fbpx

Lockdown otevřel podle Dušana "Makovce" Makovského v lidech "černý portály", zavíračka v osm večer je nesmysl a v politice je podle něj čas na změnu

Zveřejněno: 23. 1. 2021

Hospoda s poetickým názvem Dno Pytle se stala slavnou nejen v pražské pivařské komunitě, ale díky názorům Dušana "Makovce" Makovského také mezi lidmi, kteří si hospodu za své večerní útočiště většinou (i když není zrovna lockdown) zase tak moc nevybírají. Dušan je (podobně jako jeho stranický kolega Pavel Novotný) enfantem terrible pražské ODS. A v jeho putyce v dolní části Vinohradské ulice rozhodně neplatí "zákaz rozhovorů o politice". Naopak. Dušan je jako ukázkový "zoon politikon", tedy člověk společenský, na svou stranickou příslušnost hrdý. Stejně jako na kvalitu piva. A kvůli obojímu se k němu (když zrovna není lockdown) stahují hosté z celé Prahy.

V dalším díle Flowcastu jsme s Dušanem probírali pochopitelně aktuální koronavirová opatření. Ta se velice rychle mění, proto jsou teď už vlastně jiná než v polovině prosince, kdy rozhovor vznikal. Jiná, tím rozuměj horší. Co se ale nemění, je například názor na podporu hostinských. Bavili jsme se třeba o tom, proč se výše podpory stanovuje poměrně složitým výpočtem a proč se nepoužijí data z EET. V tomto případě by to byl podle Dušana i dalších hospodských spolehlivý nástroj, který by určil, kolik má kdo dostat. A také by ospravedlnil existenci systému, který hospodští povětšinou nenávidí.

Otevřelo to v lidech černý portály. Mají moc škodit a začínají dělat věci, které by je jinak nenapadly.

"Stálo by to ale víc peněz, a ty oni nemají," krčí rameny Makovec. "Oni tady prožrali, co mohli. Nastavují kompenzace tak, aby na ně spousta lidí nedosáhla a aby je tedy stát nemusel platit." Byrokracie ale není jediná věc, která Makovce štve.

Nesmyslná zavíračka

Vlastně to není žádná novinka. Udávalo se od nepaměti, v časech korony je to ovšem podle Dušana ještě horší. A zamrzí to o to víc. "Otevřelo to v lidech černý portály. Mají moc škodit a začínají dělat věci, které by je jinak nenapadly," mračí se Dušan Makovský. "Policajti jezdí krátce po osmý hodině (v půlce prosince měly hospody ještě otevřeno do 20 hodin, pozn. red.) a třeba tam najdou jen personál, kterej v hospodě uklízí… Takové věci se předtím neděly. Před pár dny tady v hospodě za rohem proběhla šťára na udání, přišli v osm deset na udání a šlo jen o to, že v hospodě měli ještě u baru lidi, co postupně platili. Protože v osm večer se lidi najednou nezvednou a neodejdou. Musíš je zkasírovat, navíc ne každý se chce zvednout a odejít… Takže striktně zavíračka v osm je nesmysl." 

Lidem nezakážeš potkávat se a vykecávat. Lidi to mají v sobě, nevyrveš to z nich a to pivo si k tomu prostě chtějí dát.

Lidé jsou podle hospodského ze Dna pytle ale kreativní a vymysleli spoustu způsobů, jak zákaz pití na veřejnosti obejít. "Já jim to pivo v petce můžu prodat, ale oni to pivo nesmí venku pít, správně by neměli pít ve veřejném prostoru vůbec. Takže co? Je to jednoduchý: Tady máš petku v pytlíku a postav se támhle na roh. Divil by ses, kolik lidí chodí se sportovními láhvemi a termoskami, spousta lidí pije v autě kousek od hospody. Jedna parta kluků sem pravidelně chodila s kelímkama z mekáče i s víčkem a brčkem… Lidem nezakážeš potkávat se a vykecávat. Lidi to mají v sobě, nevyrveš to z nich, a to pivo si k tomu prostě chtějí dát."

Kelímky a politika

Čím jsou zákazy tvrdší, tím více likvidační situace pro řadu restaurací je. I proto se některé z nich rozhodly otevřít i přes zákaz. Dno Pytle ovšem zůstává zavřené. "Jiná situace je v jednom z měst v ústeckém kraji, kde si to ti hospodští můžou dovolit. Tam jim fandí primátor, a pokud přijde nějaký podnět, tak přijde na hygienu a tam to taky skončí," říká Dušan. "My, kteří jedeme jako živnostníci a ne jako s.r.o., si vážně nemůžeme dovolit dostat likvidační pokutu, která by se s námi táhla celý život. V principu tomu fandím, ale přidal bych se jedině tehdy, pokud by do toho šli všichni. Bejt ale jediná hospoda na Vinohradech, tak vím, že tady budu mít ty měšťáky dennodenně a bude z toho takovej průser, že bych tu hospodu musel opravdu zavřít," krčí rameny Dušan Makovský.

Dušan "Makovec" Makovský

Hospodský, milovník piva, majitel jedné z nejznámějších pražských multipivních hospod Dno Pytle. Ta se kromě pravidelně obměňujícího se výběru kvalitních piv z craftových pivovarů stala známá hlavně díky Dušanovým radikálně-liberálním politickým postojům. Dušan je politicky aktivní člen ODS, dokáže se však bavit i s racionálními členy ostatních stran. "Výjimkou jsou komunisti, s těmi si opravdu nemám co říct," tvrdí Makovec.

A co se politické situace týče? Dušan Makovský vítá spojování opozičních demokratických stran před volbami. "Jsem přesvědčen o tom, že tohle je cesta, jak se Babiše zbavit. Náš volební systém je natolik mizernej, že pět stran, který prolezou přes pětiprocentní hranici, nedá dohromady tolik mandátů, jako kdyby se těch pět stran spojilo a šlo tam v jednom bloku," říká Makovský. A protože je opravdový liberál, podporuje i spojení, v nichž nefiguruje jeho strana. "Já jako velice liberální člen ODS jsem spokojen. Jak s tím, že do toho jdeme s TOPkou a KDU, tak s tím, že na druhý straně jsou Piráti a STAN, liberálnější blok, než jsme my. Ale důležité je, že do toho jdou strany společně."

 

Nový podcast s Dušanem Makovským si poslechněte na Spotify, SoundCloud nebo Apple Podcasts.

Související…

Flowcast s Josefem Tomanem: Jak hubnout a ještě se u toho naučit přežít
Zdeněk Strnad

foto: Autor, zdroj: Dno pytle

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...