fbpx

Letošní ročník festivalu nabídne filmy s tematikou životního prostředí, oscarové snímky, diskuze i virtuální realitu

Zveřejněno: 3. 3. 2020

Vysychající řeky, vyprahlá pole, prázdné studny. Klimatická změna se začíná dotýkat i našeho okolí. I díky tomu se o problému mluví nejen mezi odborníky, ale také v médiích, v politice, často také mezi přáteli v hospodě. Projevy environmentální krize bude jako hlavní téma řešit i letošní 22. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který probíhá od 5. do 14. března v Praze a poté v dalších 35 městech po celé České republice.

„Promítáním filmů nejen o klimatické krizi chceme ukázat globální rozměr celého problému a zaměřit se především na jeho dopady na lokální úrovni. Na problém nechceme jen upozorňovat, ale hledat jeho řešení a inspirovat ke konkrétní akci ve všech městech, kde festival probíhá. Zkrátka nechceme dál čekat, až naprší a uschne,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

Zemětaje – filmy o životním prostředí

Jeden svět se věnuje ekologickým tématům takřka od svého založení, poslední tři roky mají filmy s touto tématikou své místo v kategorii Zemětaje. Právě ta má letos hlavní postavení. Nabídne snímky na téma klimatické změny, energetiky či znečišťování prostředí. Dopady člověka na přírodu a znečištění ovzduší prozkoumá například dokument Město plné smogu. V něm režisérka Meng Han ukáže divákovi, jaké je žít ve městě bez nebe a jak se k tomu staví tamní politici. Natáčelo se v čínském městě Langfang nedaleko Pekingu, jež patří k místům s nejvíce znečištěným ovzduším.

V roce 2015 byly z Norské národní galerie ukradeny dva obrazy české umělkyně Barbory Kysilkové, která se v dokumentu Malířka a zloděj spřátelí s jedním ze zlodějů.

Znečištěním se zabývá i kanadský film V té vodě něco je. Známá herečka a aktivistka Ellen Page a režisér Ian Daniel navštěvují ženy ze zemědělských oblastí v provincii Nového Skotska, které bojují proti průmyslovým firmám za záchranu jejich přírody, komunity a především budoucnosti. Život v člověkem téměř neposkvrněné přírodě naopak ukáže dokument Svébytná půda. Kanadský snímek je ódou na krásu odlehlého teritoria Yukon a na tamní obyvatele ve městě Dawson, kteří se snaží o potravinovou soběstačnost pomocí alternativního farmaření v často nehostinných podmínkách.

Mezinárodní soutěž

Kromě hlavní kategorie Zemětaje festival obsáhne i každoroční tři soutěžní kategorie – Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a Máte právo vědět – a také třináct dalších tematických kategorií. Mezinárodní soutěž představí dokumenty zahraniční produkce, které budou usilovat o cenu za nejlepší film a režii. Ve světové premiéře se představí film Agnieszky Zwiefky Jizvy o kontroverzní životní cestě bývalé bojovnice separatistů Tamilských tygrů. V mezinárodní premiéře uvede festival dokument Ninosca, tedy portrét stejnojmenné ženy z Nikaragui, jejíž život sledoval režisér Peter Torbiörnsson od útlého dětství na vesnici až po její imigraci za prací do Španělska.

Konkurentem jí budou mimo jiné tři filmy oceněné na prestižním festivalu Sundance. V roce 2015 byly z Norské národní galerie ukradeny dva obrazy české umělkyně Barbory Kysilkové, která se v dokumentu Malířka a zloděj spřátelí s jedním ze zlodějů a vznikne tak unikátní souznění dvou zdánlivě odlišných lidí. Režisér Radu Ciorniciuc ve filmu Acâş, můj domov pozoruje život rodiny v deltě řeky Dunaj na předměstí Bukurešti, která je vlivem gentrifikace nucená k přesunu do města. Rodina je ústředním tématem i v dokumentu Iryny Tsilyk Země je modrá jako pomeranč. Ten ukazuje život svobodné matky Anny a jejích čtyř dětí ve válečné zóně na Ukrajině.

