fbpx

Každý rok skončí na skládkách v New Yorku přes 90 milionů kilogramů oblečení, což odpovídá množství, které by 440krát naplnilo Sochu svobody. Jak se dá množství textilního odpadu snížit?

Zveřejněno: 9. 8. 2019


New York jako město módy generuje neuvěřitelné množství textilního odpadu a k tomu, aby se jeho množství podařilo regulovat, je zapotřebí součinnosti módních značek a autorit, recyklačních firem a společností, které se zabývají prodejem použitého oblečení. Snahy o to, aby oblečení nekončilo po několikerém nošení v odpadu, spojuje kampaň #WearNext, která je součástí iniciativy nadace Ellen MacArthur Foundation, nazvané Make Fashion Circular. Cílem je vytvoření nového kruhového obchodního modelu pro oděvní průmysl.

Francois Suchet z iniciativy Make Fashion Circular (volně přeloženo Nechme módu kolovat) říká, že všichni víme o tom, kde jsme daný kousek oblečení koupili a kdy jsme ho nosili. Co se s ním ale děje poté, kdy se ho zbavíme, zůstává většinou tajemstvím. Jde o jakousi druhou etapu životního cyklu oblečení. Od března do června mohli Newyorčané svoje staré oblečení odevzdávat ve vybraných obchodech a dalších místech, celkem jich bylo 1 100 a jejich online mapu vytvořily samotné úřady v New Yorku.

Zpomalení rychlé módy

Kampaň, která měla podporu slavných a úspěšných značek, včetně společností GAP, Banana Republic, ASOS a Zara, povzbuzovala obyvatele města, aby si vyměnili, prodali nebo opravili své staré oblečení a zveřejnili své zkušenosti na sociálních médiích pomocí hashtagu #WearNext.

Odhaduje se, že 73 % materiálů použitých k výrobě oděvů končí na skládce nebo ve spalovně, zatímco pouze 1 % starých oděvů se změní na nové oblečení.

V posledních dvou desetiletích se vyvinul obchodní model „rychlé módy“, kde značky a maloobchodníci přijali trend levného a skutečně rychloobrátkového zboží. Chuť spotřebitelů ke zkoušení nových výstřelků spolu s rostoucí úrovní příjmů vedla k raketovému nárůstu prodeje oděvů a průměrný počet nošení daného oblečení před vyřazením samozřejmě klesl. Odhaduje se, že 73 % materiálů použitých k výrobě oděvů končí na skládce nebo ve spalovně, zatímco pouze 1 % starých oděvů se změní na nové oblečení. Recyklace tedy téměř nefunguje.

Miliarda tun emisí

Kromě problému s odpadem se módní průmysl potýká i s dalšími nepříjemnostmi, spotřebovává totiž obrovské množství vody, energie a chemikálií. Celkové roční emise skleníkových plynů pocházejících z textilní výroby jen v roce 2015 dosáhly 1,2 miliardy tun.

Autoři kampaně žádají, aby textilní odvětví vyrábělo více eticky a přijalo principy dlouhodobě udržitelného rozvoje. Akce Make Fashion Circular propaguje obchodní iniciativy, které zajišťují, aby oblečení bylo vyrobeno z bezpečných a obnovitelných materiálů, které prodlužují dobu nošení oblečení a podporují používání starých oděvů pro výrobu nových. I samotní spotřebitelé mohou přispět svojí troškou, třeba tím, že nakupují méně oblečení a nosí ho déle.

Související…

Co všechno kupujeme s levným oblečením? Chemii i dětskou práci
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: WeForum

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...