fbpx

Zveřejněno: 22. 10. 2017

V současnosti se poměrně často v médiích skloňuje téma „sdílená ekonomika“ a za její hlavní příklady se udávají nejznámější služby jako Uber nebo Airbnb. Takovýchto a jiných užitečných služeb existuje ale na našem trhu ještě mnohem víc. Jak si tyto služby vedou?

V minulém článku o sdílené ekonomice jsme se seznámili s tím, jak rychle rostou v EU online platformy na sdílení a spolupráci, jaký mají sociální přínos a jaké další výhody u nich lidi vnímají. Teď se podíváme na jejich využití obyvateli Evropské unie a na jejich úspěšnost v České republice.

Podle průzkumu Společnosti PwC, která předpovídá boom sdílené ekonomiky v následujících letech, prozatím v celé Evropské unii 46% respondentů o online platformách nikdy neslyšelo, 35% o nich slyšelo, ale nikdy je nenavštívili, 17% respondentů pak tyto služby alespoň jednou využilo.

Používání platforem v jednotlivých státech

Používání online platforem sdílené ekonomiky v EU je stát od státu poměrně rozdílná. Nejvíce se online služby sdílené ekonomiky využívají ve Francii (36 %) a v Irsku (35%). Kladně odpovídali lidé, kteří těchto služeb využili alespoň jednou. Naopak nejméně respondentů, kteří tyto platformy využívali, bylo na Kypru (2 %) a na Maltě (4 %). Česká republika je rovněž na chvostu se 7 %.

tabulka sdilene sluzby

Procento využití platforem sdílené ekonomiky v zemích Evropské unie

Nejvíce respondentů, kteří používají tyto služby pravidelně, je v Irsku (12 %), Litvě (9 %) a Francii (7 %). Na druhé straně je opět Česká republika, Kypr, Řecko, Malta a Slovinsko, všechny s 1 % pravidelných uživatelů.

Hlavní výhody

Většina uživatelů, kteří o těchto platformách slyšeli, anebo je navštívili, říká,  že přístup k nabízeným službám je pro ně o mnoho praktičtější než klasické služby (41 %), "teprve" na druhém místě rozhoduje u těchto platforem cena nabízených produktů či služeb (33 %). Bezmála čtvrtina lidí (24 %) pak vnímá u těchto platforem jako výhodu nabídku nových služeb.

V Evropské unii nyní funguje více než 300 platforem na sdílení věcí a služeb. Je to tedy relativně malé, ale velmi rychle rostoucí odvětví jak pro uživatele, tak pro poskytovatele. V Česku už se tyto platformy probouzejí také. 

graf sdilena

České začínající štiky

Z celé oblasti sdílené ekonomiky je nabídka služeb do domácnosti nejpestřejší. Najdeme zde například online portál SuperSoused.cz, kde si stačí zadat s čím chcete pomoct, jako například s broušením parket až po bagrovaní zahrady, a už jen čekáte na nabídky od kutilů všeho druhu. Podobné služby nabízí také český portál Robeeto.com

Online platforma Hlídačky.cz vám kromě pohlídání dětí či vašeho psa umí zabezpečit i úklid domácnosti. Portál, který rovněž ocení všichni majitelé domácích mazlíčků, v případě že hledají jejich dočasného hlídače anebo "venčitele", se jmenuje Doginni.cz

Přímo revoluční změnou prošlo díky sdílené ekonomice a online platformám také pojištění. Pro pojištění auta, majetku, zdraví anebo cestování už nemusíte do velké "peněžní instituce" ani na její stránky. Díky webu První Klubová můžete využít nabídku pojištění i přímo od lidí. Hlavní výhoda je tady finanční úspora, která může být v porovnaní s klasickou pojišťovnou až o čtyřicetiprocentní. Na podobném principu už delší čas funguje půjčovna peněz Zonky, kde "lidé půjčují lidem".

Přeprava i pronájem

Pokud hledáte alternativu České pošty nebo DHL, jsou tady služby jako Zavezu.cz anebo Bringr.cz. Ty fungují tak, že řidič, který má cestu vlastně vaši zásilku jen "přibere" na cerstu. Portál Blablacar.cz, který funguje na principu spolujízdy, vás dokonce do auta přibere celého (případně celou).  

Pokud hledáte střednědobý pronájem plně zařízeného bytu, a to (na rozdíl od realuitních serverů) všechno bez kauce, tak vám to přímo od majitelů nemovitostí zajistí služba Flatio.cz. Anebo máte naopak byt, který byste rádi dali do pronájmu? Ani to není problém. 

Půjčování aut i předmětů

Pokud chcete platit za auto jenom tehdy, když ho skutečně využíváte, anebo máte doma auto, které jen většinu času stojí před domem, tak vám může pomoct služba Smilecar.cz nebo Hoppygo.cz. I ty půjčují auta přímo od majitelů.

Na českém trhu už existuje i služba, do které se může zapojit kdokoliv. Online platforma na půjčování předmětů mezi jednotlivými uživateli SharyGo.cz umožňuje každému, aby si zkusil, jaké je využívat výhody sdílené ekonomiky v každodenním životě anebo při cestovaní. Půjčováním věcí přímo od lidí se dá ušetřit a pokud půjčujete, tak si můžete i finančně přilepšit tím nejjednodušším způsobem. 

Rychle rostoucí odvětví sdílené ekonomiky vytváří alternativu k tradičním službám, u nichž zákazník nebyl vždy na prvním místě. A není to jen o ceně. Z průzkumů jednoznačně vyplývá, že lidi si nejvíce cení přehlednosti služeb na těchto platformách a pohodlí, v němž si je mohou objednávat. Vítají ale taky i úplně nové služby, které díky těmto platformám vznikly.

foto: Shutterstock; PwC, zdroj: PwC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...