fbpx

Zveřejněno: 21. 6. 2017

Komáři jsou pravděpodobně nejotravnější tvorové na této planetě. Nejenže vám svým bzučením znepříjemňují život, jejich kousnutí neuvěřitelně svědí, ale také přenáší nebezpečné nemoci. Prostě vám doslova a do písmene pijí krev. Proč jste jejich neoblíbenějším druhem dezertu právě vy? A jak se jich zbavit? 

Samice komárů potřebují konzumovat krev pro dobro svých vajíček. Ovšem to neznamená, že bychom jim to měli tolerovat. Vyzbrojte se do letních podvečerů šantou kočičí. Ta vás podle nových výzkumů může spolehlivě chránit před jejich nálety. Tato rostlina obsahuje nepetalacton – esenciální olej, který je desetkrát účinnější než DEET – sloučenina nacházející se například v repelentech. 

I když tyto tvory bere mnoho lidí na lehkou váhu, jde o nejnebezpečnější živočichy na světě, a proto bychom riziko s nimi spojené neměli podceňovat. Vědci zjistili, že jsou komáři přitahovaní hlavně určitými typy krve. Nejvíce jim chutnají jedinci s krevní skupinou 0 a nejméně ti se skupinou A. Tento nepříjemný hmyz se totiž snaží dostat k bílkovinám v našich žilách. 

komari shutterstock 292726652

Jedete do tropických krajů? Vyzbrojte se šantou kočičí.

Komáří „amuse bouche“

Podle Jonathana Daya, profesora lékařské entomologie na Floridské univerzitě ve Vero Beach, je hlavním důvodem, proč jsme pro komáry tak přitažliví, naše vůně. Tito tvorové totiž loví pomocí pachových stop a zraku. Existuje přitom asi 20 % lidí, kteří jsou pro ně doslova neodolatelnou lahůdkou. Kousají pouze samice – ty potřebují bílkoviny z lidské a zvířecí krve pro svá vajíčka. Samci se živí nektarem. 

Bude repelent minulostí? 

Vědci však přišli s novým objevem. Zjistili, že rostlina zvaná šanta kočičí komáry spolehlivě odpuzuje, a je dokonce mnohem účinnější než komerční repelenty. Proč tomu tak je, se ale neví. Je možné, že tento krvelačný hmyz odrazuje její charakteristický zápach, který vzniká díky nepetalactonu, tedy esenciálnímu oleji. Podle odborníků bude přípravek z této rostliny odpuzovat všechny druhy komárů. Fungovat může také na šváby.  

Šanta kočičí je vytrvalá bylina patřící do rodiny mincovníků. Nejvíce se vyskytuje v Americe, kde roste jako divoká rostlina. Mnohdy je však pěstována pro komerční použití. Původně bylina pochází z Evropy. Zde byla pěstována již v 18. století. Proč se jmenuje šanta kočičí? Protože má stimulační účinky právě na tyto domácí mazlíčky. Mnoho lidí používalo šantu jako léčivý prostředek potlačující migrény, horečky, nachlazení a utlumení křečí. Z byliny se dá také vyrobit přípravek vhodný pro masáže. Nepetalakton je pro lidi bezpečný a připravit z něj olej je velmi snadné. 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Message to Eagle

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...