fbpx

Zveřejněno: 5. 2. 2019

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

když se podíváte na mapu Prahy, bude vám připomínat řez vzrostlým stromem. Historické středověké centrum je obaleno prstencem čtvrtí z 19. století, následují zahradní města a činžovní domy první poloviny 20. století, pak paneláky a mementem dneška jsou satelity. Město roste neuvěřitelně rychle do šířky a přitom dvě třetiny jeho problémů leží za jeho hranicemi – jen ze Středočeského kraje se do metropole musí denně dopravit 400 000 lidí, územní plány musí zvažovat, i co je za Průhonicemi, ze 130 000 studentů je více než polovina mimopražských. Hranice mezi městem a vesnicí se stále stírá a není to jen záležitost hlavního města – výsledkem je, že téměř tři čtvrtiny obyvatel Česka dnes žijí ve městech. To je o polovinu víc, než před sto lety. Tak jak to udělat, abychom mohli žít v moderním prostředí, které nám bude příjemné na život?

Dnešním dnem startuje magazín Flowee City, který chce přinášet inspirace k hledání odpovědí na výše uvedenou otázku. Budeme psát o životě, o společnosti, o kultuře, o komunální politice a také o technologiích, protože „Smart City je způsob, jak pomocí technologií učinit život ve městě příjemnějším,“ říká v úvodním rozhovoru pražský primátor Zdeněk Hřib. Pokud se máme mít ve městech všichni dobře, bude to vyžadovat dvě věci: informace a toleranci. Informace proto, abychom se mohli kvalifikovaně rozhodovat, a toleranci, protože nás tady žije deset milionů a každý z nás má trochu jiné představy. „My se jednou prostě musíme dohodnout, když prosadíte šedesát procent svých požadavků, tak to berete jako prohru, ale ono je to ve skutečnosti vítězství,“ říká Ondřej Boháč, ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje.

Flowee City chce město, ve kterém se bude dobře žít všem. Město, kde organicky souzní ekologie a technologie, osobní a veřejný život, město, kde se můžeme volně a rychle pohybovat, a zároveň nám poskytne prostor k tomu, abychom si někdy mohli jen tak hodit nohy na stůl. Nebo si zajít s knížkou do parku, do kina, na fotbal… kde si prostě budeme moct všichni dělat, co nás bude bavit. Naší prací je přinášet informace, proto budeme psát o všech městech, malých i velkých. Inspiraci přitom hledáme i mimo hranice české kotliny.

A nepíšeme to pro sebe. Moc dobře si uvědomujeme, že v tom nejsme sami, proto nám pište, diskutujte s námi, nesouhlaste a odsuzujte, souhlaste a podporujte – jen prostřednictvím kultivované diskuze může dojít k jakémukoliv posunu. My jsme připraveni.

Hezký den,

Zdeněk Strnad

šéfredaktor Flowee City.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...