fbpx

Kristýna Hatašová provozuje online platformu EBUU, kde si mohou rodiny pořídit dětské výbavičky. Mohou si je půjčit, nebo koupit a po roce odprodat. Nyní k platformě vzniká i kamenná prodejna

Zveřejněno: 16. 6. 2020

S Kristýnou Farkašovou, která v roce 2018 založila online platformu s půjčovnou oblečení pro nejmenší, nazvanou příznačně EBUU, jsme mluvili před rokem. Poté získala ocenění Živnostník roku a začala přemýšlet, co s nápadem dál. Jenže pak přišla ona nemilá pandemie. „Přesto teď zakládáme kamennou prodejnu, v níž chceme nabízet dětské a mateřské zboží, kde si rodiče můžou vybrat, jestli si danou věc půjčí, anebo koupí,“ říká Kristýna Farkašová.

„A když rodina oblečení nebo třeba autosedačku pro dítě koupí a dítě z ní vyroste, do roka zboží odkoupíme zpátky. Jde vlastně o obchod postavený na hlavu, protože šetří peníze lidem a přírodní zdroje planetě.“ Koronavirus otevření obchůdku tedy lehce posunul a aktuálně Kristýna vybírá peníze na jeho rozjezd na HitHitu.

Dotkla se vás nějak osobně pandemie koronaviru?

Určitě. Koho z nás se nakonec nedotkla... Já konkrétně měla spouštět nový koncept EBUU a místo práce na tomhle projektu jsem ze dne na den byla doma bez možnosti jeslí a s partnerem na home officu. Takže jsme museli sladit naše životy. Spuštění se tedy posunulo a dodnes EBUU dolaďuje věci, které už měly být v chodu.

Co z vašeho pohledu koronavirus vypověděl o české společnosti? A co o světě jako takovém?

Myslím, že všeobecně vypověděl o tom, jak křehké naše životy jsou. Nemyslím teď zdravotní stránku, to asi není třeba. Myslím naši životní úroveň, naše "dobrá bydla", ale i naši psychiku. Trochu mi to připomíná poválečné období. Najdou se lidi, kteří do noci šijí roušky, dělají sbírky a snaží se pomáhat. Pak se najdou takoví, kteří strach lidí zneužijí pro své dobro.

Je podle vás ekonomická krize nevyhnutelná?

Každá civilizace má svá "nahoru" a "dolů". A ta naše už přes prsty dostat potřebovala. Takže ano, myslím, že je nevyhnutelná. Otázka tedy není jestli, ale jak moc nás zasáhne...

Mohla by mít ona krize i nějaká pozitiva?

Mohla by nás naučit pokoře a vrátit k sobě samým a rodině. A ne nadarmo se říká, že v krizi poznáš přítele.

Máte nějaký recept, jak nejlépe krizi prožít?

Na to jsem asi moc mladá. Poprvé jsem v situaci, kdy jsem plně dospělá, mám rodinu, začínající firmu. Nejdřív si tu krizi asi musím prožít a pak vám řeknu recept. Určitě je ale dobré zkusit neklesat na duchu, soustředit se na lepší budoucnost a být vděčný za to, co máme, tedy za život. To ale samozřejmě není jednoduché, takže to chce trénink. A zrovna v krizi si tohle člověk asi připomíná nejčastěji.

Měl by být nejvyšší prioritou společnosti návrat k prosperitě?

Prosperita je fajn. Díky ní máme všechno okolo. Ale prioritou české společnosti by měl být zejména návrat k demokratickým hodnotám, k přírodě a k sobě samým. Pak půjde i ta prosperita ruku v ruce.

Na co by se mělo lidstvo tedy aktuálně nejvíc soustředit? Ekologie, demokracie nebo hospodářství?

Uff. Lidstvo si toho na sebe naložilo hodně a má co žehlit. Obávám se, že bez planety nebude ani hospodářství, ani demokracie. Takže bych osobně začala u ekologie. Ale je to začarovaný kruh. Když nemáte demokratickou vládu, která myslí na životní prostředí, těžko změníte hospodářství tak, aby se následně podstatně změnilo i životní prostředí...

Všichni se občas bojíme. Je to normální pocit a zažívá ho každý z nás. Takže se klidně bojte, ale nebojte se moc dlouho.

Měli bychom tedy alespoň všichni začít u sebe a dělat drobné změny – méně nakupovat, nakupovat bezobalově, omezit chemické přípravky, cestovat lokálně, angažovat se v komunální politice a dění a snažit se ke změně dopomoci.

Na co se budete soustředit vy, co se týká vaší profese?

Momentálně se soustředím na to, o čem jsme mluvili. Chci posunout svoji "online eko platformu" pro mateřství a malé děti ke kamennému obchodu. Proto jsem spustila i kampaň na HitHitu, abych mohla otevřít obchod, který šetří rodinám až 15 000 korun za rok a planetě tolik vody, kolik by každý z nás nevypil ani za 40 000 let.

Kristýna Farkašová

Zakladatelka první online šetrné platformy pro mateřství a malé děti EBUU. Její projekt šetří rodinám čas, peníze, úložné prostory, a přitom se udržitelně stará o Zemi. Rodiny si nově v obchodě mohou vybrat, zda si zboží půjčí, anebo koupí. U koupě je možnost zpětného odkupu. Stále se vyvíjející se platforma nabízí nové zboží od českých značek, nebo ověřené zboží z druhé ruky.

Někdy na něco ale sami nestačíte a potřebujete pomoc ostatních. Takže teď většinu času věnuji oslovování veřejnosti, abychom spolu dokázali udělat změnu v nákupním chování a všem nakonec ušetřit.

Jak podle vás zjistíme, že už je zase dobře, až bude váš obchod fungovat?

Možná, až se ráno vzbudíme a budeme šťastní? Zní to asi jako "sluníčkářská" odpověď, ale zkuste si zajít na odpoledne do lesa. Chybí vám tam něco jiného než signál telefonu? Takhle nějak jako při procházce lesem bychom se mohli a asi i měli cítit pořád.

Co vzkázat lidem, aby se nebáli budoucnosti?

Všichni se občas bojíme. Je to normální pocit a zažívá ho každý z nás. Takže se klidně bojte, ale nebojte se moc dlouho. Dneska jsem někde četla, že za šedivým mrakem je vždycky modrá obloha. Tak snad ji v těžších okamžicích dokážeme všichni brzy najít.

Související…

Odbornice na udržitelnost: Pomalá móda nemusí být drahá. Záleží na výrobci
Milada Kadeřábková

foto: Archiv Kristýny Farkašové, zdroj: EBUU

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...