fbpx

Zveřejněno: 5. 1. 2018

Podle studie zveřejněné institutem Worldwatch znečišťuje průmyslový chov zvířat životní prostředí víc než celosvětová doprava. Konkrétně je zodpovědný za 51 % skleníkových plynů. Čína, druhý největší producent vepřového na světě, už kvůli tomu snížila počet chovaných prasat o 50 milionů. 

Studie provedená experty na životní prostředí Robertem Goodlandem a Jeffem Angangem uvádí, že chov hospodářských zvířat a výroba vedlejších produktů je zodpovědná za vznik až 32 bilionů tun oxidu uhličitého ročně. To představuje 51 % z celkových emisí skleníkových plynů. „Pokud je tento argument pravdivý, znamená to, že nahrazení živočišných produktů jinými alternativami by bylo tou nejlepší strategií, jak zvrátit klimatické změny,“ píší autoři studie.

shutterstock 355127348

Obvyklá ranní zácpa v Pekingu. Doprava přesto neznečišťuje prostředí zdaleka tolik jako průmyslový chov zvířat.

Čína, která je zemí s nejvyšší poptávkou po vepřovém a spolu s USA největším znečišťovatelem ovzduší, se pustila do likvidace tisícovek farem. Opatření, díky němuž se snížil počet prasat v zemi přibližně ze 400 milionů na 350 milionů, má znečištění způsobené chovem prasat omezit. Ukázkovým příkladem je vesnice Sin-kang na jihu země, kde po celé roky odpadní vody z farem odtékaly do řek. Během posledních let se zde navíc stále častěji vyskytovaly epidemie a mrtvá zvířata byla následně vhazována do vod či masově pohřbívána. Dnes už zde kvůli zásahu státu žádnou prasečí farmu nenajdete. 

Prasečí bludný kruh

Zrušení mnoha malých hospodářství, která dosud dominovala čínskému trhu, již ovlivnilo ceny vepřového, jež hrají klíčovou roli v inflaci země. „Nová opatření zvýšila minulý rok ceny až k rekordním 4,50 dolaru za kilogram,“ říká Feng Yonghui, analytik ze společnosti Soozhu.

Mnoho lidí si také stěžuje na tzv. „pork cycle“, kdy kvůli omezením produkce rostou ceny, což znovu pobízí chovatele, aby počty chovaných prasat opět navýšili. Právě nestabilní trh s vepřovým zničil už mnoho farmářů. Podle některých analytiků však nová „strategie rezerv vepřového“ pomohla tento cyklus zkrotit, protože byla implementována ve správný čas.

prasata2

Čína už začala v masové likvidaci farem, která má znečištění způsobené chovem prasat omezit.

Nepřítel životního prostředí

Emise oxidu uhličitého a znečišťování řek však zdaleka nejsou jediným problémem, který má chov domestikovaných zvířat na svědomí. Podle deníku The Ecologist je živočišná výroba zodpovědná za téměř 60 % emisí methanu, který měl na naši planetu za posledních 20 let mnohanásobně destruktivnější účinky než oxid uhličitý. 

Nejkomplexněji však pojal celou problematiku Philip Lymbery, výkonný ředitel organizace Compassion in World Farming. Během tří let cestoval spolu s novinářkou Isabel Oakeshott po světě a prováděl výzkum, jak velkochovy ovlivňují životní prostředí. Ve své knize Farmageddon, která vznikla na základě získaných poznatků, viní živočišnou výrobu nejen z emisí skleníkových plynů, ale také z obrovské spotřeby vody, zbytečného zabírání půdy, kyselých dešťů, deforestace, vzniku pouští i ničení korálových útesů.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...