fbpx

Nejhorší situace ve městech je podle očekávání v Asii. Nejlépe jsou na tom Severní Amerika a Evropa

Zveřejněno: 21. 5. 2019

Znečištěné ovzduší je neviditelná hrozba, která může způsobit dýchací potíže, problémy se srdcem a infarkty. Podle Světové zdravotnické organizace žije 91 % světové populace na místech, kde znečištění vzduchu překračuje doporučené limity, a na následky venkovního znečištění zemře každoročně 4,2 milionu lidí. Nyní si však téměř každý člověk na planetě může jednoduše zjistit, jaký vzduch vlastně dýchá. Světový index kvality ovzduší publikuje mapu znečištění, která obyvatelům měst po celém světě poskytuje aktuální informace o množství škodlivých částic ve vzduchu.

Mapy poskytují snímky jemných částic PM2,5, které pochází z výparů dieselových automobilů, spalování fosilních paliv, dřeva a velmi jemného prachu. Bylo zjištěno, že právě tyto částice jsou pro lidské zdraví extrémně škodlivé a mohou způsobovat nejrůznější onemocnění včetně rakoviny, astmatu, srdečních chorob i mrtvice. Bohužel jsou těžko viditelné a škodlivých úrovní dosahují mnohem dřív, než jejich šedá clona viditelně ovlivní panorama města.

Informací ke změně

Projekt chce především informovat dojíždějící a chodce o úrovni znečištění ovzduší v místě, kde žijí. Má však také povzbudit místní úřady a politiky, aby podnikli kroky k řešení znečištění ovzduší dříve, než dosáhne úrovně smogu. Míra kvality vzduchu je na mapě rozdělena do šesti kategorií – dobrá, průměrná, nezdravá pro citlivé osoby, nezdravá, velmi nezdravá. Pokud je index kvality ovzduší vyšší než 300, je oblast považována za hazardní a pobyt tam může způsobit vážné zdravotní problémy.

Nejvyšší úroveň znečištění má celosvětově čínská vesnice Gugu v okrese Xinxiang a dvě stanice v okrese Aksu.

V době psaní tohoto článku je nejkvalitnější úroveň ovzduší z měřených oblastí zejména v Severní Americe, Evropě a Austrálii, nejhorší naopak v Asii. Nejvyšší úroveň znečištění má celosvětově čínská vesnice Gugu v okrese Xinxiang a dvě stanice v okrese Aksu s indexem 999. V České republice je na tom nejhůř Ústecký a Moravskoslezský kraj, Praha má na většině míst v současnosti střední až dobrou úroveň.

Tisíc světových měst

Mapa byla vytvořena díky projektu World Air Quality Index, což je iniciativa, jež monitoruje životní prostředí a má základnu v čínském Pekingu. Zástupci organizace se vyjádřili, že spolupracovali se 68 zeměmi z celého světa, aby mohli data zpracovávat, a na svém webu uvádí, že „projekt poskytuje transparentní informace ohledně kvality ovzduší pro více než 88 zemí a pokrývá přes 11 000 stanic v tisícovce hlavních měst“.

Kdykoli je to možné, místo auta používejte veřejnou dopravu, jezděte na kole a choďte pěšky.

Se vzrůstajícím zájmem o ekologii se země po celém světě snaží bojovat se znečištěným ovzduším různými způsoby. Čína například dělá pokroky v čištění smogu tím, že částečně uzavírá či zcela ruší uhelné elektrárny. Kalifornie je zase lídrem v nastavování emisních norem zaměřených na zlepšení kvality ovzduší, a to zejména v místech, jako je Los Angeles. I Česká republika vyvíjí určitou iniciativu, v současnosti například probíhá už třetí vlna kotlíkových dotací, které mají podpořit výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější varianty.

Omezit počet škodlivin unikajících do ovzduší může však každá domácnost. Jakým způsobem to lze udělat, radí například Americká agentura pro ochranu životního prostředí EPA:

  • Šetřete s energií – v práci i doma
  • Kdykoli je to možné, místo auta používejte veřejnou dopravu, jezděte na kole a choďte pěšky
  • Dodržujte pokyny pro doplňování paliva, dávejte pozor, aby nedošlo k jeho úniku, a vždy pevně utáhněte uzávěr
  • Udržujte motor svého dopravního prostředku správně nastavený
  • Ujistěte se, že máte správně nahuštěné pneumatiky
  • Používejte co nejčastěji ekologické nátěry a čisticí prostředky
  • Mulčujte nebo kompostujte listy a organický odpad
  • Zvažte používání plynu místo dřeva (nebo uhlí)

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...