fbpx

Černý trh se slonovinou má tuhý kořínek. Z ochránců slonů se stali zabijáci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle informací ochranářských organizací bylo jen v letech 2007 a 2016 v různých částech Afriky zabito asi 100 000 slonů pro cennou slonovinu.

Zveřejněno: 23. 10. 2022

Odborníci pomocí analýzy DNA a uhlíkového datování zkoumali vzorky ze čtyř velkých záchytů slonoviny, provedených vládními orgány Burundi v letech 2017 až 2019. V jednom případě šlo o kly slonů, zabavené před více než 30 lety. V roce 2004 byly vládní sklady, ve kterých bylo uloženo téměř 84 tun slonoviny, celně zapečetěny. Jak se tedy dostala zpět do oběhu?

Zdá se, že od roku 2015 má řada záchytů v různých částech světa původ právě v Burundi. BBC se obrátila na Ministerstvo životního prostředí Burundi s žádostí o vyjádření, ale na otázky týkající se zásob zadržené slonoviny nedostala žádné odpovědi. Tamní vláda donedávna tvrdila, že jejich sklady jsou dobře zabezpečené.

„Tyto kontejnery je třeba znovu otevřít a zásoby, které tam jsou, je třeba znovu otestovat,“ řekl profesor Samuel Wasser z University of Washington, odborník na ochranu přírody a autor uvedené studie. Výzkum zdůrazňuje skutečnost, že mnoho afrických zemí zásoby zabavené slonoviny nadále drží. K jejímu uchovávání přitom není důvod, mezinárodní dohody totiž prodej slonoviny, získané z pytláctví, zakazují.

Z ochránců slonů zabijáky

„Pokud brzy nedostaneme nelegální obchod pod kontrolu, sloni by mohli být vyhubeni na většině území Afriky, což by téměř znemožnilo jejich obnovu,“ řekl už v roce 2010 Wasser. „Dopad, který by ztráta tohoto klíčového druhu měla na africké ekosystémy, si lze jen těžko představit.“

Wasser odhadl, že nelegální obchod je asi stonásobně vyšší než obchod legální. Poptávka po slonovině je silná v čínském městě Putian, které leží přímo naproti Tchaj-wanu a jehož předměstí je přeplněno továrnami vlastněnými tchajwanskými podnikateli. Tito podnikatelé mají pověst sběratelů slonoviny, což je pro ně jistý způsob, jak uzavřít obchod s důležitým klientem.

Trend se změnil, protože domorodci vědí, že na těchto trofejích mohou rychle vydělat. Prodej pytlákům může vynést stovky, nebo dokonce tisíce dolarů, což je částka, která domorodci změní život. 

Útočné pušky Kalašnikov, které mají strážci keňského národního parku Tsavo zavěšené na ramenou, nejsou určeny pro zvířata, ale na pytláky. Ti kromě zbraní používají také otrávené šípy, což strážce parku znepokojuje nejvíce – patří totiž domorodcům a fakt, že je pytláci používají, znamená, že pastevecké kmeny, které kdysi slony chránily, se stále častěji stávají jejich zabijáky.

„Trend se změnil, protože domorodci vědí, že na těchto trofejích mohou rychle vydělat. Prodávají je pytlákům,“ řekl Yussuf Adan, starší strážce v Tsavo East. „Takový prodej může domorodci vynést stovky, nebo dokonce tisíce dolarů, což je částka, která mu změní život. Ekonomické zájmy předčily zájmy ekologické,“ řekl. Počet slonů v Africe se za posledních 40 let snížil o více než 600 000, a to především kvůli pytláctví.

Celosvětový zákaz obchodu se slonovinou v roce 1989 jejich úbytek nakrátko zastavil. Počáteční úspěch zákazu však podkopala rychle rostoucí poptávka po slonovině mezi asijskými spotřebiteli, pokles rozpočtů na vymáhání práva a prosperující černý trh, který využívá bující korupce v mnoha afrických zemích.

Africká iniciativa

V roce 2014 byla založena Iniciativa na ochranu slonů (EPI), sdružující 21 afrických zemí. Většina ze zbývajících 400 000 afrických slonů nyní žije na území států v EPI sdružených. Cílem EPI je mimo jiné udržení moratoria na obchod se slonovinou z roku 1989 do doby, než se sloní populace neobnoví, a uzavření domácích trhů se slonovinou. 

 

Někteří odborníci tvrdí, že zásoby zabavené slonoviny by neměly být ničeny, ale legitimně přechovávány pro výzkumné, vzdělávací nebo identifikační účely. Slonovina ve vládních skladech podle EPI nemá žádnou komerční hodnotu, což ale případy opětovného zabavení slonoviny z vládních skladů na černém trhu bohužel vyvrací.

„Je na každé zemi, aby se rozhodla pro tu nejlepší možnost, a každá země se bude řídit svými vlastními domácími úvahami. Pokud už je slonovina uložena, musí to být provedeno bezpečně a musí to být nahlášeno. Pokud je zničena, měly by být předtím odebrány forenzní vzorky k identifikaci zdroje slonoviny,“ uvedl John Scanlon z EPI.

Související…

Ochránci slonů můžou ohrožená zvířata počítat z vesmíru. Dokáže je zaměřit satelit
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: BBC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...