fbpx

Zveřejněno: 9. 8. 2017

Reprezentovat Českou republiku se dá různými způsoby. Třeba vývozem ledního hoikeje. V rámci prázdninového dobrovolnictví bněhem července přivezla skupina Čechů ve svých batozích 30 kusů hokejového vybavení. Společně s místními zároveň postavili první hokejové hřiště v okresu Kargil. Jedná se o venkovní kluziště o rozměrech 24 na 12 metrů, na kterém se začne hrát poprvé v lednu 2018.

"Myslím, že máme nejsofistikovanější konstrukci hřiště v Malém Tibetu a jsme také nejlépe vybavená místní instituce hokejovou výstrojí," vysvětluje ředitel školy Norboo. "Mám pocit, že zimní výuka bude jeden obrovský úspěch," dodává.

"Když jsem viděla v Praze na Ruzyni tu hromadu hokejvého vybavení, kterou jsme měli převést, myslela jsem si, že je to vtip. Nicméně nás předseda Brontosaurů v Himálajích Jirka přesvědčil svým zapáleným přístupem, že na to máme. A nakonec jsme tedy vybavení převezli,"  říká brontosauří dobrovolnice Martina.

tibet hokej1

Děti vyzkoušeli kluziště zatím bez ledu, hrát se začne v lednu

Hřiště stavěli prázdninoví dobrovolníci společně s místními truhláři, členy místní náboženské komunity a spolu s bývalými i současnými studenty školy. "V jeden moment to vypadalo, že se to do našeho odjezdu nepodaří stihnout, ale nakonec nám místní předvedli, jak takovéto situace umí řešit," popisuje předseda himalájských brontosaurů Jiří Sázel.

"Je fakt, že nám ve finále nestačil usychat lak. Ale místmím hodně záleželo na tom, abychom všechno stihli. Teď má škola vlastní hokejové hřiště a studenti mají být na co hrdí," doplňuje šéf himalájských brontosaurů.

Hokejové hřiště přišel slavnostně otevřít místní významný láma, který se v Mulbekhu zasadil o rozvoj tamního největšího kláštera. Vrámci mše popřál vše nejlepší a děti v hokejovém vybavení si potom zkusili první hru. Akorát tedy zatím bez ledu.

Autor: za Brontosaury v Himalájích Jiří Sázel

foto: Petr Králík, zdroj: Brontosauři v Himalájích

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...