fbpx

Doxxing, astroturfing, review bombing. Tímhle vás nepřátelé mohou zničit 1 fotografie
Zdroj: Midjourney

Nášlapné miny v online prostoru: Váš ideologický odpůrce na druhé straně zeměkoule, politický režim, který zkritizujete, ale taky zhrzený ex-partner nebo pomstychtivý zaměstnanec. Čím víc je útočník vytrvalý, inteligentní nebo bohatý, tím může napáchat víc škody

Zveřejněno: 3. 10. 2023

Díky tomu, že se velká část našeho života odehrává online, jde druhému ničit cizí život z pohodlí domova od klávesnice. Mezi ty jednodušší nástroje patří doxxing, to znamená, že někdo zveřejní vaše osobní údaje online bez vašeho souhlasu a dá je tak ostatním nekontrolovaně k dispozici. Nejvíc ohrožení jsou politici (hlavně političky), celebrity, veřejní činitelé, aktivisté, novináři, ale stát se to může i obyčejným lidem, kteří rozzuřili svého nepřítele. 

Nepřítel před branami

Typický příklad doxxingu, který se může stát komukoliv: někoho naštvete tím, že odmítnete jeho sexuální návrhy. Dotyčný vyrobí falešný erotický inzerát escort servisu a uvede v něm vaše telefonní číslo (nebo klidně i odkaz na váš profil na facebooku a váš portrét). Vy se pak můžete těšit na měsíce a měsíce úchylných vzkazů od potenciálních „zákazníků“. Taková situace může být pro oběti psychicky devastující. Navíc lze člověka díky telefonnímu číslu i fotce obličeje zpětně dohledat, takže když si vás třeba googluje potenciální zaměstnavatel, spojí si erotický inzerát s vaším jménem, a pokud použije nástroj pro zpětné vyhledávání obrázku podle tváře, vyjedou mu všechny stránky, kde se objevila vaše fotka.

Mnohem nebezpečnější variantou doxxingu je zveřejnění osobních údajů. Například adresa domů nebo místo, kde se fyzicky zdržujete. V situaci, kdy jste politicky exponovaná osoba, protože mluvila v České televizi o očkování, má na vás spousta lidí extrémně vyhraněný názor nebo vůči vám cítí čirou nenávist. Kromě toho, že vám chodí vzkazy, kde vás obviňují z vlastizrady a vyhrožují šibenicí, před domem potkáváte více či méně agresívní „fanoušky“. Pokud vám nepřidělili policejní ochranu, vašim odpůrcům nic nebrání, aby vám do okna hodili cihlu, zápalnou láhev nebo psí exkrement v dárkovém balení. Není divu, že se člověk v podobné situaci začne obávat o život svůj a svojí rodiny. Doxxing může vést k dlouhodobému obtěžování, vyhrožování, stalkingu, ale klidně i k ublížení na zdraví nebo pokusu o vraždu. Záleží, kolik zloby se v odpůrcích nahromadilo a jestli si třeba nedali 20 braníků na kuráž.

Staří známí dezoláti

Zkušenost s doxxingem má prezident České lékařské komory Milan Kubek. Antivaxerská scéna získala jeho osobní informace a sdílela je na fórech. Každý měl přístup k jeho telefonnímu číslu, adrese a fotografií Kubkova domu a okna. Kolovaly výzvy, aby lidé chodili k němu domů „na návštěvy“. Na Kubka si extra zasedl nyní již odsouzený „aktivista“, konspirátor Patrik Tušl. Čekával na něj před pracovištěm, zvonil u něj doma na zvonek a neustále mu volal. V momentě, kdy se Kubek dozvěděl, že jsou na antivaxerských fórech zveřejněné jeho osobní údaje, rozhodl se věc řešit s policií a popsat jim svoje zkušenosti s Tušlovým terorem. Jak „návštěvy“ konspirátorů u něj doma vypadaly? Přišlo za ním několik lidí, kteří měli bůhví proč na mikinách nápis Ministerstvo vnitra, a snažili se dostat k němu do bytu. Srocovali se před okny domu a pozdě večer skandovali za pomoci megafonů. Taky se snažili proti němu poštvat sousedy, řvali například: „Vydejte nám vraha.“ Když Kubek musel vyjít z domu a objevil se v jejich blízkosti, chodili kolem něj a řvali mu nadávky do obličeje. Mezitím si to jejich „kolegové“ nahrávali na mobilní telefony a zveřejňovali to na sítích, někdy v přímém přenosu, a žádali svoje followery o příspěvek, aby mohli v této bohulibé činnosti pokračovat. 

