fbpx

Se Zuzanou Pacourkovou a Martinou Tománkovou o netradičním květinářství, svatebních výzvách a květinových trendech

Zveřejněno: 23. 1. 2020

Přestože se ve studiu Kvartýr na pražských Vinohradech už od roku 2018 vyrábí umělecké květinové dekorace, jako klasické květinářství to tu rozhodně nepůsobí. Ostatně není to ani cílem. Studio má totiž prezentovat takzvaný "mladý český design". Kromě interiérových doplňků a květin tu tedy najdete "pomalou módu", šperky, kožené i pletené módní doplňky a ortopedickou obuv. Vše je navíc v útulném krámku poskládáno tak citlivě, že sám o sobě připomíná malé umělecké dílo.

Dvě mladé zakladatelky Zuzana Pacourková a Martina Tománková původně v Praze studovaly zahradní tvorbu a chtěly se věnovat zahradám. Postupně se z jejich nápadu ale vyklubala floristika. Kolem nás se totiž hodně lidí začalo brát, tak se nás ptali, jestli bychom jim neudělaly kytky na svatbu. A tak jsme v roce 2014 založily Plantárium.“ Se Zuzkou a Martinou jsme si povídaly přímo u nich v krámku nejen o samotné firmě, ale třeba i o tom, jak dlouho trvá výroba svatební květinové výzdoby nebo co je v současné floristice právě "in". 

Co všechno kromě svateb děláte?

Zuzana: Momentálně se soustředíme na interiérovou zeleň a rostlinné instalace, nedávno jsme dělali třeba stánek Kvartýru na Designbloku, výlohu pro jednu parfumerii a květiny na další akce, jako je třeba Slou Days

Martina: Teď v zimě vyrábíme věnce a pořádáme na ně i workshopy. V průběhu roku tou jsou pak různé sezónní výzdoby.

V čem jste jiní než konkurence? 

Z: Máme docela široký záběr. Máme přehled v oblastech krajinné tvorby, designu a architektury, který se snažíme uplatnit i ve floristice.

M: Také se snažíme najít ten nejlepší kompromis mezi zcela přírodními kyticemi a těmi klasickými, které vídáme v běžných květinářstvích. 

Odkud berete květiny? Už se ví, že třeba růže z Afriky nejsou etické...

Z: Bohužel přímo tady v Čechách je těžké najít vlastní malé dodavatele. Takže bereme z velkoobchodu, ale jen z evropských zemí – z Německa, Holandska a Itálie. 

plantarium 2

M: Když pak nevěsta chce vyloženě nějaký druh, který se z Evropy dovézt nedá, snažíme se jí nabídnout jinou alternativu. 

Přemýšlíte, že byste si květiny samy sázely?

Z: Když jsme ještě neměly děti, snažily jsme se. Ale bylo to omezené, v Praze zatím nemáme vlastní plácek.  

M: To je zatím to, co nás nejvíc štve, že bychom ještě chtěly vylepšit své zdroje. Zkoušely jsme spolupracovat s českými květinovými farmami, ale bohužel sháníme většinou konkrétní sortiment, který u nich v danou chvíli nemusí být k dostání.

Byla tu třeba nevěsta, která chtěla kytici jenom z bylinek. To byla výzva, protože bylinky rychle vadnou a jsou většinou hodně jemné.

Z: Potřebujeme vědět, co sejí a kdy očekávají sklizeň, abychom předem věděly, co nevěstám nabízet. Což může být problém. Tohle je tedy věc, kterou potřebujeme do budoucna vyřešit.

Když si od vás někdo nechá dělat výzdobu na svatbu, jak to probíhá?

Z: Je to hodně na domluvě s nevěstou a ženichem, se kterými se minimálně jednou sejdeme osobně na delší schůzku, kde probereme všechny detaily svatby. Výstupem je pak návrh sortimentu, inspirační fotografie a barevná paleta.

M: Rády se inspirujeme i jejich osobností nebo místem konání. Letos jsme třeba dělaly svatbu v Krkonoších, kterou jsme doplnily o lokální horskou květenu.

Jak dlouho vám příprava svatby trvá?

M: Já bych řekla, že samotné vázání se bude pohybovat od půl pracovního dne do dvou pracovních dnů. 

Z: Ovšem s tím, že to děláme ve dvou. Dvě svatby na víkend jsou tedy pro nás tak akorát. 

Vzpomenete si na nějaký zvláštní požadavek klientky, který byl pro vás výzvou?

M: Byla tu třeba nevěsta, která chtěla kytici jenom z bylinek. To byla výzva, protože bylinky rychle vadnou a jsou většinou hodně jemné a krátké.

Zuzana Pacourková a Martina Tománková

Vystudovaly obor Zahradní tvorba a při studiu založily Plantárium. Působí v Praze na Vinohradech v ulici U Vodárny, kde společně s dalšími designéry a architekty zbudovaly Kvartýr shop & studio. "Kvartýr je ateliér, kde se věnujeme projekční činnosti. Dílna, kde řežeme, vrtáme, brousíme, natíráme. Studio, kde vijeme věnce a vážeme květiny. Sklad, kde schraňujeme všemožné přírodní poklady nasbírané po lesích, loukách a zahradách. Obchod, kde nabízíme vlastní produkty, pokojové rostliny a sezónně i řezané kvítí," píší na webu Plantária floristky.

Z: Nakonec se ale povedlo, že celá kytka byla opravdu jedlá a krásně voněla. Člověk by si z ní klidně mohl udělat čaj. Občas máme opravdu zajímavé zakázky...

Co je teď v květinové výzdobě moderní?

M: Lidé čím dál víc chtějí přírodu a lokálnost. Někdy dokonce mají problém i s květinami z Evropy, chtějí přímo české. Většina našich klientů má právě dost velké povědomí o tom, jak funguje pěstování květin v zemích třetího světa.

Vnímáte interiérové rostliny jako trend současnosti?

M: Ano. Myslím, že jsou ideální pro mnoho mladých lidí, kteří se soustředí na práci a vlastní svobodu a nechtějí mít závazky. Rostliny jim mohou nahradit domácího mazlíčka a dělat jim společnost výměnou za relativně nízkou péči. 

Z: Lidé se celkově hodně vrací k přírodě, zajímají se o zdraví. Vědí, že rostliny jsou nejen hezké, ale že také čistí vzduch nebo pomáhají v produktivitě.

Související…

Zeleň v domácnosti léčí. Jaké rostliny doporučuje NASA?
Klára Kutilová

foto: Michaela Cásková a Plantárium, zdroj: Plantárium

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...