fbpx

Život na Zemi přinesly asteroidy, jsou přesvědčení po návratu své sondy Japonci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Po analýze asteroidového prachu nashromážděného japonskou sondou Hayabusa2 vědci zjistili přítomnost 23 různých aminokyselin. Tento objev podporuje teorii, že těsně po vzniku sluneční soustavy přinesly život na planetu Zemi právě asteroidy, jež měly na svém povrchu podobné životadárné látky

Zveřejněno: 21. 8. 2022

Vědci z japonské Okayama University v přelomové zprávě uvádějí, že ve vzorcích z asteroidu našli aminokyseliny a další organickou hmotu, která by mohla poskytnout vodítko k vysvětlení vzniku života na Zemi. Konkrétně se jedná o materiál odebraný z asteroidu Ryugu, který byl z vesmíru na Zemi dopraven v roce 2020 díky misi Hayabusa2.

Jsme všichni mimozemšťané?

Význam objevu je potenciálně velmi dalekosáhlý. „Vědci si kladli otázku, jak organická hmota včetně aminokyselin vznikla nebo odkud se vzala. A skutečnost, že ve vzorku byly objeveny aminokyseliny, je důvodem k tomu se domnívat, že aminokyseliny byly na Zemi dopraveny z vesmíru,“ řekl pro agenturu AFP profesor astrobiologie Kensei Kobayashi.

 

Skutečnost, že aminokyseliny byly v tomto vzorku objeveny, naznačuje, že na Zemi byly dopraveny z vesmíru.

Mise Hayabusa2 měla za úkol odebrat vzorky z asteroidu a dopravit je na Zemi. Vesmírná loď strávila cestováním vesmírem šest let, než se v roce 2018 setkala s osamělým asteroidem asi 186 milionů mil daleko. Tým vědců teď analyzuje chemické složení vzorků. Částice potvrzují, že asteroid Ryugu prošel několika cykly zmrazování a rozmrazování, což naznačuje historickou přítomnost kapalné vody. To je mimochodem další fascinující vodítko, které o původu života na Zemi leccos napovídá.

Nejprimitivnější ze všech

Vědci jsou celkově ohromeni touto nedotčenou horninou, jejíž stáří se pravděpodobně datuje zhruba pět milionů let po zformování Sluneční soustavy. „Vzorek z Ryugu má nejprimitivnější vlastnosti ze všech přírodních vzorků, které má lidstvo k dispozici, a to včetně meteoritů,“ uvedla v prohlášení Japonská agentura pro letecký průzkum (JAXA). 

Kosmická loď Hayabusa2 nyní míří k dalšímu malému asteroidu nazvanému 1998 KY, který možná nabídne další vzácný pohled na původ života na Zemi.

Související…

Rozbít asteroid nebude jen tak: NASA testuje, jak před nimi Zemi ochránit
Matouš Bárta

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...