fbpx

Zveřejněno: 21. 6. 2017

Mariana Jelínka asi není potřeba ani představovat. Mnozí z vás vědí, že mezi jeho největší trenérské hokejové úspěchy patří zlatá medaile z Mistrovství světa v roce 2005 a mistrovské tituly s pražskou Spartou. Určitě jste i zaznamenali, že dlouhý čas byla pod jeho křídly naše sportovní legenda Jarda Jágr a že dnes je mentálním koučem jedné z nejlepších tenistek světa Karolíny Plíškové. Víte, ale jakými talenty tento českokrumlovský rodák oplývá?

Mezi trenérovy nejsilnější stránky patří osobní přístup. V každém člověku je schopen vidět individualitu, jedince a pomoci mu v tom, v čem vyniká. Marian je intelektuál, o tom svědčí i jeho dva doktoráty. Mezi jeho další talenty patří produktivita, takže vždy, když něco začne, dotáhne to i do konce. Rád se učí, nejen sám sebe, ale i ostatní a v poslední řadě u něj test Jana Mühlfeita odhalil i to, že je zvídavý, tzn. že se učí z více zdrojů a snaží se je dávat dohromady. 

marian a muhlfeit

Marianův otec svému synovi vždy říkal: „Vždycky dokonči, co jsi začal, i za cenu, že to bude špatně“.

Otec jako vzor 

Tyto talenty Marianovi v mnoha věcech pomohly. Už od dětství byl spíš ten, kdo poslouchá. „Moc jsem toho nenamluvil. Lidi se ke mně chodili vypovídat a já se je snažil pochopit,“ vzpomíná Marian. Obrovským vzorem pro něj byl jeho otec, který ho vedl ke zvídavosti a učení. „Pamatuji si na jeho pohádky. Nebyly to klasické pohádky. Vyprávěl mi o nejrůznějších objevech či vynálezech a předčítal životopisy slavných lidí. Učil mě formou hry,“ prozrazuje Jelínek. Dodnes mu prý v uších zní věta, kterou mu otec často říkával: „Večer, když jdeš spát, zhodnoť, jaký jsi měl den. Možná ses něco nového naučil, něco jsi poznal a něco jsi prožil. Pokud tomu tak je, nebyl zbytečný.“ 

Bez emoční investice flow nedosáhnete

Dalším klíčovým faktorem, který by měl kouč využívat, je holistické vnímání. „Snažím se změnit vnitřní nastavení člověka do určité profese nebo k určité situaci, samozřejmě k tomu používám koučovatelské přístupy. Nejprve se musíme na danou problematiku podívat z mnoha stran a logicky si ji vysvětlit. Teprve pak dojdeme k tomu důležitému, tedy že ta myšlenka otěhotní, jak já říkám. To znamená, že spadne do toho srdíčka a člověk po tom touží. Chce to. Tomu se říká emoční investice,” dodává Marian.  

Podívejte se na celý rozhovor, ve kterém Marian prozradí například to, proč je Jaromír Jágr i ve 46 letech stále tak vynikající hráč. 

Děkujeme Bistrot104 za poskytnutí prostor pro natáčení. 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...