fbpx

Proč se rozvádějí ptačí páry? Kvůli promiskuitě nebo dlouhému odloučení, podobně jako lidé 1 fotografie
Rorýs je mezi ptáky jedním z největších proutníků. (zdroj: Shutterstock)

Ne všichni ptáci jsou monogamní. Ale i ti, kteří si slibují lásku na věčné časy a nikdy jinak, někdy skončí s úplně jiným partnerem

Zveřejněno: 9. 7. 2023

Když se v monogamním páru stane „nehoda“ a někomu to prostě „ujede“, dost často to znamená rozchod. A platí to jak pro lidi, tak pro ptáky. Tam je mimochodem monogamních párů daleko více než u lidí – 9 z 10 ptačích druhů má po dobu hnízdění jediného partnera, a často i déle. Pokud před dalším hnízděním ptačí samci vymění partnerku, říká se tomu „rozvod“. A podle nejnovějších výzkumů na to mají vliv dva základní faktory: promiskuita samců a časové odloučení (způsobené většinou migrací podle ročních období).

Casanovové ptačí říše

V časopise Proceedings of the Royal Society B porovnávají vědci z Číny a Německa údaje o rozvodovosti 232 druhů ptáků s údaji o úmrtnosti a migračních vzdálenostech. Samci a samice byli ohodnoceni pomocí „skóre promiskuity“. A přišlo se na zajímavou věc: druhy s podobnou mírou rozvodovosti jsou většinou hodně příbuzné, a to samé se týká promiskuity samců. Které ptačí druhy patří mezi největší proutníky?

Když je ptačí samec promiskuitní, je to často vnímáno jako nedostatečné naplnění závazku. Na druhou stranu: s čím více samicemi se samec páří, tím je fyzicky zdatnější. Závěr je tedy jasný: čím vyšší promiskuita samců, tím vyšší rozvodovost.

„Například u rorýsů, vlaštovek, kuněk, volavek a kosů byla vysoká míra rozvodovosti i promiskuity samců, zatímco u buřňáků, albatrosů, hus a labutí byla míra rozvodovosti i promiskuity samců nízká,“ uvádí se ve výzkumné zprávě. Vyšší promiskuita samců je spojena s vyšší mírou rozvodovosti, ale v případě promiskuity samic tomu tak není: „Když je ptačí samec promiskuitní, je to často vnímáno jako nedostatečné naplnění závazku, protože jeho pozornost a zdroje jsou rozděleny mezi několik samic. Je tak obecně méně atraktivní jako partner a je pravděpodobné, že v další hnízdící sezóně se rozvede. Na druhou stranu: s čím více samicemi se samec páří, tím je fyzicky zdatnější,“ tvrdí doktor Zitan Song z Institutu Maxe Plancka pro výzkum chování zvířat v Německu. Závěr je tedy jasný: čím vyšší promiskuita samců, tím vyšší rozvodovost.

Tým také zjistil, že druhy s delší migrační vzdáleností mají vyšší míru rozvodovosti. Při migraci ptačích hejn se stává, že každý z partnerů dorazí na místo určení v jinou dobu, případně někam jinam. V takových případech si samci i samice většinou hledají nové partnery. A čím delší vzdálenost, na kterou se ptáci stěhují, tím vyšší rozvodovost. Má to ale i velmi praktický důvod a to je pud po zachování druhu: „Rozvod může pomoci usnadnit okamžité rozmnožování po příjezdu, místo aby se čekalo na předchozího partnera,“ uvedl Song.

Související…

Kalendárium: Mezinárodní Den ptačího zpěvu za rozbřesku. Live od 1.30 SEČ
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...