fbpx

S ministrem životního prostředí o tom, kdy sucho a klimatické krize zase vystřídají na hlavních stranách médií koronavirus a jak poznáme, že jsme boj proti suchu vyhráli

Zveřejněno: 24. 7. 2020

Ještě na začátku června to vypadalo, že je hlavní téma podzimních krajských voleb v Česku jasné. Sucho. Pak ale 18. června proběhlo k tématu mimořádné jednání sněmovny, začalo pršet, přišly i lokální záplavy a sucho zmizelo ze zpráv i z politiky. S ministrem životního prostředí Richardem Brabcem jsme se bavili o tom, zda se sucho jako téma před krajskými volbami ještě vrátí do hry, zda by to bylo dobře a co se proti suchu aktuálně dělá. A dotkli jsme se i toho, zda někdy poznáme, jestli už jsme nad suchem v Česku zvítězili. 

Před měsícem proběhlo ve sněmovně mimořádné jednání, které se týkalo sucha. Teď už se o tématu nemluví. Bylo to podle vás jen předvolební téma opozice?

Myslím, že časová souvislost svolání mimořádné schůze k suchu s blížícími se krajskými volbami nebude tak úplně náhodná... Každopádně pro mne je sucho hlavním tématem už víc než šest let, co jsem na ministerstvu, a to bez ohledu na opozici. Proto jsme také připravili a hlavně i rozjeli tisíce konkrétních projektů, které pomáhají boji se suchem po celé zemi.

O suchu se s ohledem na počasí už moc nemluví ani v médiích. Máme díky deštivému červnu a částečně i červenci vyhráno?

Téměř na čtvrtině území jsou podzemní vody stále ve stavu silného sucha. Spoléhat se na to, že všechno je už zase v pohodě, a zastavit přípravu dalších velkých a dlouhodobých projektů by bylo stejně neodpovědné jako to, že se politici na tuhle situaci nezačali připravovat už před deseti nebo patnácti lety. Přitom jim to už tehdy, bohužel bezvýsledně, doporučovala řada odborníků.

Na co se Ministerstvo životního prostředí ohledně sucha zaměřuje teď nejvíc?

Jak jsem řekl, přímo v realizaci je aktuálně tisíce projektů, které se soustředí na to, jak zadržet déle vodu v krajině, jak ji nenechat tak rychle odtéct. Protože jinou vodu než tu, která nám naprší nebo přes zimu nasněží, nám nikdo nedá. Žádná velká řeka k nám totiž nepřitéká. Další projekty jsou pak v přípravě a rozjedeme je v nejbližší době.

Myslíte, že sucho oním tématem krajských voleb, které jsou plánovány na říjen, zůstane? Nebo půjde spíš o referendum o tom, jak vláda zvládala a zvládá koronavirus?

Věřím, že sucho zůstane jedním z hlavních volebních témat, protože lidé to vnímají jako hodně důležitou věc a chtějí řešení. A bylo by to i dobře, protože kraje v boji se suchem mohou sehrát významnou roli.

Na klimatickou změnu žádná zázračná rychlá vakcína nebo lék neexistují.

A navíc je to téma, které by mělo spíš spojovat jinak standardně rozhádanou politickou scénu. Protože bez vody prostě nebude nic, a to bez ohledu na politickou příslušnost kohokoli.

Kvůli koronaviru, ale nejen kvůli němu utichlo téma klimatické změny tak trochu i globálně. Myslíte si, že se téma klimatu vrátí do hry, když nyní zažíváme kromě koronaviru vzepětí hnutí, jako je Black Lives Matter?

Možná, že aktuálně jsou mediálně atraktivnější témata, ale jsem si skoro jistý, že klimatická změna se i globálně zase brzy vrátí na titulní stránky médií, a to v souvislosti s jejími projevy všude po světě. Na klimatickou změnu totiž žádná zázračná rychlá vakcína nebo lék neexistují.

Jakým způsobem se řešila evropská dohoda, takzvaný green deal, při jednání o finanční pomoci státům EU? Je to pro Unii pořád zásadní téma, nebo jde teď trochu stranou?

Pro Unii je to stále klíčové téma. I proto bude využití významné části peněz z nově vytvořeného evropského Fondu obnovy vázáno na opatření, která mají snížit emise skleníkových plynů, a na řešení dopadů klimatické změny na jednotlivé země.

Už se ví, kolik peněz Česko na boj se suchem a klimatickou změnou z rozpočtu EU do roku 2027 získá?

Zatím jsou to jen velmi hrubé odhady, ale pokud bychom sečetli část peněz z Fondu obnovy, budoucího Operačního programu životní prostředí a dalších programů, tak by to mohlo být i více než sto miliard korun.

Co se musí stát, abychom si v Česku mohli říct, že jsme boj se suchem vyhráli?

Tohle je spíš otázka pro bájnou Pýthii... Ale určitě to nebude tak jednoduché, že bychom si jednou mohli říct: „Tak, máme definitivně vyhráno“.

RICHARD BRABEC (1966)

Je nejdéle sloužícím ministrem životního prostředí v novodobé historii Česka. Resort vede od ledna 2014, kdy se stal ministrem ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ministrem životního prostředí se stal i po volbách v roce 2017, a to v první i druhé vládě Andreje Babiše. Před rokem 2013 byl ředitelem společnosti Lovochemie, která patří do holdingu Agrofert. Vystudoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jako student se podílel na sametové revoluci a byl jedním ze zakládajících členů Občanského fóra v Kladně, odkud pochází. (zdroj: Wikipedie)

Všechno bude záležet na rychlosti dalšího postupu klimatické změny a jejích konkrétních dopadech na naše území. Velká většina odborníků se ale shoduje na tom, že se prostě musíme připravit na jiné počasí, teplejší a zároveň s většími extrémy, než jsme byli zvyklí v posledních stovkách let.

Související…

Hydrolog Martin Zrzavecký: Na covid najdeme vakcínu, na sucho ne
red

foto: Profimedia, zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...