fbpx

S Lucií Tvrdoňovou a Mary Aušovou o tom, zda se dá fitko nahradit obývákem, jestli je v lockdownu potřeba tloustnout, a hlavně o tom, jak ani v koronavirové krizi neztrácet humor

Zveřejněno: 9. 2. 2021

To, že v covidové éře většina z nás tloustne, je logické. Ze všech stran slyšíme „nechoďte ven, nechoďte nikam“ a, upřímně řečeno, nedostatek socializace jsme si už zvykli saturovat sociálními sítěmi. Ano, dá se to. Ale nedostatek pohybu prostě na Clubhousu neokecáte (teda okecáte, ale bude vám to málo platné). Projekt Cvičky Onlajn nabízí způsob, jak si zacvičit doma v obýváku s profesionálkami, které se (kromě toho, že báječně vypadají, jinak by k nim logicky nikdo nechodil) neustále smějí. Prý je to mimo jiné tím, že jsou propojené s vesmírem. Nejen o tom, proč je dobré se propojit s vesmírem a Cvičkami Onlajn, jsme si naživo ve Flowcastu povídali se zakladatelkami projektu Lucií Tvrdoňovou a Mary Aušovou.

S online cvičebními programy se roztrhl pytel. Co ostatně taky mají majitelé zavřených fitek dělat? Můžou burcovat spoluobčany k občanské neposlušnosti, můžou nadávat na všechny a všechno, nebo se můžou přizpůsobit situaci a snažit se najít cestu. Nebudu teď popisovat různé programy, je jich spousta, od obecných krátkých ukázek domácího cvičení na YouTube až po sofistikované programy, které stojí pomalu více, než kdybyste do fitka opravdu chodili. 

Milujeme život, máme rádi lidi, společnost. Baví nás to, co děláme. Dodává nám to takový ten pozitivní směr. Jsme prostě spojené s vesmírem.

„U nás to není jen o cvičení, my chceme zažívat legraci a bavit se se ženami, které se také rády smějí,“ říká Mary. „My to vedeme v takové srandě, a možná proto s námi ty Cvičky zůstávají. My tam spolu opravdu děláme vtípky a člověk se s námi i pobaví.“ Dalším z důvodů, proč jsou Cvičky oblíbené, je možná také osobní (komunitní, pokud chcete) přístup. „Nechceme mít čtyřicet tisíc uživatelů, ale několik stovek. Taková jedna velká rodina,“ usmívá se Lůca.

Z onlajnu do cviček

Lůca a Mary nemusely pro svůj projekt zákaznice nijak složitě shánět. Cvičily totiž „naživo“ už dávno předtím. „Když nastal lockdown, tak jsme přemýšlely, co těm lidem dáme,“ říká Lůca. „Ženy nám psaly, že jsou nešťastné, že jim cvičení s námi chybí. Nám to samozřejmě také chybělo, a tak jsme s nimi cvičily původně zadarmo doma v obýváku. Každá jsme měly svou vlastní facebookovou skupinu a klientky se nám začaly vzájemně z jedné do druhé skupiny přelévat,“ usmívá se Lůca. A odtud byl ke Cvičkám Onlajn už jen krůček. 

Teď už prý projekt přešel do fáze, kdy si lidé na lockdown zvykli a nechtějí se cvičení online vzdát. „Když začalo rozvolňování, začaly klientky najednou panikařit, že už s námi nebudou moci cvičit, protože jich bylo spousta, které neměly možnost se dostat na naše živé lekce,“ dodává Mary. „Chtěly cvičit online dál i v případě, že se bude rozvolňovat.“ Rozvolnění ovšem trvalo jen pár týdnů, pak se zase utáhly kohoutky. Což mělo za následek fakt, že online cvičenek začalo zase přibývat, tentokrát po tisících. 

Cvičme v týdenním ženském rytmu

Cvičky Onlajn jsou o cvičení a taky o tanci. Cubano, salsa, paso doble, ale samozřejmě také fitness klasika, jako je zumba, kruhový tréning nebo aerobik. A pozor, nepotřebujete k tomu partnera či partnerku. „Všechny taneční lekce, které nabízíme, jsou dělané od ženy pro ženy. Z párového tance jsme udělaly sólový tanec,“ popisuje Lůca, jak se Cvičky vyrovnaly se zdánlivou kvadraturou kruhu. Lekcí je za měsíc deset, každá z nich trvá zhruba jako jedna hodina ve škole. Jede se v pravidelném rytmu pondělí-středa-neděle. „Jednou za měsíc dáváme navíc bonusové lekce, které jsou o životě, o správné obuvi, oblečení a dalších podobných věcech,“ dodává Lůca, která je také mimo jiné majitelkou firmy na krabičkové stravování. 

S Lůcou a Mary cvičí samozřejmě hlavně dámy. „Cvičením, tancem i životním stylem se ženy učí sebedůvěře, kterou potřebují, aby se cítily opravdu dobře,“ podotýká Lůca. „Ženy o sebe rády pečují, rády se starají, jdou ke kosmetičce, na nehty, na vlasy a stejně tak pečují i o své tělo. Navíc my jsme více taneční než fitness, muži dělají víc bodybuilding a silové věci.“ Podle Mary ženy ke cvičení navíc přistupují trochu jinak. „U nás je to komornější, jsme jen dvě cvičitelky, v jiných programech máte spoustu cvičitelů, každý má svůj styl. U nás je to opravdu více o tanci, ale cvičit může pochopitelně kdokoliv. I muži, když je bude tanec doma bavit.“

Cvičky Onlajn

Projekt dvou maminek a kamarádek: Lůca (Lucie Tvrdoňová) a Mary (Marie Aušová) založily Cvičky Onlajn z radosti z pohybu, o kterou se rádi dělí se svými followery/klienty/přáteli. Lůca je také hlavou firmy na krabičkové stravování, Mery je lifestylová bloggerka a tanečnice. Spojuje je nejen smysl pro humor, ale také velká touha předávat dál svou pozitivní energii a zkušenosti.

V době, kdy majitelé některých fitek nadávají na vládu, organizují demonstrace a čekají na kompenzační balíčky, Cvičky Onlajn udělaly to nejjednodušší, co mohly udělat, aby přežily – přizpůsobily se. „Taky jsme přišly o spoustu kšeftů, workshopů a dalších příležitostí si peníze vydělat. Ale říkám si, že nám to svým způsobem ten vesmír poslal,“ říká Lůca. „My jsme se té příležitosti zkrátka chopily a chytily ji za pačesy,“ dodává Mary.

Kolik program Cvičky Onlajn stojí? Jak se mění návyky Čechů, co se cvičení a jídla týče? Získala Lůca také více zákazníků pro svou krabičkovou dietu? Tloustnou Češi v karanténě? A jak jsou na tom děti? 

Poslechněte si v novém Flowcastu na Spotify, Apple Podcastech nebo SoundCloudu.

Související…

Bude fitness na předpis? Lékaři by mohli cvičení předepsat stejně jako lázně
Kateřina Hájková

foto: Cvičky Onlajn, zdroj: Cvičky Onlajn

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...