fbpx

Zastávky v Utrechtu mají na střechách zeleň a květy, které slouží jako potrava pro včely. Ty evropské totiž hynou

Zveřejněno: 2. 9. 2019

Podle statistik žije v Nizozemsku na 358 druhů včel. Bohužel více než polovině hrozí vyhynutí, a některé druhy jsou dokonce zařazeny do nizozemského Červeného seznamu ohrožených druhů. Úřady ve městě Utrecht si problém uvědomují a přišly s geniálním řešením. Rozhodly se přeměnit tamní autobusové zastávky na "včelí pastviny". Nyní už zde existuje 316 zastávek, jejichž střechy jsou pokryté zelení.

Utrecht je čtvrté největší město v Nizozemsku a nachází se v centrální části země. Městská rada rozhodla, že se střechy zastávek pokryjí zelení a květy, které poskytnou včelám dostatek potravy. Zelené střechy navíc pomáhají zachytávat jemný prach a ukládat dešťovou vodu. „Tyto střechy pokryté zelení jsou dobré pro zdraví a navíc zvyšují obyvatelnost města, které se lépe vyrovnává s klimatickými problémy,“ uvádí oficiální web města. V příštích několika letech úředníci také plánují na všechny zastávky instalaci solárních panelů.

Instalace jedné zastávky vyšla na 1 300 eur a roční údržba vyjde na 300 eur.

Reklamní společnosti RBL Outdoor, která zakázku na změnu zastávek vysoutěžila, se už podařilo přeměnit zhruba 75 procent autobusových zastávek ve městě. Ředitel společnosti Jerry Ramaekers řekl, že instalace jedné zastávky vyšla na 1 300 eur a roční údržba vyjde na 300 eur. „Průměrná životnost při správné údržbě činí 20 let,“ uvedl.

Evropským včelám hrozí vyhynutí

V Evropě v posledních letech zmizelo přibližně 30 až 50 % včelstev. Proč se jedná o tak závažný problém? Včely a další opylovači hrají klíčovou roli v produkci ovoce, zeleniny a ořechů. Navíc jsou zdrojem potravy pro mnohé druhy ptáků, ryb a savců, na kterých jsme zase závislí my lidé.

vcely zastavka2

Reklamní společnosti RBL Outdoor se už podařilo přeměnit většinu autobusových zastávek ve městě



Další nedávná studie zveřejněná v odborném časopise Nature Communications se zabývala 353 druhy divokých včel ve Velké Británii a přišla se zjištěním, že mezi lety 1980 a 2013 klesl jejich počet o jednu třetinu. Nedávná zpráva OSN uvádí, že předpokládaný pokles populace divokých včel by mohl závratně ohrozit roční produkci plodin.

Bez včel by člověk nepřežil

Pro některé lidi jsou včely jen obtěžujícím hmyzem. Navíc pokud je člověk alergický, může pro něj včelí bodnutí představovat doslova smrtelnou hrozbu. Včely jsou však pro nás důležitější, než si uvědomujeme. Opylováním rostlin udržují koloběh života.

A převážná většina rostlin, které konzumujeme, musí být opylena, a to zejména od včel. Jde především o mandle, jablka či hrušky, meruňky, avokádo, borůvky, melouny, kešu oříšky, ale i kávu, brusinky, okurky nebo lilek. Dá se říct, že veškeré rostliny, které mají květy, se bez včel neobejdou.

Související…

Praha má nejlepší med v Čechách, říkají hradčanské včelařky
Milada Kadeřábková

foto: Lonely Planet, zdroj: Lonely Planet

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...