fbpx

Co přijde, až bouchne vulkán v Yellowstonu: USA zešednou a Země se ochladí Dalších 3 fotografií v galerii
Mírné erupce zaznamenává vulkán i nyní, důkazem jsou gejzíry horké vody a páry.

Pod americkým čtvrtým nejnavštěvovanějším národním parkem spí obr, který až se probudí, způsobí apokalypsu

Zveřejněno: 27. 9. 2020

Supervulkán pod Yellowstonským národním parkem je mocnější než běžná sopka. Je schopný vychrlit tisíc kilometrů krychlových popela, jenž by pokryl silnou vrstvou většinu Spojených států amerických a Zemi by uvrhl do vulkanické zimy. Vědci již dlouho spekulují o možnosti výbuchu. Nyní ovšem přišli na to, že celý proces erupce může proběhnout rychleji, než se očekávalo.

Pokud by vulkán vybuchl, kromě vylití lávy v okolí národního parku by se do atmosféry uvolnilo velké množství sopečného odpadu. Popel by pokryl oblast až do vzdálenosti tisíce kilometrů a dramaticky poznamenal životní prostředí. Velké množství plynů v atmosféře by zapříčinilo reflexi slunečního světla, což by mělo za následek globální ochlazení. Tyto klimatické změny by způsobily vyhynutí velkého množství vegetace, nedostatek potravin, hladomor, evakuaci obyvatel, nárůst počtu lidí bez domova a všeobecný chaos.

 

yellowstone horizontjpg

Mírné erupce zaznamenává vulkán i nyní, důkazem jsou gejzíry horké vody a páry.


„Kdyby se něco takového stalo dnes, bylo by to katastrofální,“ říká Hannah Shamloo, geoložka ze státu Arizona. Svůj výzkum, který představila na konferenci Mezinárodní asociace vulkanologie a chemie zemského nitra (IAVCEI) v Portlandu, zaměřuje na možnou budoucí erupci Yellowstonského vulkánu. Se svým týmem geologů analyzovala stopové krystaly v sopečném popelu z posledního výbuchu a došla k překvapivému závěru.

Šance je malá, ale...

Původně se vědci domnívali, že geologický proces vedoucí k erupci trvá několik tisíciletí. Vnější okraje krystalů ale odhalily jasnou změnu teploty a složení, které proběhly v rychlé časové ose. To by mohlo znamenat, že erupce se projevila jen několik dekád od přesunu čerstvého magmatu pod sopku. „Je šokující, jak málo času je třeba, aby se vulkanický systém, který si tam jen tak tiše sedí, dostal na pokraj erupce,“ dodává Shamloo.

Domněnka, že to trvá několik tisíc let, než sopka vybuchne, se ukázala až překvapivě moc mylná.

Vzhledem k tomu, že takové výbuchy jsou poměrně vzácné a v Yellowstonském národním parku existují pouze tři známé výbuchy v historii, z nichž poslední se objevil před 631 000 lety, předpokládalo se, že je třeba sta tisíců let příprav na další erupci. Tento předpoklad se ukázal být špatný a dokazuje, jak moc se ještě musíme o vulkánech naučit. Přestože vědci na konferenci IAVCEI odhalili, že Yellowstonský supervulkán potřebuje jen přibližně deset let na dokončení procesu vedoucího k erupci, šance na výbuch je v nejbližší době velmi malá. Výzkum ale rozhodně pomůže vědcům lépe sopkám porozumět a v budoucnu předpovídat celé spektrum erupcí.

shutterstock 149051768

Mírné erupce zaznamenává vulkán i nyní, důkazem jsou gejzíry horké vody a páry.


Co spustí výbuch?

Geologové mají nyní za úkol zjistit, jak se spouští rapidní pohyby vedoucí k výbuchu sopky. Probíhá další výzkum na zastavení nebo alespoň zpomalení erupce. Vědci doufají, že bude možné dopravit hydrotermální tekutiny k magmatické komoře a ochladit ji.

Výzkumy, jako je tento, dávají šanci se dobře připravit a minimalizovat škody způsobené v Yellowstonském národním parku a mohou být rovněž použity pro další sopky po celém světě. Nikdo ovšem zatím netuší, kdy se vulkán pod národním parkem dá do pohybu.

Související…

Kam se na světě vydat, dokud to ještě jde? Mizí příroda, památky i živočišné druhy
ESO travel

foto: Shutterstock, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...