fbpx

Na Zemi rostou desítky tisíc druhů stromů. Odhalil to kód, který prolomil Enigmu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Metoda geniálních matematiků z Bletchley Parku používaná pro rozluštění německých šifer z druhé světové války ukazuje, že 9 000 druhů stromů bude teprve objeveno

Zveřejněno: 30. 6. 2022

Na Zemi existuje podle výpočtů matematiků 73 300 druhů stromů. Devět tisíc z nich přitom nebylo ještě objeveno. K těmto odhadům došly tisícovky vědců, kteří použili techniky lámání kódů a šifer vymyšlené v Bletchley Parku během druhé světové války.

Sčítání v přírodě

Vědci z 90 zemí světa shromáždili informace o 38 milionech stromů. Někdy se toulali krajinou celé dny a tábořili na odlehlých místech, aby se ke stromům vůbec dostali. Analýza dat odhalila, že existuje asi o 14 % druhů stromů více, než bylo dosud uváděno, a že třetina neobjevených druhů budou zřejmě stromy, které by mohly být na pokraji vymizení, a to v důsledku hospodaření s půdou a klimatické krize.

Počítání druhů stromů na celém světě je jako puzzle s kousky rozmístěnými po celé planetě. Vyřešili jsme to společně jako tým, každý měl svůj kousek.

„Zdokumentovat naše lesy stojí celý svět obrovské úsilí,“ prohlásil Jingjing Liang, hlavní autor studie a profesor ekologie lesa na Purdue University v americké Indianě. „Počítání druhů stromů na celém světě je jako puzzle s kousky rozmístěnými po celé planetě. Vyřešili jsme to společně jako tým, každý měl svůj kousek.“

Tajemství Jižní Ameriky

Navzdory tomu, že patří mezi největší a nejrozšířenější živé organismy, stále existují tisíce stromů, které je třeba objevit, přičemž 40 % neznámých druhů je podle studie publikované v časopise Proceedings of the National Academyof Sciences v Jižní Americe. Některé z těchto nezdokumentovaných druhů jsou pravděpodobně známy aspoň domorodým komunitám, ale některé, ty v nejhůře přístupných oblastech, možná nebyly nikdy člověkem spatřeny.

Největší rozmanitost druhů stromů na místní úrovni má pravděpodobně povodí Amazonky s 200 druhy stromů na hektar. Vědci se domnívají, že to může být způsobeno teplým a vlhkým prostředím, které vyhovuje širšímu spektru druhů. K odhadu počtu neznámých druhů vědci použili Good-Turingův odhad frekvence, který vymysleli „lamač šifer“ Alan Turing a jeho asistent Irving Good, když se během druhé světové války pokoušeli rozluštit německé kódy šifrovacího stroje Enigma.

Využití této teorie pro studium nedetekovaných druhů má na svědomí tchajwanská statistička Anne Chaová. Kód velmi zjednodušeně používá informace o druzích, které jsou v datech detekovány pouze jednou nebo dvakrát, k odhadu počtu nedetekovaných druhů.

Poznáme nepoznané?

Myšlenka provést inventarizaci stromů na planetě je stará deset let. Tehdy Jingjing Liang našel v šuplíku údaje o stromech na Aljašce. Zaujalo ho to a dal si za úkol shromažďovat podobná data online. Pak ho napadlo, že by mohl získávat údaje o stromech z celého světa. Existují opodstatněné obavy, že mnoha druhům stromů hrozí vyhynutí v důsledku odlesňování a klimatické krize. Vědci se obávají, že mnohé druhy zmizí dříve, než budou zdokumentovány.

„Na les se musíme dívat nejen jako na zásobárnu uhlíku nebo jako zdroj pro těžbu dřeva. Je to prostor, který obsahuje desítky tisíc druhů stromů a ještě mnohem vyšší počty druhů rostlin a živočichů. Právě této biologické rozmanitosti musíme věnovat pozornost,“ uzavírá Jingjing Liang.

Související…

Muž, který sází stromy: Milion stromů v Praze zvládneme. Do centra se ale nevejdou
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...