fbpx

Zveřejněno: 23. 7. 2017

Ojedinělý projekt v Egyptě ukázal, že zdravý zelený les je možné vypěstovat za pomoci upraveného systému odpadních vod. V pouštích se tak nemusí používat drahá pitná voda, které je v oblasti jen poskrovnu.

Dvousethektarový les Serapium založený přibližně dvě hodiny jízdy od Káhiry, který je součástí egyptského vládního programu, je domovem mnoha místních i dovezených dřevin včetně vzácných druhů, jako je eukalyptus či mahagon.

I proto, že byla půda v této oblasti dávno zbavená živin nutných pro růst rostlin, tak vědci využili na zavlažování odpadní vody z velkoměsta. To významně podpořilo růst a prosperitu stromů. Odpadní voda jim poskytuje v první fázi růstu dostatek živin, takže dodatečná hnojiva nejsou potřeba. Později les začíná produkovat vrstvu organické hmoty, která vytváří prostředí pro určité mikroorganismy a následně živiny.

shutterstock 451356787

Oázy v Egyptě můžou vznikat díky odpadním vodám

Odpadní voda jako hnojivo

Odpadní voda na zavlažování stromů se nachází ve druhé etapě procesu čištění. Nejdříve je totiž mechanickými filtry zbavena odpadu a nečistot a poté je přidán kyslík a mikroorganismy, které se podílejí na rozkladu organických látek ve vodě. Díky tomu je voda obohacena o dusík a fosfáty, což jsou hlavní složky komerčních hnojiv.

Tato metoda se nepoužívá pro všechny kultury, protože množství obsažených hnojiv může být pro určité druhy nadměrné, navíc některé bakterie mohou negativně ovlivnit ovoce i zeleninu. Avšak v těchto oblastech, kde nerostou žádné rostliny vhodné ke konzumaci, je tento způsob bezpečný.

Vysoká výnosnost eukalyptů

Pracovník lesnictví z Technické univerzity v Mnichově, vědec Hany El Kateb spolu s kolegy z Káhirské univerzity Ain Shams uskutečňuje významné projekty zaměřené na výsadbu dřevin v poušti. Podle něj mohou eukalyptové stromy vysazené v Egyptě produkovat dřevo čtyřikrát rychleji než typické borové výsadby v Německu. Egyptské stromy jsou dostatečně velké, aby je bylo možné sklízet již za 15 let, a poskytují kolem 350 kubických metrů dřeva na hektar. Přitom na produkci stejného množství borovicového dřeva je v Německu potřeba 60 let.

Kromě toho se v Egyptě jedná o tu nejlepší alternativu pro využití odpadních vod. Pokud by dle vědců mohla země použít k výsadbě lesů alespoň 80 % svých odpadních vod, což je asi 7 miliard metrů krychlových vody každý rok, bylo by možné vysadit zhruba 650 tisíc hektarů lesů v poušti.

foto: Shutterstock, zdroj: Designindaba

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...