fbpx

Tuhá jako žádná druhá. Samičky žab umějí předstírat smrt, aby je samci přestali obtěžovat 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nový výzkum ukázal, že žabí samice vynalezly opravdu inovativní způsob, jak se zbavit nechtěné pozornosti. Poté, co o ně samec ztratil zájem a začal pronásledovat jinou samičku, „mrtvá“ žába rázem ožila

Zveřejněno: 15. 10. 2023

„Promiň, nemám zájem. Mám přítele. Jsem lesba. Myslím si, že jsi nechutný, a raději budu líbat sklo, než abych s tebou ještě vteřinu mluvila.“ Ženy se odjakživa snažily různými způsoby vyhnout nechtěné mužské pozornosti. A jak potvrdí snad každá návštěvnice baru, posilovny, kavárny nebo knihovny, je neuvěřitelné, jak vytrvalí a neodbytní muži při námluvách dokážou být.

Podle vědeckých poznatků se však toto chování netýká jen lidí, ale i zvířat. Proto jsou samice napříč živočišnou říší vybaveny obrannými mechanismy, které jim pomáhají se sexuálnímu obtěžování bránit.

Žabí samičky se podle nového výzkumu uchylují k mimořádně inovativnímu způsobu, jak samce poslat do háje: předstírají, že jsou mrtvé.

Kdo s koho

Nadržení samci žáby obecné, kteří občas zabíjejí samice tím, že se jich na jednu nalepí více najednou a omylem ji rozdrtí nebo utopí, to tedy nemají tak úplně jednoduché. „Dříve se mělo za to, že samičky si nedokážou vybrat nebo se bránit samčímu nátlaku,“ uvedla hlavní autorka studie z berlínského Přírodovědného muzea Carolin Dittrichová. Podle ní její výzkum ukázal, že „samice v těchto hustých hnízdních agregacích nejsou pasivní, jak se dříve myslelo“.

Tyto taktiky – hra na mrtvého, převalování se a předstírání, že jsou samci – měly úspěch. Z 54 samic, které samec chytil, se téměř polovině podařilo ho setřást. 

Dittrichová původně plánovala zkoumat, zda mají žabí samci nějaké preference, pokud jde o velikost těla samice. Svůj výzkum zahájila tím, že umístila jednoho žabího samce do krabice se dvěma samicemi, jednou velkou a jednou malou.

V rozhovoru pro New York Times pak uvedla, že se ukázalo, že žabí samečci si „opravdu vůbec nevybírají [...] Chytnou, co se dá“. Při pozorování žab si však všimla něčeho neobvyklého, co ji zaujalo. Jeden samec se pokoušel spářit s jednou ze samic, jež vypadala strnule a nehybně. Dittrichová se okamžitě domnívala, že samička uhynula, ale poté, co samec ztratil zájem a začal pronásledovat druhou samičku, „mrtvá“ žába překvapivě ožila.

Dobrý trik, nebo reakce na stres? 

Výzkum zjistil, že přibližně třetina samic předstírá smrt, když je samec chytí. Jedná se o taktiku známou jako „tonická nehybnost“, která byla pozorována i u jiných druhů zvířat včetně králíků, žraloků a vačic. Obvykle se ale používá, aby se zvíře zachránilo před predátorem, ne nápadníkem. „Nevíme, jestli je to rozhodnutí hrát mrtvého vědomé,“ řekla Dittrichová a dodala, že by mohlo jít také o reakci vyvolanou stresem.

Studie také zjistila, že více než 80 % samic se převalovalo ve vodě, aby setřásly nechtěné návrhy, a téměř polovina z nich vydávala „chrčivé zvuky“, které napodobovaly zvuk vydávaný samcem žáby, když náhodou uchopil jinou samičku.

Tyto taktiky – hra na mrtvého, převalování se a předstírání samce – měly určitý úspěch. Z 54 samic, které samec chytil, se téměř polovině podařilo ho setřást. Dokazuje to, že žabí samice tak nejsou zdaleka bezbranné, když se chtějí vyhnout nechtěné pozornosti samců.

Obtěžování ve volné přírodě

Sexuální obtěžování je ve zvířecí říši rozšířeným fenoménem. Dává proto smysl, že se samice zvířat během let nevyvíjejí tak, aby byly fyzicky atraktivnější. Ve skutečnosti jsou skutečně úspěšné ty samice, které si vyvinuly strategie, jak se vyhnout nechtěnému sexu.

Poté, co samec ztratil zájem a začal pronásledovat druhou samičku, „mrtvá“ žába překvapivě ožila.

Sloní samice například na zvýšený výskyt samčích feromonů reagují tím, že co nejrychleji utečou. To jim umožňuje vybrat si partnera, který je fyzicky nejzdatnější, a zároveň si udržet nežádoucí jedince od těla.

Hmyz má také své vlastní metody, jak se vyhnout nechtěné pozornosti samců. Vážka mořská například oplodňuje svá vajíčka jediným pohlavním stykem. Jakýkoli další milostný styk může poškodit její tělo i mláďata. Na rozdíl od jiných druhů vážek se samci vážek mořských nezdržují, aby chránili své partnerky poté, co se s nimi vyspí, a nechávají tak samičky zranitelné.

Aby se ochránily, uchylují se březí samičky k zoufalým opatřením, když je samci pronásledují. Samička přestane tlouct křídly a začne se potápět volným pádem, přičemž dělá mrtvou tak dlouho, dokud samec neztratí zájem. Jakmile zmizí, samička odletí do bezpečí.

Někteří motýli si zase proti nechtěným partnerům vyvinuli chemický odstrašující prostředek. Po skončení páření vylučují chemickou látku zvanou metylsalicylát, která prudce odpuzuje všechny samce v okolí – je to něco jako přírodní pepřový sprej. Zajímavé je, že tuto chemickou látku samci přenášejí na samičky během sexu.

Související…

Kočky poznají, když na ně mluví „jejich člověk“. Cizí lidé je nezajímají
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Dazeddigital.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...