fbpx

Zveřejněno: 13. 9. 2017

Za magickými skalními útvary se na Broumovsku dá vyrazit téměř kamkoliv. Do Adršpašsko-teplických skal, Broumovských stěn, na Bischofstein… Jen na jednom místě se ale nachází pravé skalní bludiště, pískovcový labyrint, kde se snadno zapomenete, nebo dokonce i ztratíte. Tajemná Ostaš.

Tato stolová hora se klene nad Polickou kotlinou do výšky sedmi set metrů nad mořem jako obrovský zalesněný klobouk, ze kterého vykukují strmí pískovcoví velikáni. Vytváří tak zajímavou dominantu polické krajiny, viditelnou z různých koutů tohoto kraje. Vyrazit sem můžete buď autem z nedaleké obce Pěkov, nebo z Police nad Metují, milovníci turistiky pak mohou na Ostaš vyšlápnout po svých z různých výchozích bodů broumovského regionu.

7924521a

Do tajů Broumovska láká i skalní labyrint Ostaš

Tajemné skalní labyrinty

Procházka přírodní rezervací Ostaš může návštěvníky zavést na dvě různá místa. Zeleně značená turistická trasa vede do Dolního labyrintu s jedinečnými skalními útvary. Tyčí se tu Sokol, Rukavice, Pavouk nebo Budík.

Největší pískovcový útvar s uzoučkými cestičkami protínajícími skalní bloky se pyšní názvem Kočičí hrad. Schovaná před zraky návštěvníků se tu ukrývá také Sluj českých bratří, kde se podle pověsti tajně scházeli pronásledovaní evangelíci a konali zde své bohoslužby v dobách rekatolizace.

Čertovo auto

Na vrcholek Ostaše, který byl v roce 1956 vyhlášen národní přírodní rezervací, vede modře značená trasa, dlouhá něco málo přes tři kilometry. Před zraky návštěvníků se tady otevírá druhé pískovcové bludiště Horní labyrint. Ani tady nechybí rozličné skalní útvary s poetickými názvy – Čertovo auto, Mohyla smrti, Cikánka, Zbrojnoš, Zrádce, nebo Výří brána. Řada skal tak odkazuje k dávné minulosti, kdy se hora Ostaš stala útočištěm pro polické obyvatelstvo ve válečných dobách.

Vedle krásy roztodivných skalních formací je tady návštěvník odměněn také jedinečnými vyhlídkami do okolní krajiny. Výhled na Jestřebí hory, Adršpašsko-teplické skály, Krkonoše, Javoří hory a Broumovské stěny nabízí v dobrém počasí například Frýdlantská nebo Krtičkova vyhlídka, pojmenovaná po místním knihkupci Krtičkovi, který si Ostaš kdysi velmi oblíbil.

15 ostas skalni utvar certovo auto

Skalní útvar romanticky nazvaný Čertovo auto

Baroko a pískovec

Komu by procházka kouzelnou Ostaší nestačila, může po modře značené cestě pokračovat dál ke studánce Samaritánka, kde se lze v letních parných dnech příjemně osvěžit. V roce 1856 tady do pískovcového skalního masivu nad studánkou vytesal žďárský kameník Celestýn Šolc kamenný reliéf s vyobrazením  ženy podávající vodu sedícímu Kristu. Modrá stezka končí u železniční zastávky v České Metuji, která ale nemusí být konečným bodem putování.

Nasedneme-li na vlak, tak nás během chvíle zaveze až do Broumova, kde se otevírá řada dalších výletních možností. Celoročně otevřený broumovský benediktinský klášter, unikátní barokní kostely tak zvané broumovské skupiny, hřbitovní kostelík Panny Marie v Broumově a další krásná místa lákají k návštěvě po celý rok.

foto: Agentura pro rozvoj Broumovska, zdroj: Agentura pro rozvoj Broumovska

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...