Přišlo za ním několik lidí, kteří měli bůhví proč na mikinách nápis Ministerstvo Vnitra, a snažili se dostat k němu do bytu. Srocovali se před okny domu a pozdě večer skandovali za pomoci megafonů: „Vydejte nám vraha!“ 

Doxxing nepoužívají jenom pološílení lidé typu Tušla, ale třeba politické skupiny i celé režimy. Ruská diktatura má k dispozici hromadu schopných hackerů, takže se dostanou k osobním údajům jejich oponentů i bez sociálního inženýrství (pokud tedy zrovna nevypadnete z okna). Například nedávno byly zveřejněny adresy dvou ruských nezávislých novinářek, píšících pro ruský investigativní server istories.  Jakýsi Jevgenij P. s e-mailovou adresou Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. napsal jejich redakci: „Ať ty vaše hnidy z ulic (*jejich adresa bydliště*) nespí příliš tvrdě! Pozdravujte je!“ Novinářky pak začaly pozorovat, že kolem jejich domova chodí podezřelí lidé, kteří je pravděpodobně sledují.

Rádi političkám vyhrožují znásilněním

Doxxing žen, obzvlášť poliček, má svoje specifika. Mužům vyhrožují násilím a vyvražděním rodiny, ženy si navíc často vyslechnout výhrůžky znásilněním nebo jiné poznámky sexuálního rázu. Podle výzkumu Meziparlamentní unie z roku 2018 85 % zúčastněných poslankyň zažilo během svého působení v parlamentu psychologické násilí, 47 % obdrželo výhrůžky smrtí, znásilněním nebo fyzickým útokem. U nás ve větší míře něčemu podobnému čelila Markéta Pekarová Adamová z TOP 09, Olga Richterová a Markéta Gregorová z Pirátů. Zajímavé je, že násilí na ženách v politice je nezávislé na politickém spektru – jsou mu vystaveny političky bez rozdílu. 

Astroturfing: trendy na sociálních sítích se dají zmanipulovat

Dalším nástrojem internetového teroru je astroturfing, což je původně nekalá marketingová metoda. Astroturfing znamená, že si zaplatíte lidi nebo naprogramujete falešné účty uživatelů na sociálních sítích, aby šířili vaši agendu, ať už je jakákoliv. Cílem je ovlivňovat veřejné mínění ve váš prospěch nebo v neprospěch vašeho nepřítele. Člověk, který proti vám použije tuto zbraň, už musí být o něco chytřejší a o hodně více bohatý než Patrik Tušl. Astroturfing bývá financovaný korporacemi, politickými subjekty, nebo klidně i jednotlivcem, pokud má dost prostředků – třeba hollywoodským hercem, který se chce pomstít svojí partnerce. Za pomoci astroturfingu se dá také rozjet masivní kampaň se zavádějícími fakty nebo úplnými dezinformacemi. Potřebujete k tomu desítky až stovky falešných účtů, několik naprogramovaných botů a ideální je ještě zaplatit zavedené influencery, aby váš obsah pomohli šířit. Tohle úsilí musíte vydržet minimálně do té doby, než se ke kampani postupně připojí mainstream, protože lidé se nechají strhnout trendujícími hashtagy. Přidají se k vám zdarma další influenceři, protože trendující obsah se díky YouTube a TikToku dá jednoduše monetizovat.

Ať už si myslíte, že je Amber Heard chudinka, nebo ne, nedá se už dnes popřít, že je obětí astroturfingu, za kterým stojí nejrůznější odnože hnutí za mužská práva a alt-right. Hodně jí přitopil pod kotlem  krajně pravicový magazín Daily Wire, který jel dlouhou dobu na vlně anti-Heard kampaně. Pokud chcete lépe pochopit, jak přesně sociální boti fungovaly technicky a proč byla aktivita na internetu proti Heardové nerealistická, najdete online nespočet článků – třeba ten na Medium.com, kde se uvádí: „20 000 účtů na Twitteru neustále zveřejňuje hashtagy a klíčová slova proti Amber Heard, která se při zadání jejího jména objevují ve vyhledávání. Vybírají si uživatele, kteří pravidelně zveřejňují aktualizace, aby petice vypadala realističtěji. Společnost Bot Sentinel, která se zabývá analýzou Twitteru, vydala o nenávistné kampani na Heardovou zprávu: zpozorovali jsme stovky nově vytvořených účtů, které rozesílají negativní spam proti Amber Heard. Na 3 288 účtech se objevily hashtagy  #AmberHeardIsAnAbuser, #AmberHeardIsALiar atd. Každý pátý účet tyto hashtagy spamoval.“ Trollové, označující se za příznivce Johnnyho Deppa, kromě Heardové útočili také na organizace proti domácímu násilí a ženy, které Amber bránily. Neštítili se ani obtěžování jejich rodin a doxxingu, protože je chtěli od podporování Heardové odradit. Mimo jiné se prokázalo, že boti podepisovali Anti-Amber Heard petici požadující, aby nebyla obsazena do filmu Aquaman II.

