fbpx

Se zakladatelkou Ayurvedic Breakfast o tom, proč se staly z ájurvédských snídaní večeře, jaký bude program (a jídlo) na té aktuální, a také o tom, jestli se dá v Evropě ájurvédou žít

Zveřejněno: 23. 10. 2019

Už za měsíc, konkrétně v pondělí 25. listopadu, proběhne v Domě Černá Labuť další Ájurvédská večeře s přednáškou. Tentokrát se bude u skvělého jídla a pití mluvit o tématu, jak si vybrat správného ájurvédského lékaře a resort. Na otázky, které se týkají hlavně její vlastní cesty k ájurvédě, jsme se zeptali organizátorky a zakladatelky Ájurvédských večeří. S Danuší Siering vedla rozhovor Zuzana Zwiebel, zakladatelka Ayurveda trails a také jedna z přednášejících nadcházející Ájurvédské večeře.

Ájurvéda říká, že člověk je malý vesmír. Jak vypadá konkrétně ten váš?

Je velmi bohatý, různorodý a barevný. Ráda s ním diskutuji a často se ho ptám na radu.

Jaké bylo pro vás seznámení s ájurvédou?

Aha efekt. Bylo mi 40 let a přišla ta klasická ženská otázka — a to je všechno? Začala jsem hledat… a našla ájurvédu.

Co pro vás ájurvéda osobně znamená?

Hluboká studnice vědění. Zatím jsem nenašla jedinou věc, se kterou bych při čtení knih a starých spisů nesouhlasila. To pokládám za zázrak.

Ájurvédské večeře vlastně začaly jako Ayurvedic breakfast. Proč jste přešli ze snídaní na večeře?

S majitelkou Ayurveda Beauty Tanjou Kovač a ájurvédským kuchařem Gary Wrightem jsme se domluvili, že pozveme pár přátel a připravíme pro ně ájurvédskou snídani, aby den mohli začít zdravě a s pozitivní energií.

Evropskou ájurvédu pokládám za velmi dobrou alternativu k indické, pro některé lidi dokonce za jedinou možnost.

To datum si pamatuji dodnes, bylo to 23. 10. 2015. Tak vznikl název Ayurvedic Breakfast. Po určité době ale přicházelo stále více lidí, a tak jsme se rozhodli přesunout setkání na Ájurvédskou večeři. Název už ale zůstal.

ajuverd 2 otv

Podle ájurvédy je jídlo annam brahma, tedy jídlo je bohem, říká Danuše Siering


Jací lidé na večeře přicházejí?

Jde nám o to, aby k nám mohli přicházet lidé ze širokého okolí. Proto se snažíme od počátku držet ceny tak, aby nebyly vysoké, ale aby nám pokryly aspoň náklady. Jsem přesvědčena, že i kdyby byla cena dvojnásobná, tak bychom i v tom případě lístky prodali. Ale to není naším cílem. Přicházejí k nám lidé, kteří už ájurvédu znají, nebo naopak lidé zvědaví, kteří se chtějí dozvědět něco nového.

Takže si nijak nevybíráte, kdo na večeři přijde?

Nevybíráme. Dáme lístky na prodej na goout.cz, a kdo se přihlásí, může přijít. Pravda ale je, že naši partneři, například Freshbedýnky a Flowee, mají klienty, kteří se o zdravý životní styl zajímají. A náš web se tomuto tématu věnuje už tři roky.

Na co se můžeme těšit tentokrát? Co nám šéfkuchaři naservírují?

Já osobně se těším na vaši přednášku, Zuzano. Téma „Jak si vybrat správně ajurvédský resort“ patří k těm, na která se nás čtenáři velmi často ptají. A konečně jim můžeme nabídnout fundovanou odpověď. Gary Wright je podle mne nejlepší ájurvédský kuchař v Česku a jeho speciálním hostem bude tentokráte šéfkuchař z hotelu Mandarin. Já vařit umím, ale to, co plánuje připravit Stephen Senewiratne, je už pro mě téměř alchymie...

Co připravujete v budoucnu v rámci Ájurvédské večeře?

Už teď jednáme se šéfkuchařem Janem Punčochářem, kterého bychom chtěli na příští večeři jako speciálního hosta. A kdo bude přednášet? To ještě sama nevím. Nabídek máme dost, ale mně jde přece jen o to, abychom zprostředkovali našim návštěvníkům opět velmi speciální zážitek, kdy se všichni dozvíme něco extra zajímavého.

Pojďme k ájurvédě jako takové. Shakti je ženská energie. Jak ji vnímáte? Nyní navíc slavíme svátek Navaratri, tedy svátek 9 bohyň. Se kterou bohyní se ztotožňujete nejvíce?

Jsem obdivovatelem boha Šivy. Jeho manželka Párvatí, která v sobě spojuje jemnou ženu Uma a bojovnici Durga, je pro mě symbolem ženství.

Věříte na osud? Jste spíš, jak se říká, „dítě štěstěny“, nebo spíše „self-made“ žena?

Existuje někdo, kdo na něj nevěří? Kombinace osudu a tvrdé práce je cestou k úspěchu.

Jak vnímáte pozici žen v ájurvédě?

