fbpx

Fungování moka konvičky na první pohled připomíná kouzlo. Obsluha proslulého italského vynálezu ale žádnou znalost magie nevyžaduje. Pojďme se podívat na to, co tedy umí a jak si s ní připravit dokonalé italské espresso

Zveřejněno: 1. 7. 2022

Moka konvičce se také říká bialettka (podle firmy Bialetti), perkolátor, macchinetta, Italian coffee pot, kafetiera nebo koťogó. Její hlavní přednost tkví v tom, že k výrobě kávy nepotřebuje elektřinu – stačí oheň nebo hořák. Šálek kávy z ní je na půl cesty mezi espressem a filtrem. Při výběru zrnek můžete sáhnout jak po směsi arabiky a robusty, tak po jednodruhové kávě.  Záleží, co máte raději, ale tenhle malý zázrak snese klidně i trochu tmavší pražení. A jak přesně moka konvička funguje?

Návod na perfektní kávu v moka konvičce

  • Naplňte spodní část konvičky až těsně pod ventilek vodou (pro ještě lepší chuť vyzkoušejte filtrovanou).
  • Naplňte sítko namletou kávou, sklepněte, uhlaďte povrch do roviny a očistěte okraje, aby při přípravě neunikal tlak.

kavadva

  • Naplněné sítko vložte do spodní části konvičky, nasaďte horní část a pořádně utáhněte. Pokud byste moka konvičku zašroubovali jen zlehka, mohla by se vaše káva vlivem tlaku proletět po okolí.
  • Konvičku položte na střední plamen s otevřeným víkem a sledujte, kdy začne vzlínat.
  • Jakmile se z pístu začne hrnout krémovitá pěna, snižte plamen na minimum a dále sledujte, jak se horní část konvičky pomalu plní kávou.
  • Nastražte uši. Když káva dosáhne zhruba 2/3 objemu horní části konvičky a začne specificky prskat a bublat, je na čase konvičku odstavit z plamene.
  • Pak ještě maličkou chvilku počkejte… a nalévejte.

Mletí jemné až střední

Protože extrakce kávy probíhá pod mírným tlakem, je tomu potřeba přizpůsobit mletí zrnek – ideálně zvolte něco mezi jemným a středním stupněm hrubosti. Při promnutí mezi prsty by měla mít káva konzistenci polohrubé mouky. 

A pár tipů:

  1. Je-li káva příliš vodová a vyvzlíná příliš rychle, je potřeba příště zrnka namlít jemněji.
  2. Když je káva temně černá, nahořklá a vzlíná pomalu nebo skoro vůbec, je potřeba uvolnit sevření mlecích kamenů.
  3. Kávu do sítka nikdy nepěchujte.

Každá moka konvička má také přesně dáno, kolik šálků si z ní připravíte. Proto si při koupi dobře rozmyslete, jestli budete kávu popíjet spíš sami, nebo vás na to bude víc.

kavajedna

Také zvažte, z jakého materiálu by vaše konvička měla být. Nejoblíbenější je varianta hliníková – je velmi lehká, celkem bytelná a Italové tvrdí, že z ní káva chutná nejlépe.

Svědomitá péče

Těsnění z horní části moka konvičky čas od času potřebuje generálku. Náhradní díl seženete třeba v e-shopech lokálních pražíren kávy. Vyberte si velikost podle objemu vaší konvičky. A pokud si nevíte rady, zajděte osobně do obchodu, kde vám rádi poradí. 

Na závěr ještě jeden možná trochu překvapivý tip. Hliníkovou moka konvičku uvnitř zbytečně nedrhněte. Hnědá kávová patina na vnitřních stranách konvičky je podle Italů žádoucí. Díky ní je každý další šálek kávy lepší a lepší.

Související…

Lijete si mléko do kafe? Takhle zředěná káva člověka ovšem neprobere
Petr Fořt

foto: Tchibo blog, zdroj: Tchibo blog

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...