fbpx

Zveřejněno: 15. 6. 2017

Tisíce let staré viry, které číhají zamrzlé na to, aby se jednoho dne probudily ze spánku a vyhladily lidstvo? Ano, tato teorie se zdá přitažená za vlasy, ale podle vědců se lidstvo opravdu může ocitnout v zoufalé situaci. A to díky globálnímu oteplování. Staré permafrostové vrstvy totiž roztají každoročně o 50 centimetrů.

Když led roztaje, uvolní staré bakterie a viry z permafrostu, které se po dlouhém spánku navrátí na náš povrch. Výzkumy hovoří o tom, že napáchají velké škody. Mohou napadat různé formy života a způsobit absolutní kolaps. 

Otevření Pandořiny skříňky 

Cizí bakterie mohou žít v nepřátelském prostředí po velmi dlouhou dobu. Příkladem toho může být i Mollivirus sibericum – virus objevený před lety v sibiřském permafrostu. Stejný vědecký tým, který ho nalezl, měl poté „štěstí“ i na Pithovirus sibericum, u kterého bylo potvrzeno stáří 30 000 let. Badatelé sice chtěli neznámou formu života probudit pro účely výzkumu, střetli se však s odporem, protože není jisté, jak moc vysoké riziko by vzniklo a jak by člověk reagoval na vystavení se takovému viru. Podle některých by byl tento počin stejně hazardní jako otevřít Pandořinu skříňku. 

virus zmrzly shutterstock 321244787

To, že dochází k tání ledovců, není žádná novinka. Jenže je lidstvo připraveno na riziko, které z toho plyne?

Propuknou smrtící epidemie?

Výzkumu se zúčastnil také Jean Michel Claverie – evoluční biolog ze strukturální a genomové informační laboratoře Středomořského mikrobiologického institutu v Marseille ve Francii. Ten k tomu řekl, že některé neznámé viry mohou například vyhledat zranitelného hostitele a v jeho těle pak oživit potencionálně patogenní procesy. „Pokud nebudeme opatrní a industrializujeme tyto oblasti bez zavedení ochranných opatření, riskujeme, že jednoho dne probudíme viry jako neštovice, o kterých jsme si mysleli, že jsou mrtvé.“

Katastrofa na sibiřské tundře 

V roce 2016 postihlo sibiřskou tundru masivní tání ledu, kvůli němuž se uvolnila virová vlna, která zasáhla soby, a na 2000 z nich bylo nakaženo. V těle nemocných zvířat se našel antrax a infekční onemocnění. Tyto látky se díky nim dostaly do zásobování potravin, půdy a vody. Celá tato situace vyústila smrtí dvanáctiletého chlapce a dalších 20 lidí bylo odvezeno do nemocnice. 

virus zmrzly shutterstock 535488232

Viry jsou zkrátka velmi odolné – například přežili i v tělesných pozůstatcích neandrtálců.

Pocity bezpečí nejsou na místě 

Tyto viry jsou zkrátka velmi odolné – například přežili i v tělesných pozůstatcích neandrtálců. Vize, že se je podaří zcela zneškodnit, je přitom v nedohlednu. Z tohoto důvodu by měla být provedena různá opatření, jako například vybudování zásob vakcín. 

Jak lidstvo pozná, jakou vakcínu aplikovat, když neví, s jakým virem se zrovna potýká? A co když dnešní vakcíny budou neúčinné? Jak dokážeme v rychlosti vytvořit novou? Tohle jsou otázky, které bychom si měli pokládat. V současnosti se těžko odhaduje závažnost situace, ale měli bychom být připraveni. Protože naše bezbrannost nás vystavuje obrovskému nebezpečí. 

 

Čtěte také:

Imigranti jsou problémem číslo jedna. Víte ale, že v Americe migrují už i stromy?

Na obzoru je vakcína proti akné. Dokáže zbavit pupínků navždy?

Většina lidí se léčí, odvážní se uzdravují 

foto: Shutterstock, zdroj: Message to Eagle

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...