fbpx

Prapodivné právní bitvy Applu o ochrannou známku na jablka pokračují 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Technologický gigant, americká společnost Apple, využívá svoje právní síly již v desítkách zemí po celém světě. Nejnovější případ pokusu o získání ochranné známky na vyobrazení asi nejznámějšího ovoce světa, tedy jablka, byl nyní zaznamenán ve Švýcarsku

Zveřejněno: 23. 6. 2023

Švýcarská společnost Fruit-Union Sussie používá po většinu své, více než stoleté historie jako logo červené jablko s bílým křížem. Jedná se tedy o jakési alternativní zobrazení švýcarské státní vlajky. Nejstarší a největší ovocnářská organizace v zemi nyní ale čelí právní žalobě od americké společnosti Apple, která si nárokuje právo na vyobrazení všech jablek. A co víc, ne jenom těch nakousnutých.

Celosvětový trend

V záznamech Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO) lze vyčíst, že Apple již podobné žádosti s nárokem na duševní vlastnictví jablek podal v desítkách zemí po celém světě. Míra úspěchu se ovšem liší. Například japonské, turecké, izraelské nebo arménské úřady těmto žádostem vyhověly, v některých případech se Apple stále snaží pro něj pozitivního verdiktu dosáhnout.

Celá záležitost se stává velice kontroverzní hlavně z toho důvodu, že vlastnit ochrannou známku na něco tak obecného jako druh ovoce je velice nezvyklé. Applu očividně navíc nejde pouze o nakousnuté jablko, jak je zobrazeno v jeho vlastním logu, ale o jablka všechna. To je i případ žádosti, kterou nedávno podali právě ve Švýcarsku.

Apple v posledních 3 letech podal více námitek proti ochranným známkám než Facebook, Google, Microsoft a Amazon dohromady.

„Těžko to chápeme, protože to není tak, že by se snažili chránit své nakousnuté jablko,“ nechal se slyšet ředitel Fruit Union Suisse Jimmy Mariéthoz. „Jejich cílem je zde skutečně vlastnit práva na skutečné jablko, což je pro nás něco, co by mělo být volně k použití pro každého.“

Apple jde i po hruškách 

Vyšetřování neziskové organizace Tech Transparency Project, která se zaměřuje na výzkum velkých technologických firem, ukázalo v roce 2022, že Apple v posledních 3 letech podal více námitek proti ochranným známkám než Facebook, Google, Microsoft a Amazon dohromady. Právě i třeba Microsoft má ochrannou známku na tak obecný výraz, jako je „windows“, tedy okno.

Apple mimo jiné dokonce napadl aplikaci na přípravu jídla Prepaer, která má ve svém logu hrušky, zpěvačku a skladatelku známou jako Frankie Pineappleovou (protože pineapple zní jako apple) nebo německou cyklistickou trasu

Víte, Apple jablka nevynalezl. Myslím si, že jablka jsou tu o několik tisíc let déle.

Společnost také vedla deset let trvající právní bitvu s hudebním vydavatelstvím Apple Corps, založené skupinou The Beatles. Ta byla nakonec vyřešena v roce 2007.

Švýcarsko je na ráně často

Ale zpátky ke Švýcarsku. Co se této malé evropské země týče, Apple se snaží místní firmy šikanovat již od roku 2010, a to bez ohledu na jejich velikost, zaměření a počet zákazníků. Tehdy totiž přiměla malé družstvo obchodníků s potravinami, aby uzavřeli mimosoudní dohodu a prohlásili, že ke svému jasně červenému jablku v logu nikdy nepřidají jablko nakousnuté. To ovšem podle předsedy družstva nikdy ani nebylo v plánu.

Naštěstí ne vždy je miliardová společnost ve Švýcarsku na vítězné straně. V roce 2012 musel Apple zaplatit 21 milionů dolarů Švýcarským spolkovým drahám poté, co americká společnost okopírovala design jejich železničních hodin. V roce 2015 pak musel Apple ve Švýcarsku odložit uvedení oblíbených hodinek Apple Watch na trh, a to díky ochranné známce, kterou získal tamní výrobce hodinek již v 80. letech minulého století.

Co se týče aktuální žaloby na Fruin-Union Sussie, verdikt soudu může být známý až za několik měsíců, nebo dokonce let. „Nechceme konkurovat Applu, nemáme ani v úmyslu jít na stejné (obchodní) pole jako oni,“ prohlašuje ředitel Mariéthoz a zároveň dodává: „Víte, Apple jablka nevynalezl. My jsme tu jako společnost už 111 let. A myslím si, že jablka jsou tu dokonce ještě o několik tisíc let déle.“

Společnost Apple na žádnou z žádostí o komentář situace neodpověděla.

Související…

Šéf Applu Tim Cook: Naše sdílená data se proti nám obrací jako zbraně
Luboš Heger

 

foto: Shutterstock , zdroj: Wired

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...