Woke filmy s jednou hvězdičkou

Když je film už natočený, je k dispozici ještě jeden nástroj – specifický typ astroturfingu, kterému se říká review bombing. Různé zdroje uvádějí, že nejméně třetina veškerých internetových recenzí je falešných. Velká část z nich je ale stvořena s cílem ovlivnit situaci na trhu – třeba když si majitel hotelu napíše dvacet pětihvězdičkových  recenzí na svoje vlastní zařízení, nebo jeho konkurence naproti v ulici mu napíše recenze špatné. Falešné nebo nepravdivé recenze najdete ve všech velkých recenzních systémech –  Google Reviews, Yelp, Rotten Tomatoes a další. Kvůli review bombingu  může prosperovat nebo zkrachovat hotel, ale princip se dá aplikovat v různých oblastech – nejvíce se k tomu uchylují právě hejtří různých uměleckých počinů v rámci kulturních válek.

Jak se dá review bombing poznat? V krátkém čase přibude recenzí hrozně moc najednou a uměle tak sníží průměr hvězdiček. Recenze vytváří falešní uživatelé se zbrusu novými účty, boti, extrémně vytrvalí jednotlivci, nebo skupina lidí, kteří se zorganizovali na různých fórech.

Kromě finančního incentivu bývá review bombing poháněn nenávistí a politickou ideologií. Je to oblíbená aktivita lidí alt-right, kteří se takto snaží bojovat proti woke diktatuře v zábavním průmyslu. Motivuje je k tomu něčí osobní skandál, nebo společenský problém a ideje, které dílo prosazují – třeba diverzita. Uživatelé, organizující se na fórech, píšou falešné recenze často k filmům,  které ani neviděli, nebo nejsou ani dostupné v kinech. Mezi tyto filmy patří snímky i od velkých produkcí od Disney, Marvela, Netflixu i HBO. Jak se dá review bombing poznat? V krátkém čase přibude recenzí hrozně moc najednou a uměle tak sníží průměr hvězdiček. Recenze vytváří falešní uživatelé se zbrusu novými účty, boti, extrémně vytrvalí jednotlivci, nebo skupina lidí, kteří se zorganizovali na různých fórech. 

SheHulk a Captain Marvel to schytaly taky

Když alt-right diváci vidí, že v původní předloze příběhu byla hlavní postava bílá, ale Marvel ji nahradil herci s jinou barvou pleti, začne jim spolehlivě praskat žilka. Vadí jim LGBT+ a svéhlavé ženské hrdinky, věci, co zavání diverzitou, antifašismem a feminismem. V roce 2019 se to stalo filmu Captain Marvel, který během několika hodin po premiéře dostal absurdní počet nejnižších recenzí – bylo jasné, že se jednalo o review bombing. Divácké hodnocení na Rotten Tomatoes bylo 33 %, přestože film celkem ušel a nakonec měl velký úspěch. Důvod? Captain Marvel je první film s hlavní ženskou postavou v Marvel Cinematic Universe – a pravděpodobně jednou z nejsilnějších. Její schopnosti jsou podobné těm Supermanovým.  

SheHulk „ztrapnila“ starého Hulka – byla mnohem silnější než její mužský protějšek a dokázala se lépe ovládat. Sami si můžeme domyslet, co asi od „fanoušků“ zažívala herečka hlavní role Tatiana Maslany, že se odvážila hrát v takové roli.

Ještě hůř než Captain Marvel to schytal seriál SheHulk od Disney plus. Ten zuřiví uživatelé bombili jednohvězdičkovými recenzemi ještě dříve, než na Disney vyšel první díl. Na IMDb i jiných platformách se k seriálu vyjadřovali hlavně muži ve věku kolem třiceti let, kteří show označili za extrémistickou feministickou propagandu. „Smutné je, že vy prostě nejste schopní přestat nenávidět muže. SheHulk umí všechno a ještě líp než původní Hulk, to jako vážně?“ říká jeden z recenzentů. Seriál velmi otevřeně fandí ženám, navíc SheHulk „ztrapnila“ starého Hulka – byla mnohem silnější než její mužský protějšek a dokázala se lépe ovládat. Navíc seriál otevřeně upozorňoval na problémy ve společnosti, jako je sexuální obtěžování. Ženám mezi 19–30 se ale show moc líbila.

Bránit se? Obtížné, až nemožné

Různá citlivá data, dezinformace a hejty  mohou být v online prostoru ukotveny navždy. Když se vás někdo rozhodne zkompromitovat, zastrašit nebo ohrozit vaše bezpečí, nemůžete s tím nic moc udělat. Volný, anonymní internet a svoboda slova má bohužel také svoje velké mínusy. Jediným řešení tedy zůstává: buďte názorově konzistentní, kultivujte svou internetovou bublinu a bez milosti blokujte trolly. A hlavně: nereagujte na žádné urážky ani výzvy k reakcím. Pamatujte si: trollové žijí z vašeho strachu a nenávisti. Když uvidí, že jejich útoky nepadají na úrodnou půdu, tak toho dříve či později nechají. Svět sice nebezpečí nezbavíte, ale můžete tak aspoň sobě zajistit kýžený klid.

Související…

Většina amerických teenagerů má zkušenosti s kyberšikanou
Jan Handl

 

 

 

foto: Midjourney, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...