fbpx

I z té nejhorší krize si lidé mohou odnést něco pozitivního. A i v Česku to jde. Zjistili jsme, že si umíme pomáhat

Zveřejněno: 2. 4. 2020

Je to tíživé, vyčerpávající, nekonečné a frustrující. Ale rodiče nás učili, že si i ze špatných zkušeností máme vzít to dobré. Překvapivě je toho víc, než bychom v těchto chvílích čekali. Vidíte to jako my? Co nám v těchto dnech rozjasnilo náladu?

1. Pomáháme si

Když je nejhůř, Češi na sebe umí být vlídní, přátelští, pozorní a ohleduplní. Víme to o sobě a jsme za to rádi. Od prvního dne krize "povstaly" stovky dobrovolníků, kteří hlavně seniorům obstarávají nákupy, pomáhají s venčením, zajišťují úklid nebo shánějí léky.

Máloco udělá člověku tak rozpustile dětinskou radost jako povinnost, kterou může nechat na zítra.

Doba se přibrzdila a spousta věcí není jako dřív, ale pro nejdůležitější věci nemusíme sahat do peněženky, jsou totiž v nás. 

2. Odložily se daně

Nejen daně, ale také zálohy a nejspíš i další odvody. Víme, že je to jen dočasně, ale máloco udělá člověku tak rozpustile dětinskou radost jako povinnost, kterou může nechat na zítra. 

3. Elektroauta pro všechny, kteří pomáhají

Pražská carsharingová společnost GreenGo Praha teď nabízí nabitá a vydezinfikovaná auta pro dobrovolníky, kteří v těžké době pomáhají seniorům, potřebným, nemohoucím nebo lidem v karanténě.

 

greengo

Cestovatelka a dokumentaristka Lucie Radová, aktuálně jedna z dobrovolnic, která pomáhá ekologicky s GreenGo


Bílé elektromobily se zeleným pruhem jsou nyní k dispozici pro rozvoz léků, potravin nebo drogerie. Firma vybízí všechny dobrovolníky, aby důvody pro účely zapůjčení zdarma napsali na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Operátoři se ozvou zpátky a vysvětlí, jak na to. Víc najdete také na Facebooku GreenGo Praha.

4. Pracujeme efektivněji

Určitě to znáte sami: Chcete pracovat, ale vaši kolegové či obchodní partneři se vyžívají v hodinových poradách a schůzkách o ničem, které celou vaši agendu přenesou do nočních hodin. Bezbřehému vysedávání v zasedačkách i kavárnách odzvonilo a všichni se teď můžou soustředit na podstatné věci: třeba na práci. 

5. Dostupnější prostředky pro nové projekty

V době, kdy se řadě podnikatelů kriticky nedostává peněz, česká crowdfundingová společnost HitHit reaguje a vychází živnostníkům vstříc. Spustila speciální program Hithit Antivir, ve kterém zájemci můžou ve zrychleném procesu získat peníze od svých minulých, současných i budoucích zákazníků. Akce má za cíl pomoci podnikatelům z turistického ruchu, majitelům restaurací, bister, kaváren, ubytování, kadeřnictví, barber shopů, lidem, které živí kultura, sport, provozujícím wellness a všem ostatním, kteří byli ovlivněni nouzovým stavem.

Zájemci mohou žádat veřejnost o finanční podporu na své záměry tak snadno jako nikdy v minulosti.

Všechna dosavadní pravidla byla zjednodušena, cílové limity sníženy a schvalovací procesy zrychleny. Zájemci tak mohou žádat veřejnost o finanční podporu na své záměry tak snadno jako nikdy v minulosti. Peníze mohou dostat do jednoho měsíce od založení projektu. Podmínky pro získání peněz od veřejnosti najdete na stránkách projektu.

6. Usmíváme se pod rouškou

V posledních týdnech Facebook ovládla iniciativa s názvem Usmívám se pod rouškou. Cílem je ukázat, že nakažlivé nejsou jen nemoci, ale také úsměvy těch, co se nevzdávají a vždy si najdou důvod k dobré náladě. 

ben pod rouskou

Ani Ben Cristovao, zdá se, konec světa zatím neočekává


Konec světa není a nebude. Přidejte se ke skupině a ukažte všem, že i v době marasmu se umíte usmívat očima.

7. Máme čas na čtení

Na nové knihy, komiksy nebo časopisy máme čas nejen proto, že má spousta lidí úplné volno, ale také z toho důvodu, že ani po šichtě na home office se nedá chodit do kina, hospody či fitka. Najednou zkrátka máme světelné roky na čtení. Kdo neholduje Netflixu a dalším formám pasivního nasávání zábavy, může buď usednout k desítkám nahromaděných knih, nebo si objednat nové.

Nekryté čištění dýchacích cest bylo vždy odpudivé zejména v hromadných dopravních prostředcích.

Vydavatelství prodávají online a vzhledem k tomu, že jim řada knihkupců už nedokázala zaplatit za již prodané výtisky, potřebují peníze, aby ustála těžkou dobu. Podpořte je! Kompletní seznam českých vydavatelů i s odkazy na jejich e-shopy najdete třeba ZDE.

8. Nikdo nám nekýchá do obličeje

Pro většinu z nás je to přirozené, automatické a samozřejmé, ale výjimky se vždycky našly. Nekryté čištění dýchacích cest bylo vždy odpudivé zejména v hromadných dopravních prostředcích, ale tvrdá doba, zdá se, naučila taktu i ty největší zlořády.

9. Dodržuje se noční klid

Hospody, bary a kluby jistě nadšené nejsou, ale tisícům lidí se ulevilo, když pod jejich okny jako tlesknutím utichl nekonečný mejdan. 

10. Zmizeli motýle

Předseda české vlády přednesl první srozumitelný projev, kde každá věta dávala smysl a žádná nezůstala nedokončena. Bez ohledu na pochybnosti o skutečném autorství přednesených myšlenek to byl příjemný posun do kultivované části Evropy, na který si chceme zvyknout.

11. Zlevnili operátoři

Ne všichni a všem, ale jsou tací! Právě teď, když nemůžeme vídat své blízké včetně nejvíce ohrožených seniorů, nám někteří poskytovatelé mobilních a datových služeb umožňují být ve spojení alespoň na dálku. Už jste dnes volali tetám a babičkám?

12. Vracíme se do minulosti 

Během posledních let se nám nahromadila gigadata fotek z promocí, svateb, křtin, dovolených, výletů, narozenin, oslav a ostatních foto projektů. Nebýt téhle nucené stopky, zřejmě by propadly do hlubin zapomnění, ale teď máme příležitost se ke všemu vrátit, fotky roztřídit, nesmysly promazat a zbytek zařadit to alb.

Kdo miluje analogové fotky, může je nechat zvětšit, protože spousta fotolabů přijímá zakázky dál, a to včetně filmů!

Související…

Sociální sítě nasadily proti šíření nesmyslů o koronaviru roboty. I když moc nefungují
Jan Handl

foto: Shutterstock a GreenGo

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...