fbpx

Z češtinářských špeků udělala podnikání. Hlavní je se nevzdávat, říká Jana Dušátková 2 fotografie
zdroj: archiv Jany Dušátkové

Po dlouhých měsících na neschopence se chtěla vrátit do pracovního procesu. Pracovat 8 až 12 hodin? Na to se Jana Dušátková ovšem ještě necítila. Tak začala se svojí celoživotní láskou, češtinou, prostě podnikat

Zveřejněno: 20. 4. 2022

Jana Dušátková o sobě říká, že je nadšenec do českého jazyka a slovních hříček. „Vždycky jsem ráda četla, luštila křížovky a hrála slovní hry. Myslím, že hlavně díky tomu jsem si vštípila, jak se má správně psát, a rozšiřovala si slovní zásobu. Kromě češtiny mě ale vždy zajímaly i cizí jazyky. Během studií jsem se učila anglicky, německy a španělsky. V poslední době se sama trochu začínám učit polsky.“

Svou zálibu v češtině přeměnila také v podnikání. Věnuje se totiž korekturám textů a nově také projektu Češtinářské špeky. Je to souhrn těch nejzajímavějších pravidel, která si můžete objednat na kartičkách. Ocení je nejen učitelé českého jazyka.

Jano, představíte nám své podnikání?

Hlavním prvkem v mém podnikání je čeština. Zabývám se totiž jak korekturou textů, tak svým projektem s názvem Češtinářské špeky. Češtinářské špeky jsou kartičky, které ukazují nejčastější chyby, kterých se v češtině dopouštíme. Ne primárně chytáky, se kterými se v praxi skoro nesetkáme, ale naopak ty nejběžnější omyly a nešvary. Snažím se, aby byly stručné a jasné, snadno zapamatovatelné.

Kdo u vás kartičky nejčastěji objednává? A pro jaké typy textů děláte korekce?

Češtinářské špeky nejčastěji využívají učitelé, jazykoví nadšenci nebo rodiče, kteří chtějí svým dětem pomoci s češtinou, například před přijímačkami. Korektury textu jsou určeny pro každého, kdo se svým textem určitým způsobem prezentuje a chce mít jistotu, že je bez chyb. Nejčastěji opravuji bakalářky a diplomky, letáky, brožury a články na web.

Co pro vás bylo impulzem ke startu vlastního podnikání?

Víceméně shoda nepříjemných událostí. Po dlouhé a náročné době na neschopence jsem se pomalu chtěla vrátit do pracovního procesu. Práce už mi chyběla, ale zároveň jsem si neuměla představit, že z nulové produktivity naskočím hned na osm až 12 hodin do práce.

Velmi si vážím a užívám svobody uspořádat si den podle sebe. Když je venku krásně, půjdu klidně ven a práci se budu věnovat večer.

Zaměstnání na částečný úvazek, navíc v oboru, který by mě zajímal, jsem ale několik měsíců nemohla najít. Tak jsem si řekla, že to zkusím jinak, zkusím pracovat sama na sebe. Přece kdy jindy, když ne teď?

Co vás na tom nejvíc baví?

Nejvíc nadšená jsem asi z toho, že si můžu uspořádat den podle sebe. Je venku krásně? Půjdu ven a práci se klidně budu věnovat večer. Této svobody si velmi vážím a užívám si ji. Samozřejmě mě také moc těší, když z reakcí svých zákazníků vidím, že moje práce má smysl. Velmi často dostávám krásnou zpětnou vazbu od lidí, kteří si kartičky koupili nebo kterým jsem pomáhala s nějakým textem. Bez toho bych asi moc dlouho pokračovat nezvládla.

Jak vypadá váš běžný den?

To asi nedokážu říct, je to docela různé. Velmi záleží na období a konkrétní situaci. Podnikám už několik let a každý rok byl vlastně úplně jiný. Některé dny trávím jen nad korekturami, jiné naopak věnuji výhradně „špekům“, řeším tedy hlavně objednávky, odesílám balíčky, připravuji příspěvky na sociální sítě a podobně. Snažím se zároveň věnovat sebevzdělávání a networkingu, což bylo v minulých letech docela problematické.

Jaký máte podnikatelský sen?

Plánuji vydání několika dalších sad „špeků“. Nebudou už o chybách v češtině, ale pořád budou souviset s jazykem. Byla bych moc ráda, kdybych to celé zvládla dotáhnout do konce a vydat je. Podstatné ale je, aby měly takový efekt, v jaký doufám.

jana dusatkova

Jana Dušátková s certifikátem Akademie pro začínající podnikatelky (zdroj: archiv Jany Dušátkové)


Nemůžu si pomoct, ale i v osobním životě velmi ráda spojuji zábavu se vzděláváním. Pokud by se tedy z mých kartiček lidé něco přiučili a navíc se u toho bavili, byla bych spokojená.

Co vám přinesla účast v Akademii pro začínající podnikatelky (AWE)?

Účast v AWE mi pomohla si ujasnit, čemu se chci nejvíce věnovat. Získala jsem neocenitelnou zpětnou vazbu na své podnikání, skvělé tipy, ale došlo i na konstruktivní kritiku, díky které jsem se rozhodla na některé oblasti vůbec necílit. Získala jsem také plno kontaktů a poznala spoustu zajímavých lidí, se kterými konečně můžu probírat zkušenosti ohledně podnikání. Ve svém okolí totiž příliš podnikatelů nemám. Velkou výzvou pro mě byla účast v soutěži a prezentace vlastního projektu před odbornou porotou. Za tuto zkušenost jsem také moc vděčná.

Co je podle vás k úspěšnému podnikání nejvíc potřeba?

Jednou z nejdůležitějších věcí je podle mě schopnost dotahovat věci do konce. Mám několik známých, kteří se pro podnikání nadchli, ale ve výsledku ani pořádně nezačali. A to je velká škoda. Důležité je také vydržet, hned se nevzdávat, když všechno nejde stoprocentně podle plánu. Z vlastní zkušenosti vím, jaké to je, když se vám život ze dne na den otočí vzhůru nohama, což nám ostatně ukázal i covid. Podstatné je umět si s danou situací poradit.

Související…

Dívka z Třebíče umí 17 cizích řečí. Jazyky vnímám v barvách, říká
Milada Kadeřábková

foto: archiv J. Dušátkové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...