fbpx

Jak vidí svět psi? Zcela barvoslepí nejsou, zaznamenat umí ale pouze modrou a žlutou 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Svět, který kolem sebe pozorují psi, není ani tak jasný a ani tak barevný, jako je ten náš. Jejich vidění ale zdaleka není černobílé, jak se mnoho lidí domnívá.

Zveřejněno: 7. 6. 2023

Zrak psa se od zraku člověka zásadně liší. Největším rozdílem je vnímání tří základních odstínů: červené, modré a žluté. Pes, stejně jako naprostá většina ostatních savců, je na rozdíl od běžného člověka schopen rozlišovat pouze modrou barvu od žluté, ale už ne červenou od zelené.

Žluto-modrý svět

Buňkám, díky kterých dokážou jak lidé, tak zvířata rozpoznávat barvy, se říká čípky. V sítnici lidského oka můžeme najít tři druhy takových čípků a podle způsobu, jakým jsou jednotlivé čípky podněcovány dopadajícím světlem z okolí, náš mozek rozlišuje červené vlnové délky od modrých, žlutých a zelených. Mozek psa má ale schopnost rozlišit pouze modrou barvu od žluté.

Psi tak nevidí svět pouze černobíle, jak je často mylně uváděno, ale jejich vize okolního světa se podle vědeckých výzkumů blíží spíše člověku, který trpí na barvoslepost. Což je zhoršené vnímání červené a zelené barvy. Podle profesora Jaye Neitze z Washingtonské univerzity si tak můžeme udělat docela dobrou představu o tom, jakým způsobem psi skutečně vidí.

Aby pes viděl nějaký objekt stejně dobře jako člověk, musí od něj být vzdálený 20 stop (zhruba 6 metrů), zatímco člověk může být vzdálen stop 50 (zhruba 15 metrů).

„Člověk by přišel o vjemy červené a zelené barvy. Ale zdali psům chybí vjemy červené a zelené, nebo jestli jejich mozky přiřazují barvy jinak, není jasné,“ upřesňuje Neitz. Podobně, jako je tomu u lidí s barvoslepostí, i psi mohou podle všeho využívat jiné signály k rozlišení barev, které my nazýváme „červená“ a „zelená“.

Navíc existují důkazy o tom, že psi dokáží vidět barvy, které lidské oko nezaznamená. V roce 2014 byla v časopise Proceedings of the Royal Society B publikována studie, která odhalila, že čočky v psích očích propouštějí významné množství ultrafialového světla. Lidské oko naopak tyto vlnové délky blokuje. To nasvědčuje tomu, že naši čtyřnozí přátelé vidí více modrého světla než my.

Páníčku, je to trochu mázlý

Nejenže psům chybí schopnost rozlišovat některé odstíny, jejich zrak také postrádá ostrost toho lidského. Skupina odborníků provedla v roce 2017 na Linkopingské univerzitě ve Švédsku studii, zaměřenou na ostrost psího zraku, a využili k tomu podobné testy, které se provádí u lidí. Psi sice nemuseli rozlišovat znaky nebo písmena různých velikostí, jako to asi skoro každý z nás někdy zažil u očního lékaře nebo případně v optice, ale byli odměňováni pamlsky v případě správné identifikace obrázků, na kterých se nacházely vodorovné a svislé čáry. Prostor mezi těmito čarami se neustále zmenšoval, čímž byla posléze určena míra ostrosti, kterou pes dokázal zaznamenat.

Oko psa je extrémně citlivé na okolní pohyb a tím je schopno vynahradit oblasti, ve kterých proti lidskému oku zaostává.

Z výsledků testu došli výzkumníci k závěru, že velká část zúčastněných psů je velmi krátkozraká, především pak mopsi a vipeti. A že celkově psi vidí za dobrých světelných podmínek tzv. dvacet na padesát. Jinými slovy, aby pes viděl nějaký objekt stejně dobře jako člověk, musí od něj být vzdálený 20 stop (zhruba 6 metrů), zatímco člověk může být vzdálen stop 50 (zhruba 15 metrů).

Pokud se budeme bavit o nočním vidění psů, poměr vnímání ostrosti vůči člověku je ještě daleko horší, konkrétně 20/250. To ale ve skutečnosti neznamená, že ve tmě vidí hůř než my. Psi totiž ve tmě mají mnohem citlivější vidění než lidé. Je to z toho důvodu, protože bývají nejaktivnější za svítání a posléze za soumraku a jejich oči tak obsahují více světločivných buněk, které rozlišují mezi světlem a tmou. Naše lidské oči naopak nejlépe fungují za denního světla a schopnost psa pohybovat se ve tmě a rozlišovat objekty tu naši několikanásobně převyšuje.

Úhel pohledu

Ačkoliv to po přečtení všech výše uvedených informací může vypadat, že psi žijí většinu času v jakémsi vybledlém, nudném a navíc velmi rozmazaném světě, není tomu tak. Oko psa je extrémně citlivé na okolní pohyb a tím je schopno vynahradit oblasti, ve kterých proti lidskému oku zaostává.

Zkuste si představit světlo, které bliká stále rychleji a rychleji. Pokud světlo blikne 60x za sekundu, tak si člověk, který ho pozoruje, bude s naprostou jistotou myslet, že je neustále zapnuté. Abyste podobným způsobem oklamali psa, světlo by muselo bliknout minimálně 75x za sekundu. A ani to nemusí stačit. Tato schopnost pravděpodobně stojí za tím, že psy dokážou identifikovat kolem se pohybující objekty daleko rychleji a přesněji než lidé.

Ale ani přes nezanedbatelný počet vědeckých studií zkoumajících tuto problematiku si nemůžeme být zcela jistí, že umíme porozumět způsobu, jakým svět kolem vnímají psi a další zvířata. Můžeme se sice s poměrně velkou přesností domnívat, jaké barvy vidí a jak ostře, celkový obraz vnímání reality kolem je ale určen řadou dalších rozpoznávacích schopností, které pro nás lidi mohou zůstat navždy nepochopené.

Související…

Poznáte, co si myslí váš pes nebo kočka?
Aneta Šebková

foto: Shutterstock , zdroj: Live Science

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...