fbpx

Slovenský aktivista: Odpor proti očkování u nás funguje jako politický kalkul 1 fotografie
Dezoláti se snaží obsadit slovenský parlament (zdroj: SITA)

Obskurní skupina zoufalců zvaná dezoláti definuje tvář slovenské politiky, říká Braňo Ondrášik

Zveřejněno: 2. 8. 2021

Ve třetím červencovém týdnu to před slovenským Parlamentem vřelo. V pátek 23. července chtěl rozlícený dav antivaxerů a politiků, kteří se snaží na pandemické situaci vytřískat politické body, vtrhnout dovnitř a s poslanci, kteří covidová opatření právě schvalovali, si to chtěli vyřídit ručně. Vzteklý dav před budovami se zákonodárci, násilí a snaha vniknout do státních budov… Neslyšeli jsme to už letos někde?

Ano, v lednu se totéž odehrálo ve Washingtonu, kde příznivci Donalda Trumpa obsadili budovu Kongresu. Na rozdíl od nich ale u slovenských "dezolátůzůstalo jen u hlasitého křiku. "Já bych v tom tu podobnost zas tak moc nehledal, i když na slovenských satirických serverech se ta analogie parodovala prakticky okamžitě," říká Braňo Ondrášik, slovenský aktivista, komentátor slovenských deníků SME či Denník N  a také komunikační manažer antivirového giganta ESET.

Po věčných hádkách v Parlamentu a obzvlášť ve vládní koalici už nemá na politiku ani na pandemii nikdo chuť vůbec ani pomyslet.

"Názorová skupina shromážděných byla sice podobná skupině Trumpových příznivců před Kapitolem, ale byla výrazně menší, a to jak v absolutních číslech, tak na slovenské poměry. Dezoláti do Parlamentu na rozdíl od Kongresu nevtrhli, a i když bylo jejich shromáždění u nás vcelku vyhrocené a agresivní, nebyla to míra násilností z lednových událostí v USA," konstatuje Braňo Ondrášik.

Záběry z Bratislavy podle něj vypadaly sice dramaticky, ale reálně k žádným větším škodám nedošlo a zraněných nebylo tolik a nijak vážně. Tedy prozatím. "Tato poměrně obskurní skupina občanů a politiků ovšem dokáže do značné míry definovat pandemický a politický diskurz," dodává slovenský aktivista, kterého jsme se optali, zda je situace s antivaxery, kteří jsou přesvědčení, že jim chce někdo vpíchnout čip a ovládat jejich životy, na Slovensku podobná jako u nás. 

Použil jsi slovo "dezoláti". Zní to vlastně sarkasticky a zábavně… Kde to slovo vzniklo? 

Ani nevím, kdo ho použil poprvé. Zpopularizovala ho na slovenském Facebooku velmi známá satirická stránka Zomri. Postupně to zlidovělo jako označení skupiny výtržníků, pravicových extrémistů, antivaxerů, voličů Mariána Kotleby, různých konspirátorů a podobných existencí. Slovo "dezolátny" nebo "dezolátny stav" se běžně používá, znamená to neutěšený, žalostný či zoufalý. Tu skupinku před slovenským Parlamentem to popisuje naprosto přesně.

Slovenskou republiku navštíví v polovině září papež František. Podmínkou k tomu, aby byli lidé vpuštěni na setkání se svatým otcem, je očkování. Což může být do značné míry v katolickém Slovensku, kde se velká část opozice vůči očkování a covidovým opatřením vymezuje, dost zásadní problém…

Nejedná se jen o metropoli, papež má naplánovány velké akce i v Prešově a Košicích, vyvrcholením bude mše na národní pouti v Šaštíně, kde se každý rok schází desítky tisíc křesťanských věřících. Zatím se zdá, že návštěva svatého otce má na tempo očkování a zájem o ně pramalý vliv. Fakticky žádný. A to by už měli všichni, kteří mají zájem na akce s papežem přijít, dostat v nejbližších dnech aspoň první dávku vakcíny, protože na očkování je potřeba šest týdnů.

