fbpx

Zveřejněno: 29. 6. 2017

Vyhrocené vztahy na pracovišti se bohužel nevyhýbají ani moderním firmám. Je šance na zlepšení, když si nadřízený uvědomí své chyby? A ve kterých případech je lepší si začít hledat nové místo?

Cítíte se nešťastní a demotivovaní. Do práce chodíte už předem sklíčení, protože nevíte, co si zase váš šéf vymyslí. Pokud v tom nejste sami, ale konflikty s nadřízeným jsou na denním pořádku i u zbytku týmu, je to problém špatného vedení. Podle specialistky na lidské zdroje Susan Heathfieldové existují v podstatě jen dvě možnosti. Buď si šéf své chování vůbec neuvědomuje – má například moc práce na to, aby vás ještě podpořil, byl povýšen příliš brzy apod. – nebo moc dobře ví, jak na druhé působí, a libuje si v tom, nebo se nevhodný styl řízení naučil od jiného šéfa, který byl považován za úspěšného.

sef3

Pokud jsou konflikty s nadřízeným v týmu na denním pořádku, je to problém špatného vedení

Dejte mu ještě jednu šanci

V prvním případě máte podle Heathfieldové větší naději, že se stávajícím stavem můžete něco udělat. „Promluvte si s ním,“ radí personalistka. „Řekněte mu, co od něj potřebujete – řízení, zpětnou vazbu a podporu. Buďte zdvořilí.  Pokud mu oznámíte, že je špatný šéf, rozhodně vám to nepomůže dosáhnout vašich cílů,“ tvrdí Heathfieldová. Bude-li s vámi nadřízený souhlasit, můžete se domluvit na vzájemné zpětné vazbě. Nikdy ale šéfa nekritizujte před kolektivem, řekněte mu vše v klidu v soukromí.

Někteří lidé však nedokážou uznat vlastní chyby, nebo jste vy nezvládli být dostatečně diplomatičtí a na vaší situaci v práci se nic nezmění, nebo se naopak zhorší. V případě, že máte šéfa, který si své chování velmi dobře uvědomuje, je šance, že tento rozhovor k něčemu povede, prakticky nulová. Museli byste totiž dokázat zvrátit jeho přesvědčení, že jeho chování je naprosto v pořádku.

V práci je stále peklo. Co dál?

Pokud šéf vaši zpětnou vazbu nevyslechne, doporučuje Heathfieldová obrátit se na jeho nadřízeného nebo na oddělení lidských zdrojů. Nemusíte při tom mít špatný pocit, že někoho „práskáte“. Chová-li se váš nadřízený podobně jako k vám i k dalším zaměstnancům, děláte jim svým chováním službu. Pochopitelně se může stát, že vám personalista neuvěří, v takovém případě je dobré sehnat několik kolegů, kteří vaše vyprávění potvrdí.

sef1

Není-li zbytí, hledejte štěstí tam, kde k vám budou více loajální

Jiné místo pod sluncem

Výše uvedené můžete samozřejmě přeskočit a začít se ihned poohlížet po jiném místě. Ve chvíli, kdy už jste se o šéfovi ve firmě zmínili, pak není cesty zpět. Heathfieldová ještě doporučuje nechat se přeřadit na jiné oddělení, čímž prokážete svou loajalitu firmě. Nic vám ale nebrání najít si jinou společnost, ve které se k vám budou chovat korektněji.

Znaky dobrého šéfa

Možná si stále nejste jistí, zda je problém na vaší či šéfově straně. Přečtěte si proto znaky, které by žádnému dobrému šéfovi neměly chybět: Oceňuje vaše schopnosti, dokáže přiznat chybu a nesvaluje vlastní selhání na své podřízené. Je přátelský a otevřený diskuzi. Dokáže efektivně komunikovat, přesně vysvětlit, co po svých podřízených chce. Redukuje porady na minimum. Máloco totiž zaměstnance stresuje tak jako zbytečné porady. Umí zaměstnance pozitivně motivovat tím, že je například pochválí za dílčí úspěch. Dokáže dávat konstruktivní zpětnou vazbu apod. Je férový. Ke všem svým podřízeným má rovný přístup.

foto: Shutterstock, zdroj: the balance

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...