fbpx

Massive Attack odehrají v roce 2020 „supernízkoemisní“ koncert 2 fotografie
Robert Del Naja z Massive Attack zahrál DJ set na akci Extinction Rebellion

Zasekli jsme se ve fosilní ekonomice a bez systematické změny bude náš životní styl i nadále zhoršovat klimatickou a ekologickou katastrofu, píší hudebníci v otevřeném dopise

Zveřejněno: 5. 12. 2019

Pamatujete si, jak Chris Martin z Coldplay oznámil, že nebudou hrát naživo, aby nezatěžovali planetu emisemi? „Nebudeme hrát rok nebo dva naživo, dokud nepřijdeme na to, jak snížit uhlíkovou stopu při turné,“ řekl populární frontman. Jeho kolegové už na to přišli za něj. Britská kapela Massive Attack oznámila, že v roce 2020 v Liverpoolu odehraje „supernízkoemisní“ koncert.

Spolupracují přitom s organizací Culture Liverpool, liverpoolským magistrátem, dopravci i vlastními dodavateli. Na koncertě chtějí ikony trip-hopu a také klimatičtí aktivisté představit experty z oblasti obnovitelné energie a elektrické mikromobility.

Krátký film La Fête est Finie kritizuje firmy a lobbisty v oblasti fosilních paliv. Na soundtracku spolupracovali Massive Attack

Koncert se odehraje příští rok v rámci Good Business festivalu – ten je součástí výzkumného projektu, který Massive Attack iniciovali. Hudebníci chtějí ve spolupráci s Tyndall Centre for Climate Change mapovat a vyhodnocovat uhlíkovou stopu hudebního průmyslu a identifikovat místa, kde je možno snížit uhlíkové emise.

Pochybní sponzoři

Massive Attack se snaží dosáhnout dramatického snížení uhlíkové stopy v samotné přepravě kapely, týmu a vybavení, ale také ve spotřebě energie, cateringu, merchandisingu a i u svých sponzorů. Pilotní show bude prvním krokem ve snaze dosáhnout „uhlíkové neutrality“ hudebního průmyslu nebo se mu alespoň co nejvíce přiblížit. Vědci se budou snažit mapovat data a základní údaje z nadcházejícího letního turné kapely, u kterého budou Massive Attack pro sebe i pro ostatní zajišťovat přepravu po Evropě vlakem (a ne letadly).

Hudební průmysl je dnes postaven na obřích akcích a pohybuje se v něm velmi mnoho pochybných sponzorů.

„Chceme definovat sociální a vědecká řešení pro výzvy, které před nás v souvislosti s vytvořením nízkoemisní společnosti čekají,“ říká Robert Del Naja, jeden ze zakladatelů Massive Attack. „Tento projekt je možností, jak pracovat s novými a progresivními lidmi a firmami. Hudební průmysl je dnes postaven na obřích akcích a pohybuje se v něm velmi mnoho pochybných sponzorů,“ dodává Del Naja.

denaja extinction 2

Robert Del Naja, jeden ze zakladatelů Massive Attack


Claire McColganová, ředitelka Culture Liverpool a festivalu Good Business, dodává: „Je nám velkou ctí, že můžeme na tomto unikátním eventu spolupracovat právě s Massive Attack. Podporujeme smělé a pozitivní aktivity a liverpoolský koncert ukazuje, jak hudební hvězdy mohou jít ostatním příkladem.“

Nejvíc škodí diváci

Jak se do celé rovnice zakomponuje divácký zájem, není ještě jasné. Fakt, že návštěvníci koncertů vyprodukují největší uhlíkovou stopu, je ovšem zřejmý. V Americe pochází 43 % příjmů hudebního průmyslu právě z prodeje lístků na koncerty. Více než čtvrtina pochází také ze streamingových služeb a ze stahování hudby.

Žijeme vysoce uhlíkově emisní životy, celý náš obor má obrovskou uhlíkovou stopu.

Massive Attack v tom ovšem nejsou sami. Thom Yorke (Radiohead), David Byrne (Talking Heads) a Brian Eno zveřejnili otevřený dopis, ve kterém napadají pokrytectví hudebníků, kteří bojují proti klimatické změně a zároveň vesele brouzdají svět. „Žijeme vysoce uhlíkově emisní životy, celý náš obor má obrovskou uhlíkovou stopu. Stejně jako vy, stejně jako všichni ostatní jsme se zasekli ve fosilní ekonomice. A bez systematické změny bude náš životní styl i nadále zhoršovat klimatickou a ekologickou katastrofu.“

Související…

Rozhodnou zase města? Proč je potřeba, abychom se vrátili k cirkulární ekonomice
Jan Handl

zdroj: SmartCitiesWorld

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...