Máte právo vědět a Česká soutěž

Porota Václava Havla ocení v rámci soutěžní kategorie Máte právo vědět filmy, které výjimečným způsobem přispívají k ochraně lidských práv nebo představují silné příběhy lidí, kteří za lidská práva aktivně bojují. Jedním z nich je snímek Advokátka, který zachycuje nekončící boj za soudní spravedlnost izraelské právničky Ley Tsemelové, která celou svou kariéru brání práva Palestinců. Film uvede sama hlavní protagonistka. Bývalá popová hvězda z Vietnamu, dnes disidentka Mai Khoi, která Jeden svět navštívila už v roce 2017, uvede dokument Mai Khoi & The Dissidents. Posádka lodi Sea-Watch 3 pod velením kapitánky Caroly Rackete zachránila více než čtyři desítky uprchlíků před utonutím ve Středozemním moři. Jak k tomu došlo, ukáže film Loď Sea-Watch3.

Jak využívá putinovská garnitura odkazu Velké vlastenecké války, aby získala podporu obyvatel, zobrazuje film Provinční městečko E.

O nejlepší dokument v České soutěži bude bojovat celkem jedenáct filmů, z toho pět ve světové premiéře. Mezi ně patří snímek Apoleny Rychlíkové Češi jsou výborní houbaři, který okem mimozemské sondy sleduje klimatické změny v Česku. Klimatickou změnou a emocemi, které vyvolává převážně u žen, se zabývá v dokumentu Žal žen režisérka Andrea Culková. Portrét musherky Jany, která se vydává se psím spřežením na nejdelší závod v Evropě Finnmarksløpet představí film Psí láska. Hlavní město Mongolska obývá v současnosti jeden a půl milionu lidí, polovina populace celé země. Jestli se padesátiletému Tumurbaatorovi, který sem přijíždí, splní sen o lepším životě, uvidí diváci ve filmu Nomád ve městě. Jak využívá putinovská garnitura odkazu Velké vlastenecké války, aby získala podporu obyvatel, zobrazuje film Provinční městečko E.

Virtuální realita

Do lesa, na poušť nebo na vrcholy ledovce se budou diváci moci přenést díky virtuální realitě, jejíž celý program je opět zaměřen na ekologii a přírodu. V centru současného umění DOX v pražských Holešovicích, kde prohlídky virtuálních realit budou probíhat, bude pro návštěvníky připravena i speciální přírodní instalace. „Spojením kreativních dokumentů, doprovodných akcí a VR projektů chceme ukázat téma klimatické krize v co nejširším měřítku — ta pestrost záběru je oproti jiným festivalům, které řeší stejné téma, unikátní“, říká programový ředitel festivalu Ondřej Moravec.

Zájemci budou moci například díky virtuální realitě Ayahuasca nahlédnout do živoucí halucinace oživlé přírody, která vzniká po pozření této halucinogenní drogy, s projektem Songbird lze podniknout výpravu za nedávno vyhynulým ptákem Moho nebo navštívit v rámci Le Lac VR vysychající Čadské jezero.

Oscarové filmy a Mluvící kino

V letošním programu Jednoho světa najdou diváci i filmy, které byly nominovány na prestižní filmové ocenění Oscar. Jedním z nich je zahajovací makedonský dokument Země medu. K tomu se přidá na Oscara již podruhé nominovaný režisér a člen poroty Mezinárodní soutěže Feras Fayyad, který představí svůj poslední film Jeskyně o syrské lékařce Amáni Ballour, která ve východní Ghútě vede podzemní nemocnici. Ze Sýrie je i film Pro Samu. Dramatický příběh novinářky a filmařky Waad Al-Kateab, která zachycuje průběh nekončícího konfliktu jako svědectví pro svou čerstvě narozenou dceru Samu, byl kromě nominace na Oscara oceněn i cenou BAFTA.

Mimo to se na Jeden svět potřetí vrátí také program speciálních debat nazvaný Mluvící kino. Letos přijali pozvání bývalá ministryně zahraničí ve Švédsku Margot Wallströmová, politický aktivista, člen politického hnutí Demosisto v Hongkongu a člen letošní poroty Václava Havla Amon Yiu Yeuk-wa, nebo zvláštní zpravodajka OSN Leilani Farha, která se zabývá dostupností bydlení po celém světě. O změně klimatu bude hovořit jeden z předních světových klimatologů a odborníků na problematiku oceánů a extrémních klimatických jevů Stefan Rahmstorf.

Související…

Film může vyřešit problém. Šmejdi jsou důkaz, říká šéf festivalu Jeden svět
Tereza Hermochová

foto: Jeden svět, zdroj: Jeden svět

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...