Branislav Ondrášik

Slovenský aktivista a komunikační manažer společnosti ESET pro oblast bezpečnostního výzkumu. Vystudoval politickou komunikaci na univerzitách v Leedsu a Michiganu, žurnalistiku na Univerzitě Komenského v Bratislavě. Pracoval na různých pozicích v předních slovenských médiích, například v nakladatelství Mladá Fronta nebo deníku SME. Od roku 2010 pracuje pro softwarovou společnost ESET. Působí také jako soudní znalec pro oblast médií, je aktivní na LGBT scéně.

Vláda a katolická církev o podmínce očkování informovaly dostatečně dopředu. Těžko ale říct, jaký to ve finále bude mít dopad a zda vláda jako obvykle neustoupí a neočkovaným vstup nakonec přece jen nepovolí. Otázkou také zůstává, v jaké podobě se nakonec návštěva uskuteční, protože na Slovensku se rozjíždí třetí vlna covidu… Bude to ještě zajímavé a velmi horké téma. Návštěva takového významu nebyla na Slovensku už spoustu let a pro Slováky to bývá velká událost. Je třeba ale dodat, že František má vcelku liberální postoje a v konzervativnější části společenského spektra není příliš populární. Fotku si s ním ale bude chtít zřejmě udělat každý politik. 

Proč se vlastně z covidu stalo takové politikum? Jde v případě odporu proti očkování a covidovým opatřením o přesvědčení, nebo o klasický politický kalkul? 

Naprosto čistý kalkul. Nejlépe je to vidět na odpadlících strany SMER expremiéra Roberta Fica. Strana Hlas, kterou vede další expremiér Peter Pellegrini, dokáže souběžně zastávat názory pro i proti očkování. To už je taková slovenská tradice, že když se z něčeho dá vytřískat alespoň pár procent v průzkumech, udělá se z toho téma a rozdělí se společnost. Jde o krátkozrakost naší koalice i opozice a absenci jakékoliv vize pro Slovensko. I v tak triviální otázce, jako je efektivní boj s pandemií.

Jak je na tom vlastně Bratislava teď? Sevřená proticovidovými opatřeními, nebo "business as usual"? 

Je to stejné jako před rokem. Od května máme lockdownovou přestávku, fakticky všechno funguje, jako by se nechumelilo. Jen ti, co mohou, stále pracují z domu a v MHD se musí nosit roušky. Ostatně, spousta lidí díky nim vypadá daleko lépe, takže se vlastně jedná o příjemný módní doplněk. 

Jsou otevřené kluby, diskotéky, stadiony, jsou limitované hudební festivaly, hotely a aquaparky fungují standardně. Můžeme jezdit volně po Slovensku a jezdit na dovolenou do zahraničí, část Slovenska se tradičně přesunula do Chorvatska. Na některé akce je potřeba doklad o očkování nebo test, a pokud se chystáte na Slovensko, je potřeba se registrovat na webu eHranica.

Jak celou pandemickou situaci zvládá bratislavský magistrát a jak samosprávy v dalších městech a obcích?

Slovenští komunální a regionální politici zvládají pandemii dobře, na rozdíl od centrální vlády a úřadů. Očkování zabezpečují kraje, Bratislavský kraj a samotné město Bratislava jsou v tomto též dobrým příkladem. 

Jaká je na Slovensku nálada? Pozitivní, negativní, bojovná?

Společnost je naprosto rozdělená a nálada je po únavě z několikaměsíčního lockdownu, neustále se opakujícího testování, které vymyslel expremiér Matovič a oznamoval je v několikahodinových tlačovkách, u nás takzvaných "plačovkách" (tlačovka je tisková konference, pozn. red.), zkrátka blbá. Mimochodem, lidově se těmto masovým testovacím eventům říká bambusiády a nikomu nechybějí.

Po věčných hádkách v Parlamentu a obzvlášť ve vládní koalici už nemá na politiku ani na pandemii nikdo chuť vůbec ani pomyslet. Spousta lidí už nosí i roušky jen tak napůl žerdi. Mělo být i referendum o odvolání vlády, ale nakonec to ústavní soud zrušil. Neboť evidentně na Slovensku referendum o právech LGBT osob před pár lety ústavní bylo, ale vlády se de facto z vůle lidu zbavit nedá. U nás je to prostě tak. 

Související…

Primátor Bratislavy: Přívětivé město udělá z obyvatel přívětivé lidi
Jaromír Hasoň

foto: SITA a archiv spol. ESET

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...