fbpx

Zveřejněno: 2. 6. 2017

Jenom z oblasti Los Angeles se každý den vyveze více než 10 metrických tun plastového odpadu. Přitom existuje způsob, jak ho drasticky redukovat a ještě ušetřit 40 % svých výdajů. Seznamte se s hnutím Bezobalu.

V půli května neziskovka Bezobalu.org úspěšně vybrala peníze na otevření nové a větší prodejny v Praze. Jejich vize je jednoduchá: šířit v České republice koncept Zero Waste (v překladu Nulový odpad) a produkovat tak málo odpadu, jak je jenom možné. Co to znamená v praxi? Například že přestanete nakupovat jídlo balené v mikrotenových sáčcích. Že všechno ovoce a zeleninu vložíte do jednoho pytlíku, který pokryjete nálepkami za každý kus zváženého zboží. Vlastně to znamená mnohem víc: úplně se plastovým sáčkům vyhnete a začnete si nosit svoje vlastní plátěné tašky.

Proč? Protože množství odpadu, které produkujeme, začíná přesahovat úměrné hranice. Za posledních 10 let lidstvo vyprodukovalo více plastu než za poslední století. A na 50 % z něj použilo jenom jednou. Recyklace? Kéž by fungovala, ale reálně se recykluje jenom 5 % vyrobeného plastu.

Přístup Bezobalu.org je zdravější nejen k naší planetě, ale i k naší peněžence. Protože i když se to zdá zvláštní, dá se na něm ušetřit.

beu obalu

Recyklace není stoprocentní řešení, proto je dobré snažit se o život s minimem odpadu

Jak vzniklo Zero Waste?

Myšlenka Zero Waste pochází ze 70. let z USA, kde chemik Paul Palmer založil firmu  Zero Waste Systems Inc. Ta se snažila najít využití pro většinu chemikálií, které vznikají v elektronickém průmyslu – zdarma je vybírala od lidí a následně rozprodávala za poloviční cenu.

Díky jeho nápadu se postupně zrodilo hnutí, které se ke slovu začalo dostávat na přelomu tisíciletí. Jednou z jeho nejznámějších představitelek je Bea Johnson z Francie.

„Žili jsme na krásném místě, odkud jsme ale museli všude jezdit autem,“ popisuje Bea Johnson. Do školy, do práce, na nákupy, do kina. Proto se s rodinou rozhodli přestěhovat někam, kde budou mít věci ve vzdálenosti chůze nebo jízdy na kole.

Vyhlídli si oblast a na rok si v ní pronajali malý byt, do kterého si vzali jen to nejnutnější. Najednou zjistili, že se jim žije mnohem lépe. Že mají více času na sebe, na rodinu, přátele, objevování okolí, cestování, všechno.

O rok později si zakoupili nový byt a rozhodli se udělat razantní změny ve svém životě. Zbavili se 4/5 všech svých věcí. A Bea se začala naplno věnovat novému stylu života.

5 pravidel nulového odpadu

Abych dosáhla nulového odpadu, řídila jsem se 5 pravidly: Odmítám to, co nepotřebuji. Redukuji to, co potřebuji. Všechno, co je možné, využiji znovu a nakupuji v secondhandu. Recykluji jenom to, co nemůžu odmítnout, omezit nebo znovu využít. Zkompostuj všechno ostatní,“ vysvětlila Bea Johnson.

Její rodina si žije jako v peřince a o tyto věci se vůbec nemusí starat. Bea myslí za ně. Koneckonců je to ona, kdo je zodpovědný za nákupy. „Můj manžel měl nejdřív strach. Myslel si, že tento životní styl pro nás bude příliš drahý. Proto jsem ho vyzvala, aby porovnal naše výdaje předtím a poté. Tehdy zjistil, že ušetříme o 40 % více než předtím,“ vysvětlila.

bez obalu3

Začít se dá třeba i tím, že vyměníte plastové zubní kartáčky za dřevěné

Důležité je najít si systém

Beino rozhodnutí produkovat minimum odpadu ovlivnilo její život na mnoha různých úrovních. Přestala nakupovat tradiční produkty. Vyhodila čisticí prostředky a všechny chemikálie. Vyprázdnili svůj domov od zbytečností. Zbavili se košů (nejsou potřeba). Nakupují méně. Jedí zdravěji.

„Hodně lidí říká, že to zní komplikovaně. Zpočátku skutečně ano: musíte si vytvořit systém, který pro vás funguje, a to chvíli trvá. Musíte projít všechna svá šuflata, zbavit se zbytečností a adaptovat se na jednoduchost,“ vysvětlila.

Bezobalu.org vám poskytuje lokální alternativu k jejímu stylu života. Pokud nevíte, kde sehnat potraviny a produkty, které nejsou zahlceny chemikáliemi, nabízí vám řešení. Zatím je najdete v Praze a v Brně.

Čtěte také:

Vědci vyvíjejí bioplast z otrub. Za pět let budeme mít první produkty

Děsí vás představa velkého úklidu? S profesionály z Czech Zero Waste ho zvládnete levou zadní 

Zachraňte jídlo z kontejnerů! Je špatné vše, co se vyhodí?

 

foto: Shutterstock, zdroj: Zero waste

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...