fbpx

Zveřejněno: 19. 5. 2017

Mohli jsme být jednou z nejvíce ekologických zemí světa a platit až neuvěřitelně nízké ceny elektrické energie. Místo vodních elektráren jsme však investovali 205 miliard českých korun do nesmyslného solárního byznysu, který v konečném důsledku škodí nejen naší peněžence, ale i životnímu prostředí. Proč? 

Solární panely dosahují maximální životnosti 25 let a po uplynutí této doby se musí ekologicky zlikvidovat. Vodní elektrárna Dlouhé stráně však bude sloužit dlouhá desetiletí, při dobré údržbě i celá staletí. Byla naplánovaná ještě v hlubokém komunismu roku 1978. Její stavba se přes finanční problémy a ekologické protesty protáhla až do roku 1996. Její výkon je 2x325 MW a výstavba přišla na 6 miliard korun. Ovšem už za 7 let vygenerovala takový zisk, že se počáteční investice splatila a od roku 2003 na sebe už jen vydělává. Co je tedy lepší cesta? Mít po celé republice solární farmy nebo několik vodních elektráren?

dlouhe strane

Pro srovnání: Výkon vodní elektrárny Dlouhé stráně je 2x325 MW (rozloha dolní i horní nádrže 31 hektarů) a výkon největší solární elektrárny v ČR je 38 MW (jedná se o solární elektrárnu v Ralsku na ploše 29 hektarů).

Ekologická zátěž vodní elektrárny

V Jesenících byl odtěžený vrchol kopce Dlouhé stráně a na říčce Divoká Desná byla zase vytvořena přehrada. Opomenout se nedá ani estetický zásah do krajiny, přesto se přečerpávací vodní elektrárna stala jedním z divů České republiky a zároveň přitažlivým turistickým cílem.

Problém solárních elektráren 

Takzvané solární farmy se nacházejí na ploše daleko větší. Jejich výstavba probíhá na úrodné půdě a neobejde se bez silného estetického zásahu do krajiny. Ekologická zátěž je znát jak při výrobě solárních panelů, tak při likvidování těch dosloužilých. 

solarni elektrarna hutterstock 89511274

Do solárních elektráren stát na dotacích investoval od roku 2006 více než 205 miliard korun. Přitom je jejich životnost tak krátká, že na sebe v podstatě nikdy nestihnou vydělat.

Jaká je životnost? 

Při správné údržbě bude elektrárna Dlouhé stráně produkovat elektrickou energii další dlouhá desetiletí, zatímco solární panel má relativně krátkou životnost. Následně musí dojít k recyklační likvidaci. Přičemž již při samotné výrobě solárních panelů dochází k razantnímu dopadu na životní prostředí. Solární elektrárny se tedy musí po 25 letech celé obnovit, protože výkonnost fotovoltaických článků v průběhu času citelně klesá.

Vnímání obyvatelstva

Elektrárna Dlouhé stráně byla roku 2005 vyhlášená za div České republiky a ročně ji navštíví cca 60 000 turistů. Oproti tomu jsou podle občanů solární elektrárny v podstatě synonymem pro tunelování. Pojem solární baroni odkazuje na obrovské úniky financí. Podobných kauz spojených právě s fotovoltaikou jsme svědky každoročně. Ze solárních elektráren se stal velký byznys, nikoliv velký přínos pro životní prostředí.

solarni elekt shutterstock 232242424

Do roku 2011 byla státem garantovaná výkupní cena za MWh ze solárních elektráren 12 510,- Kč. Od roku 2011 pak už „jen“ 5 500,- Kč. Jaký je rozdíl, vidíme-li výši výkupní ceny ze spalování druhotných surovin, která je 45,- Kč za MWh?

Špatná investice

Za předpokladu, že by se 205 miliard korun, které šly do solárního byznysu, investovaly do budování vodních přečerpávacích elektráren, jako je elektrárna Dlouhé stráně, byli bychom nyní jednou z nejekologičtějších zemí světa. Přičemž výnos by byl nesmírný, takže by mohla nepoměrně zlevňovat cena elektrické energie. My ale investujeme do solárních baronů, kteří si svou živnost postavili na pseudoekologickém produkování elektrické energie, ke kterému dostaneme účet, jakmile solární elektrárny začnou dosluhovat. Jelikož výstavba solárních elektráren začala okolo roku 2006, můžeme se těšit na vystavení účtu někdy kolem roku 2030. Ano, do té doby můžeme podporovat neúčinné metody ekologie, které ve výsledku životnímu prostředí škodí a škodit budou. Elektrárna Dlouhé stráně je i přes citelný zásah do krajiny a ekosystému k životnímu prostředí mnohem šetrnější než solární byznys. Solární panely mají své uplatnění na střechách domů. Nikoliv ve volné přírodě.

Čtěte také: 

Jak vypadá revoluce ve světě energetiky?

Už víte, kde se staví město snů?

Holandská vesnice, kde senioři nepotřebují peníze a mohou si vybrat životní styl

 

 

 

 

foto: Shutterstock a Jeseníky Info , zdroj: Dlouhé stráně

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...