fbpx

Zveřejněno: 1. 10. 2017

Je to vlastně pocta. Pořadatelé Mezinárodní transpersonální konference si vybrali ke konání této asi největší akce svého druhu Prahu. Pro Čechy trochu nešťastné datum. Ve čtvrtek 28. září, kdy akce začala, byl svátek Svatého Václava, proto si hodně našinců vzalo volno a prodloužilo víkend až do neděle, kdy akce končila. Z celkového počtu asi tisícovky účastníků přesto bylo na 400 z Česka. Takže to celkovému dojmu zase až tak nevadilo.

Top Hotel Praha na Chodově je asi jedno z mála kongresových center, kde se akce takové velikosti dá pořádat. Na trochu neutěšenou panelovou zástavbu si brzy zvyknete, navíc vietnamský krámek pod hotelem v bývalé Jednotě je docela slušné stanoviště pro ty, kteří si chtějí na chvíli od transcendentálna odpočinout.

A interiér? Ten je pro podobný kongres jako stvořený. Supermoderní sály s perfektním ozvučením, zázemí hotelu s občerstvením a kávou. Někteří hosté tohoto zázemí dokonce využívali natolik, že na přednášky chodili z pokojů jen v hotelových papučích.

itc sal1

Celkem bylo na konferenci registrováno na tisíc návštěvníků.

Mrazivá reinkarnace

My jsme přišli v botách a vybrali jsme sobotu. V devět ráno jsme začali reinkarnací s Raymondem Moodym, který se údajně ve čtyři (rovněž ráno) vrátil z přednášky z Bratislavy. A nebylo to na něm poznat. Sršel humorem, prošel s námi historii od Platóna až po dnešek a přiblížil výsledky svých dlouholetých studií. I když venku bylo teplo, v sále se klimatizovalo na můj vkus trochu moc. O pokusu se zamrazením těla ale Moody nic neříkal. 

Tři čtvrtě hodinka samozřejmě nestačila, takže už přetahujeme. Po desáté na chodbě rychlá a ještě k tomu výborná kolumbijská káva, za kterou zaplatíte rádi, protože výtěžek jde na záchranu tamního vymírajícího indiánského kmene Arhuacos. Ale o tom zase až jindy.

itc predsali

V předsálí bylo možné nakoupit literaturu, kávu z Kolumbie i indický čaj

Trocha houbiček a magie

Po desáté začíná přednáška Charlese Groba, který mimo jiné zkoumá vliv psilocybinu na lidské duševní zdraví. Psilocybin je ta dobrota, kterou ukrývají houbičky, a má podobné účinky jako LSD. I  s Grobem jsme nejdříve prošli historií od indiánských šamanů až po psychedelická 50. léta. Houbičky ale prý mimochodem znali "bylinkáři" už 7000 let před naším letopočtem někde na území dnešního Alžíru. 

Grob poté popsal výzkum na dvanácti pacientech, kteří trpěli smrtelnou formou rakoviny a měli před sebou maximálně půl roku života. Psilocybin jim pomáhal nejen od bolesti, ale také od úzkosti a samoty. 

Odbourat obraz psychedelik jako "nebezpečných návykových látek" je ostatně také jedním z cílů celé konference. A zdá se, že se to po patnácti letech snah lékařů a terapeutů daří. Americký Úřad vlády pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) označil design terapie pacientů s posttraumatickou stresovou poruchou pomocí psychedelik (konkrétně MDMA) za průlomový. Součástí třetí fáze výzkumu léčby této stresové poruchy bude mimochodem i Česká republika, konkrétně Národní ústav duševního zdraví.

Další pauza, tentokrát o něco delší, protože "coffe break". Je dobré se jít ohřát ven. A venku opravdu pohoda, na slunci k pětadvaceti stupňům. Někdo se snaží o meditaci, někdo o komunikaci na cigáru, ruští turisté se trochu zachmuřeně vrací z nákupu v centru Chodov (mají tam to samé co v Moskvě). Po 11. se už dav smrskává opět před hlavním sálem, kde má přednášku Dean Radin. Matematik, fyzik a psycholog se kromě jiného zabývá historií a vlivu magie na naše myšlení. Jeho přednáška patřila k těm nejzábavnějším, takže byla oceněna potleskem vestoje, což podle mě nebyl důsledek zimy v sále.

itc sal

Těsně před přednáškou Raymonda Moodyho. Odhadem 600 lidí.

Dá se to zvládnout? Dá se to zkusit

K vidění, slyšení a v případě workshopů i mluvení je tady toho skutečně hodně. Od čtvrtka do neděle na 140 řečníků ve čtyřech sálech. Občas se vám může stát, že byste chtěli být ve dvou sálech najednou. Pak taky 40 workshopů v dalších dvou "dílnách" a do toho ještě večerní panelové diskuse, kde je řečníků víc, a na večer koncerty. To je Mezinárodní transpersonální konference tak nějak v kostce. 

I v neděli je pořád co poslouchat, třeba hlas Jill Purceové nebo dámu učení Ho´oponopono Mabel Katz. Zatímco v sobotu se vedla panelová diskuse o vědomí vesmíru, v neděli se debatovalo o "zářné budoucnosti". 

Celá akce už je skutečně pro zasvěcené, kteří o sobě chtějí přemýšlet jinak, než je nutí materiální svět. Je vidět, že Češi tu ještě moc nepřevládají, ať už to bylo tím volnem, nebo tím, že je víc zajímá cena másla. Každopádně se snad i tady něco láme. A není to chleba směrem k tomu máslu.

foto: Facebook ITC Prague, Alžběta Kopecká, zdroj: ITC Prague

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...