fbpx

Neuvěřitelný průlom: Palivo vyrobené fotosyntézou za pomoci umělého listu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Největší problém s oxidem uhličitým je možná vyřešen. Stejně jako problém s palivy do aut. Vědci totiž dokázali umělou fotosyntézou udělat z vody, slunce a oxidu uhličitého palivo. A to v jediném kroku!

Zveřejněno: 26. 6. 2023

Vyrobit palivo z CO2 není nijak zvlášť náročné, zároveň je zde mnoho problémů. Technologie je ještě nevyzkoušená, složitá a hlavně energeticky náročná. Oxid uhličitý se musí zkapalnit, pomocí velkého množství energie předělat na palivo, a to ještě synteticky upravit tak, aby se dalo spalovat v motorech. 

Nyní je tu naštěstí výzkum vědců z Univerzity v Cambridgi. Ti v recenzovaném časopise Nature Energy představili technologii, která všem výrobcům syntetických paliv zamotá hlavu. Vše, co jsme popsali výše, totiž dokáže udělat v jediném kroku. Výsledkem je potom propanol a etanol, tedy paliva čistá, dobře skladovatelná a především s vysokou energetickou hustotou. Na rozdíl od fosilních paliv produkují tato solární paliva čisté nulové emise uhlíku a jsou zcela obnovitelná. 

Průlom díky katalyzátoru

Co za tím stojí? Jde o takzvaný „umělý list“, což je zařízení, které podobně jako klasický list v přírodě umí pomocí fotosyntézy přeměňovat látky. Pomocí nich Reisnerova výzkumná skupina se sídlem na katedře chemie Yusufa Hamieda už několik let vyvíjí udržitelná paliva s nulovým obsahem uhlíku, která jsou inspirovaná fotosyntézou – procesem, kterým rostliny přeměňují sluneční světlo na další prvky. 

Normálně, když se pokusíte přeměnit CO2 na jiný chemický produkt pomocí zařízení s umělým listem, téměř vždy získáte oxid uhelnatý nebo syngas, ale tady jsme byli schopni vyrobit praktické kapalné palivo pouze s využitím síly slunce.

Jak píše Daily Mail, díky vývoji katalyzátoru založeného na mědi a palladiu je umělý list schopen produkovat složitější chemikálie, konkrétně víceuhlíkové alkoholy jako ethanol a n-propanol. Tyto alkoholy mají vysokou energetickou hustotu a lze je snadno přepravovat a skladovat. Revoluční je na tom skutečnost, že tyto složité chemikálie dokáže vyrobit pouze za využití energie ze slunce, a to poprvé v historii. I když je zařízení momentálně ve fázi konceptuálního dokazování a dosahuje pouze mírné účinnosti, výzkumníci již pracují na optimalizaci absorbérů světla, aby lépe využívaly sluneční energii, a na zdokonalení katalyzátoru pro zvýšení výroby paliva. Další kroky zahrnují škálovatelnost zařízení, aby bylo možné produkovat palivo ve velkém měřítku.

„Svítit sluncem na umělé listy a získávat kapalné palivo z oxidu uhličitého a vody je úžasný výsledek chemie,“ řekl Daily Mail Dr. Motiar Rahaman, hlavní autor článku. „Normálně, když se pokusíte přeměnit CO2 na jiný chemický produkt pomocí zařízení s umělým listem, téměř vždy získáte oxid uhelnatý nebo syngas, ale tady jsme byli schopni vyrobit praktické kapalné palivo pouze s využitím síly slunce.“

I přesto, že je stále nutné provést další výzkum a optimalizaci, vědci předvedli, že umělé listy mají úžasný potenciál. Tato technologie otevírá nové cesty v oblasti přechodu od fosilních paliv a dokazuje, že můžeme překročit hranice jednoduchých molekul a přímo vyrábět velmi užitečné věci.

Na rozdíl od fosilních paliv produkují solární paliva čisté nulové emise uhlíku a jsou zcela obnovitelná. 

Není to jen fotosyntéza

Víra v syntetická paliva tu byla, je a asi i bude. Těch cest tu bylo už spoust. Pojďme si některé připomenout.

  1. Fotokatalytická konverze CO2: Vědci zkoumají různé fotokatalytické materiály a reakční mechanismy, které by umožnily přeměnu CO2 na paliva za využití slunečního záření jako zdroje energie. Mezi ně patří právě výše zmíněný výzkum.
  2. Elektrokatalytická konverze CO2: Elektrokatalýza se používá k přímému přeměňování CO2 na užitečné chemikálie a paliva pomocí elektřiny. Zde se využívají speciální elektrodové materiály a katalyzátory.
  3. Biologické metody: Některé mikroorganismy a enzymy jsou schopny přeměnit CO2 na organické sloučeniny a paliva. Vědci zkoumají možnosti genetického inženýrství těchto organismů, aby bylo dosaženo efektivnějšího a ekonomicky životaschopného procesu.
  4. Elektrochemické metody: Využívají se elektrochemické reaktory a různé elektrodové materiály k přeměně CO2 na paliva. Tato technologie je perspektivní zejména ve spojení s obnovitelnými zdroji energie.
  5. Kombinace různých metod: Některé projekty se zaměřují na kombinaci různých technologií a přístupů, jako je fotokatalýza a elektrokatalýza, nebo kombinace biologických a chemických procesů.

U těchto procesů se jako zdroj k výrobě paliva využívá CO2, ale také například biomasa, syntetický plyn (syngas) nebo bioplyn.

Související…

Může být svět bez fosilních paliv? Musí, shodli se světoví odborníci
Zuzana Šotová
  

foto: Shutterstock, zdroj: Dailymail

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...