fbpx

Těhotenství a mateřství je pro ženu, ale i oba rodiče krásným a výjimečným obdobím a stejně jako ke všem důležitým věcem je třeba k němu přistupovat zodpovědně a co nejlépe se připravit, říká zakladatelka Spolku Pavla Škorpilová

Zveřejněno: 27. 8. 2021

Až 5 % dětí se v České republice narodí s nějakou vrozenou vývojovou vadou. To, že jeho miminko nebude zcela zdravé, si z úst lékaře vyslechl i jeden ze zakladatelů unikátního českého projektu Spolek pro mateřství Tomáš Veselý. Jeho osobní zkušenost a nedostatek informací jej se dvěma kamarády přiměly k založení služby, která podporuje ženy v každé fázi těhotenství i mateřství. Právě s Tomášem a jeho kolegyní Pavlou Škorpilovou přinášíme 7 otázek v 7 pádech, ve kterých nám prozradí všechno o projektu věnovaném budoucím maminkám.

Co představuje unikátní projekt Spolek pro mateřství?

Pavla Škorpilová: Spolek pro mateřství vznikl jednak na základě osobní zkušenosti a zároveň na základě diskuzí se spoustou těhotných o tom, co by jim v těhotenství pomohlo, s čím se potýkají a co by jim měsíce před, ale i po porodu ulehčilo.

Obecně to, co děláme, by mělo nastávající rodiče podpořit na jejich cestě a pomoci jim být víc v klidu.

Těhotenství a mateřství je pro ženu, ale i oba rodiče krásným a výjimečným obdobím a stejně jako ke všem důležitým věcem je třeba k němu přistupovat zodpovědně a co nejlépe se připravit. A právě o připravenosti jsou benefity Spolku, které těhotným přináší spoustu informací v podobě kurzů a konzultací, ale také finanční polštář v případě, že by se miminko neočekávaně nenarodilo úplně zdravé.

Čeho za poslední rok působení Spolek dosáhl?

Pavla Škorpilová: Skoro před rokem jsme Spolek představili veřejnosti a tím teprve všechno začalo. První výzvou bylo „dát o sobě vědět“ a také přesvědčit lidi, že nám můžou dát důvěru. Celou službu jsme během posledního roku na základě zpětné vazby upravili a udělali ji i přístupnější, navázali jsme nové spolupráce.

spol matky

Zakladatelé spolku Tomáš Veselý, Lukáš Doskočil a Pavla Škorpilová


I to nám pomohlo získávat postupně více členek. Máme za sebou několik tematických kampaní, které otevíraly ne vždy jednoduchá témata (např. strachy v těhotenství). Obecně to, co děláme, by mělo nastávající rodiče podpořit na jejich cestě a pomoci jim být víc v klidu.

Komu je Spolek primárně věnován?

Pavla Škorpilová: Spolek je určen pro všechny těhotné, zkrátka budoucí maminky, které chtějí prožít těhotenství s větším klidem, a to díky benefitům, které Spolek přináší. Pro všechny ty ženy, které chtějí být dobře informovány a zároveň myslí na zadní vrátka i pomoc ostatním. Pro ty, které chtějí ke svému těhotenství, sobě samé i svému nenarozenému miminku přistupovat zodpovědně a které chtějí být připravené.

Bez koho by nemohl být založen?

Pavla Škorpilová: Spolek pro mateřství by nemohl být založen bez nás tří. Tomáše Veselého, Lukáše Doskočila a mě. Zkušenost obou kolegů byla zásadní inspirací pro vznik Spolku. Každý z nás je jiný a do Spolku také přináší jiný pohled na věc a jiné zkušenosti a to je potřeba. Důležitý je ale celý tým, který za Spolkem stojí a díky kterému je Spolek aktivní i na našich sociálních sítích a může mj. tvořit i zajímavý obsah.

Tomáši, odkud se zrodila myšlenka založit tuto službu?

Tomáš Veselý: Hlavním impulsem byla právě Pavlou zmíněná osobní zkušenost s vrozenými vývojovými vadami. Přesněji řečeno výsledky druhého genetického screeningu, při kterém jsme jak já se svojí ženou, tak i kolega Lukáš se svojí ženou zjistili, že naše děti mají vrozené vývojové vady. Proto jsme se o tuto problematiku začali více zajímat. Spolu s třetí zakladatelkou Pavlou Škorpilovou jsme původní záměr rozsahu plánované služby nakonec mnohonásobně rozšířili do takové míry, že naše služba je natolik komplexní, aby mohla být přínosem jak pro všechny budoucí maminky, tak i tatínky.

O čem by se měly maminky prostřednictvím této platformy dozvědět?

Tomáš Veselý: Podle mého názoru to není úplně o tom, co by se maminky měly prostřednictvím této platformy dozvědět. Možností mají díky tomu, co Spolek přináší, opravdu hodně. Z mého pohledu jde primárně o to, že díky navázaným partnerstvím a spolupracím s různými organizacemi a odborníky mají budoucí maminky možnost využít celou řadu velmi zajímavých benefitů, které jim umožní prožít těhotenství v klidu a připravit se na porod i následné mateřství. Rozsah využití jednotlivých benefitů v rámci členství ve Spolku je pak na uvážení a přístupu každé maminky.

S kým vším spolupracuje?

Pavla Škorpilová: Pro spolupráci jsme si vybrali osvědčené odborníky, kteří mají k daným tématům co říct a zároveň už jsou na trhu zavedení. Spolupracujeme např. s lékařskou platformou Ulékaře.cz, díky které mohou naše členky po dobu jednoho roku konzultovat své potíže s lékaři z 30 různých oborů a získat tak odpovědi na svoje otázky.

Zároveň spolupracujeme se zkušenou dulou a laktační poradkyní Majkou Staňkovou, jejíž online předporodní kurz je pro naše členky také v rámci členství přístupný zdarma. Obecně se snažíme otevírat zajímavá témata související s těhotenstvím, a proto průběžně oslovujme nejrůznější odborníky, se kterými děláme rozhovory na témata, která jsou zajímavá a o kterých chceme informovat.

Související…

Nejste v tom samy, vzkazuje nastávajícím maminkám kampaň Fairsurence Spolku pro mateřství
Komerční článek

foto: Spolek pro mateřství, zdroj: Spolek pro mateřství

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...