fbpx

Chceš být šťastný? Založ záhon či zahradu, zasaď balkonové kytky, keř nebo strom. Anebo třeba zasej trávu a poslouchej, jak roste

Zveřejněno: 24. 8. 2019

Ne, zeleň není jen zátěž pro městskou pokladnu. Proč je tak důležitá? Poskytuje mnoho „neviditelných“ služeb, například zlepšuje kvalitu ovzduší a snižuje teploty na tepelných ostrůvcích. Zeleň je však v městských oblastech vzácná a stále častěji musí uhýbat novým stavebním projektům.

Konflikty ve využití zelených ploch jsou tedy časté a komplikované. Trend směrem k urbanizaci je přitom celosvětově zřejmý: Více než polovina světové populace už žije ve městech. V roce 2050 to bude pravděpodobně více než dvě třetiny populace. Jak se tedy ve městech neudusit? Může k zazelenění ploch přispět jen město, nebo každý z nás? Zde je deset návodů, jak na to. A nejsou to jen návody „pro město“.

Smíšené listnaté lesy jsou pro klima mnohem příznivější a také významně snižují riziko požárů.

1. Obecně je třeba zvýšit zalesňování ploch, které jsou nejúčinnějším nástrojem proti změně klimatu. Výsadba stromů má potenciál absorbovat až dvě třetiny emisí CO². Každou minutu zmizí podle Global Forest Watch na světě lesy ve velikosti 30 fotbalových hřišť.

2. Zamysleme se nad stále rostoucí výsadbou jehličnanů. Ano, stojí jak vojáci v řadě, rostou rychleji a dodávají pro papírenský a nábytkový průmysl víc dřeva než opadavé stromy. Ale zároveň absorbují velmi silně sluneční energii, proto udržují více tepla při zemi a přispívají tak k celkovému oteplování. Smíšené listnaté lesy jsou pro klima mnohem příznivější a také významně snižují riziko požárů.

3. Přesvědčme zodpovědné úředníky, že zeleň a stromy ve městě nejsou jen pracovní a finanční zátěží na údržbu a zametání listí, ale prokazatelně snižují účinky tepelných ostrovů ve městě, obzvlášť v létě. Když už se kvůli komplikovanému podloží nedají zasadit rostliny a stromy do země, můžou být v květináčích nebo třeba ve formě zelených laviček. Stávající zelené plochy ve městech nesmí být přeměňovány na plochy stavební!

4. Zalévejme v době sucha zeleň a stromy na ulicích, nespoléhejme se jen na městské služby. Stromy vážou uhlík a uvolňují kyslík. Ve městě ale potřebují naši pomoc.

DANUŠE SIERING

Autorka text napsala pro Flowee.cz a Ayurvedicbreakfast.cz. Ve své rešerši čerpala mj. z německých deníků FAZ, Die Welt, Der Tagesspiegel a z magazínů Cicero a Tichy´s Einblick. Chcete naše návrhy doplnit? Pošlete nám své tipy a zkušenosti. Kompletní studii doporučení zveřejníme na webech, v magazínu N&N Praha/Berlin a předáme příslušným orgánům. Danuše Siering je zakladatelka komunity Ayurvedic Breakfast a GoFlorenc. Je vydavatelkou magazínu N&N Praha/Berlin a online magazinu Novinyanovinky.cz. Žije a pracuje v Berlíně a Praze.

5. Vraťme život zaasfaltovaným plochám. Do země se tak dostane více vody a získaná půda pod asfaltem se dá obhospodařit zelení.

6. Městské mikroklima vylepšují zazeleněné fasády, které v horkých dnech mohou vnímanou teplotu snížit až od 10 stupňů. Vhodné jsou zejména v hustě zastavěných městských částech, a to v okolí chodníků a frekventovaných zón.

7. Skalky v zahradě jsou v módě a nestojí moc práce. Ale neudržují vodu a okolí ohřívají.

8. Nechme trávu růst. Vyšší trávník lépe udržuje vlhkost a rychle nevysychá.

9. Nepoužívejte na obohacení hlíny rašelinu. Zadržuje skleníkový plyn methan.

10. Odpady z ovoce a zeleniny patří do bioodpadu nebo na kompost. Je to přirozený cyklus přírody, nepřerušujme ho kvůli své pohodlnosti.

Související…

Padesát odstínů klimatu: Jak udržitelně bydlet a cestovat ve městě
Danuše Siering

foto: Jakub Vaněk Studio, zdroj: N&N Praha/Berlín

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...