Ájurvédští lékaři a léčitelé byli a jsou převážně muži. I první ájurvédské spisy pocházejí od mužů. Žena je ta, která udržuje rodinný oheň a s láskou připravuje pro rodinu jídlo tak, aby rodina lékaře nepotřebovala. Z tohoto pohledu je i žena léčitelka.

danuse strecha x

Šéfkuchař SaSaZu Ari Munandar, který vařil na předešlé večeři, Danuše Siering a už tradiční šéf ájurvédské kuchyně Gary Wright


Opravdu jsme to, co jíme? Věříte tedy, že kuchyň může být lékárnou?

Jednoznačně ano. S tím názorem souvisí i můj vztah k jídlu. Hodně si dávám pozor a vybírám, co jím. Podle ájurvédy je jídlo annam brahma, tedy jídlo je bohem. Jídlo pro naši duši je i to, co vidíme kolem sebe. Emoce, které na nás působí, energie, s jakou je jídlo připravované… A centrem našeho zdraví je žaludek.

Ájurvéda rozeznává šest základních chutí. Jak chutná váš život?

Když všech šest chutí v jídle nemám, tělo se za chvíli ozve a tu chybějící chuť vyžaduje. Takže se snažím žít život všech chutí. Nejpálivější? Miluji ostré jídlo. Právě jsem snědla papriku martinez. Manžel se na mne nemohl ani dívat. Nejkyselejší – je paradox, že kyselý citron je vlastně zásaditý. Nejtrpčí, tedy nejhořčejší chuť. Globální pěstitelé tyto chutě ze zeleniny vyloučili, protože lidem nechutnají. To je jeden z důvodů, proč dnes lidé trpí tolika nemocemi. Pak je tu nejslanější. Můj tatínek říkával: Nesol tolik, nepropadneš roštem. Nejsladší? To můžu pořád, stále a ještě ve chvílích mezi tím.

Kromě ájurvédy máte také profesně blízko k architektuře. S energií pracuje třeba Vastu shastra, což je indická obdoba Feng shui. Věříte, že takové stavitelské systémy mohou ovlivnit léčbu, ale třeba i štěstí?

Určitě ano. Vastu shastra, teda nauka o bydlení, zaručeně vliv na léčení má. Vždyť není jedno, kde dům či daný objekt stojí. Pravda je, že tyto znalosti hrály v historii roli v mnoha podobách. V Číně Feng shui a v Indii Vastu shastra mají společnou nauku o pěti elementech.

Ájurvédská večeře s přednáškou

V pondělí 25. listopadu od 17 hodin proběhne v pražské Art & Event Gallery Černá labuť (Na Poříčí 25) již dvanáctá ájurvédská večeře. S přednáškou na téma „Jak si vybrat správného ájurvédského lékaře a vhodný resort“ vystoupí Zuzana Zwiebel. Večer již tradičně odstartuje ájurvédské menu v podání šéfkuchaře Garyho Wrighta a jeho hostem tentokrát bude šéfkuchař restaurace a baru Spices hotelu Mandarin Oriental Praha Stephen Senewiratne. Těšte se na večer, který vás obklopí ájurvédskou atmosférou ve všech dimenzích.

V Evropě se soustředila pozornost hlavně na místa, kde se stavěly sakrální budovy. Kostely i kláštery měly velmi dopodrobna zpracované, kdy a kam se má nová budova postavit, jaké bude mít řazení místností. Dnes se lidé spíš zabývají problematikou elektrosmogu, tekutých kamenů, pramenů, nevhodných materiálů a podobně...

Když mluvíme o architektuře a energiích, Praha je alchymistické město. Jak ji vnímáte z pozice vlastníka budovy v centru města a také jako developerka?

Já věřím na genia loci a také na místa s dobrou energií. Věřím, že Dům Černá Labuť je místo, kde energie proudí tím správným směrem. Ale vím a cítím, že existují i místa, která dobrou energii nemají. Starodávné čisticí rituály mají i v dnešní době své opodstatnění.

Z vaší profese plyne také váš velmi pozitivní vztah k umění. Jakou roli ve vašem životě hraje?

Od deseti let hraju na klavír, ale také na jiné hudební nástroje, dvacet let mám galerii, k mému nejbližšímu kruhu přátel patří hodně umělců. Největší umění je ale život sám.

Jaké máte vlastně zkušenosti s ájurvédou v Čechách a na Slovensku?

Lidé o ní vědí zatím velmi málo.

Dá se ájurvéda praktikovat i v Evropě, a jak zde vidíte její budoucnost?

Určitě ano, evropskou ájurvédu pokládám dokonce za velmi dobrou alternativu k indické, pro některé lidi dokonce za jedinou možnost. Evropská ájurvéda mě každopádně do hloubky zajímá. Ale je třeba ji ještě řádně studovat. A konzultovat s lidmi, kteří se na jedné straně vyznají velmi dobře v indické ájurvédě, avšak zároveň znají klimatické podmínky, čtyři roční období, bylinky, koření, ovoce a zeleninu v Evropě. Nejen to — měli by také znát naši filosofii, názory, radosti, starosti, naše nemoci, touhy i vize... Znáte takového člověka?

Související…

Jak jsem se potkala trochu jinak s ájurvédou a trochu jinak s jógou
Klára Ponczová

foto: Archiv Ayurvedic Breakfast, zdroj: Ayurvedic Breakfast

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...