fbpx

Zveřejněno: 10. 5. 2017

„Lepší je těžká práce než nečinnost,“ napsal čínský filosof Konfucius. Ministerstvo spravedlnosti si citát vetklo do Koncepce vězeňství do roku 2025. Podaří se ale skutečně zaměstnat vězně, kterým by práce pomohla splácet dluhy i lépe najít uplatnění po propuštění?

Povinnost zaměstnávat lidi ve výkonu trestu je sice stanovena zákonem, skutečnost je ale často jiná. A není to tím, že by vězni pracovat nechtěli, veřejnost jim v tomto směru mnohdy křivdí...

V Koncepci vězeňství do roku 2025, vypracované ministerstvem spravedlnosti, se můžeme seznámit s příběhy, jak to vypadá a jak by to ideálně vypadat mělo. Pan Starý je ve výkonu trestu odnětí svobody již podruhé, má základní vzdělání, není zvyklý pracovat. Nyní by rád trávil den i jinak než čekáním na jednotlivá jídla v posteli a hodinovou vycházkou na dvorku věznice. Netušil však, že zařazení do práce může být tak problematické. Narůstají mu dluhy, je bezradný.

Vězeň Nový si oproti němu doplnil za mřížemi vzdělání – získal výuční list. Věznice dlouhodobě spolupracuje se soukromou společností, která se rozhodla zavést výuční obory a rekvalifikační kurzy tak, aby odsouzené mohli poté zaměstnat. Pokud se osvědčí, budou ve firmě moci pracovat i po propuštění. Pan Starý se bez pomoci nechytne, pan Nový naopak chytil druhý dech.

vezeni shutterstock 389864794

Přešlapování na místě

České vězeňství již delší dobu přešlapuje na místě. Uvádí to zpráva veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové ze systematických návštěv českých věznic. Tyto instituce jsou přeplněné. Odměny pracujících vězňů, upravené nařízením vlády, byly stanoveny v roce 1999 a od té doby nebyly valorizovány. O pozitivním vlivu práce na odsouzené přitom podle zprávy ombudsmanky netřeba hovořit, minimálně jde o smysluplné trávení času ve věznici. Přesto podle zprávy bylo ve sledovaném období reálně zaměstnáno jen 34,8 % lidí ve výkonu trestu. Smyslem toho všeho je přitom i zachování, případně vytvoření, základních pracovních návyků a současně umožnění hrazení dluhů. Problém totiž nastává i poté, co jsou lidé z věznic propuštěni...

„Vedení Vězeňské služby ČR se nijak netají tím, že vykazované údaje o zaměstnanosti odsouzených je třeba správně číst. Oficiální informace udává průměrnou zaměstnanost v roce 2014 – 60,97 %. V daném čísle je však kromě pracovně zařazených odsouzených započteno i množství odsouzených, kteří se účastní terapeutických a vzdělávacích programů. Nadto se tento ukazatel nepočítá ze všech odsouzených, ale pouze z těch práce schopných. Reálná zaměstnanost je tedy nižší,“ vysvětluje ombudsmanka Šabatová. Navíc 34 % odsouzených (tedy podobné procento jako reálná zaměstnanost vězňů) nepracuje nijak, ať již za odměnu, nebo bez odměny, neúčastní se vzdělávání ani terapií. Je přitom minimum vězňů, kteří by práci či jiné aktivity odmítali...

vezeni shutterstock 400459204

Kuchaři, uklízeči, skladníci, pracovníci dílny...

A v jakých pozicích v daném období vězni pracovali? Podle informací ze zprávy veřejné ochránkyně práv všechny věznice v roce 2014 zaměstnávaly (s nárokem na pracovní odměnu) odsouzené na pozicích kuchařů, uklízečů, skladníků a pracovníků dílny. V různých institucích se také vyskytovaly pozice elektrikář, truhlář, zedník, pracovník kotelny a stavební údržba.

Koncepce slibuje vyšší zaměstnanost vězňů

Koncepce vězeňství do roku 2025 si klade za cíl zvýšení skutečné zaměstnanosti osob ve výkonu trestu odnětí svobody i podporu zaměstnávání osob propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody. „V současné době se Vězeňskou službou ČR vykazovaná míra zaměstnanosti osob ve výkonu trestu odnětí svobody pohybuje průměrně okolo 55 %, tedy o 7 % níže než v roce 2014 (koncepce porovnává s oficiálním údajem, nikoli s reálnou zaměstnaností vypočítanou úřadem ombudsmanky – pozn. red.). V prvním pololetí roku 2015 bylo z průměrně evidovaných 17 378 osob ve výkonu trestu odnětí svobody celkem 14 354 odsouzených způsobilých k výkonu práce. Z nich počet pracovně zařazených denně činil 7 993 odsouzených. Za pracovní odměnu bylo průměrně zařazeno 5 555 odsouzených, což představuje meziroční nárůst o 245 osob,“ uvádí v koncepci ministerstvo spravedlnosti. Kdyby se situace zlepšila, pro vězně by to byla naděje na lepší život.

 

Čtěte také:

Proč mají mít dobrá věznice i nemocnice zahradu?

Mateřská není vězení. Nevzdávejte se toho, co máte rádi!

Jaké to je strávit pár dnů s bezdomovci?

Kuchařky bez domova otevřely jídelnu. Vaří samá zdravá jídla

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Ochrance

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...