fbpx

Škola hrou – přesně tak by se dala popsat gamifikace v rámci školení kybernetické bezpečnosti, která se v daném oboru využívá posledních pár let. Prakticky jde o jakékoliv zábavné nebo soutěžní prvky, které mají za cíl oživit samotné „nudné“ školení nebo mají motivovat zaměstnance k lepším výkonům. A za jejich snahu je třeba i odměnit

Zveřejněno: 28. 7. 2021

Většina škod ve firmách je způsobena neúmyslně – zpravidla jde totiž o nedbalost, neznalost či ignoraci hrozby ze strany zaměstnanců. Právě ti jsou označováni za nejslabší článek řetězce kybernetické bezpečnosti. A kvůli jedné jejich chybce může lehce dojít k úniku citlivých dat, „zboření“ systémů a několikatýdennímu, či dokonce několikaměsíčnímu přerušení provozu (například neúmyslným spuštěním vyděračských šifrovacích nástrojů), vyzrazení tajných přístupových hesel nebo zaplacení faktur na podvodnický bankovní účet. Výsledné škody pak jdou u českých firem často až do desítek či stovek milionů korun.

Společnosti, zejména ty větší, však už pochopily důležitost vzdělávání svých lidí v oblasti kybernetické bezpečnosti, proto již před lety odstartovaly nejrůznější vzdělávací, osvětové a tréninkové programy. Ty mají rozmanitou podobu od fyzických přednášek přes pravidelné e-learningové kurzy až po různé zábavné kvízy a testy. Jen některé z nich však mají kýžený efekt a reálný dopad v praxi.

Praktické ukázky a motivační prvky by měly být neodmyslitelnou součástí jakýchkoliv vzdělávacích programů kybernetické bezpečnosti ve firmě.

Obecně jde však o oblast, do níž se vyplatí investovat – vynaložené náklady totiž budou vždy na stohy vzdálené tomu, oč by společnost přišla, kdyby musela hasit nějaký bezpečnostní požár. Velký důraz na potřebu bezpečnostní výchovy a vzdělávání kladou i příslušné regulace a doporučení včetně nové strategie kybernetické bezpečnosti ČR na příštích pět let.

Gamifikace a soutěže

Škola hrou – přesně tak by se dala popsat gamifikace v rámci školení kybernetické bezpečnosti, která se v daném oboru využívá posledních pár let. Prakticky jde o jakékoliv zábavné nebo soutěžní prvky, které mají za cíl oživit samotné „nudné“ školení nebo mají motivovat zaměstnance k lepším výkonům. A za jejich snahu je třeba i odměnit.

dejiste socialni site a internet

Gamifikace by přitom měla být součástí těchto školení, protože ta klasická mohou zaměstnance nudit, nebo je přímo odradit. Pojmy jako hackerské útoky, malware, šifrování a firewall mohou znít pro mnohé velmi abstraktně. Je tedy dobré, když si zaměstnanci mohou prakticky ukázat, co tyto pojmy přesně znamenají a jak mohou útoky probíhat. Vedle toho pak lidé často na pracovníky IT oddělení hledí jako na introvertní geeky, kteří nehovoří jejich řečí – je proto důležité jim podat vzdělání srozumitelnou a ilustrativní formou.

Praktické ukázky a motivační prvky by tak měly být neodmyslitelnou součástí jakýchkoliv vzdělávacích programů kybernetické bezpečnosti ve firmě. Zaměstnanci se při školení pobaví, přednášku si oživí praktickými ukázkami a snáze si vše zapamatují, čímž splní kýžený efekt. Pak již stačí získané znalosti pravidelně trénovat a nedbalosti či ignoraci základních pravidel kybernetické hygieny můžete dát vale.

Příklady různých forem gamifikace

U většiny e-learningových systémů dnes najdete visačku „využití gamifikace“, v praxi to ale často znamená jen základní prvky pro zvýšení zábavnosti – např. sbíráte hvězdičky (motivační prvek), plníte úkoly. Nejde ale o hru v pravém slova smyslu. Pokročilejší systémy vám nabídnou i náročnější prvky, např. zábavná instruktážní videa a v nich ukázky útoků a možných situací. U živých ukázek ale narážíme na celkem vysoké náklady a náročnou logistiku ve větších firmách – nyní v době pandemie je to navíc velmi komplikované vzhledem k omezení fyzických kontaktů.

U všech těchto gamifikačních prvků je ale hlavním problémem nízká opakovatelnost a často nedostatečné vysvětlení příčin útoků a důvodů pro aplikaci jednotlivých obranných protiopatření. Ani to nejzábavnější video si totiž nikdo nepustí víc než dvakrát za rok. Pro udržení trvalé opatrnosti a automatizace správných návyků je však ideální opakování jednou za měsíc.

Využití skutečné hry – Clashing

Ať už chcete vzdělat řadové pracovníky či nejvyšší management, skutečná hra může být tou správnou zábavnou a motivační formou pro návyk základní kyberhygieny. Jedním takovým příkladem je hra Clashing – profesionální online školení informační bezpečnosti ve formě karetní hry, která je založena na souboji mezi potenciálním hackerem a samotným zaměstnancem. Hra je určena dvěma hráčům. Jeden má za úkol chránit svou organizaci jako zaměstnanec a druhý se ji v roli hackera pokouší napadnout. Cílem hry je zvýšit povědomí o různých formách kybernetických hrozeb. Hry jsou přitom velmi rychlé, v průměru trvají cca 10 až 15 minut.

Hra se dokáže plně přizpůsobit bezpečnostním pravidlům dané organizace, je v souladu s bezpečnostními normami a postihuje aktuální útoky a situace, které zaměstnancům hrozí např. nyní v prostředí práce z domova, při využívání online videokonferencí nebo sociálních sítí. Zpřístupněna je jako cloudová služba, uživatelům tak pro hru stačí webový prohlížeč a připojení k internetu.

dp4 kybersikana final edit

K dispozici je také správa účtů zaměstnanců s informacemi o již absolvovaných školeních a možnost plánovat další školicí kampaně. Vedoucí pracovníci a HR tým pak mohou nejen standardně sledovat úspěšnost plnění školení, ale navíc, což je poměrně netypické, i organizovat napínavé turnaje a soutěže mezi odděleními.

Clashing pokrývá všechny typy hrozeb, které na zaměstnance číhají jak ve fyzickém, tak v kybernetickém světě, a všechny typy protiopatření. Jednotlivé typy hrozeb jsou seskupeny do logických celků v podobě dějišť a v každém dějišti potom do tzv. pater (neboli segmentů, o které se svádí souboj).

Aktuálně má Clashing čtyři dějiště, každé má v sobě čtyři patra. Celkem tedy pokrývá šestnáct oblastí, které nás učí bezpečnostní zásady od jednoduchých až po ty složitější:

  • Kancelář (papírová i digitální bezpečnost – hesla, citlivé dokumenty, PC)
  • Mimo kancelář (co nám hrozí „venku“, na cestách či doma)
  • Počítač a mobil (hrozby typu phishing, malware apod.)
  • Internet a sociální sítě (od videokonferencí přes sociální sítě až po cloudová úložiště)

Jak si to můžeme přesněji představit? Nejlepší je si to hned vyzkoušet. Dva testovací účty pro základní dějiště jsou k dispozici zdarma, stačí se zaregistrovat na webu Clashing.com. Časově je přitom hra ideální pro udržení pozornosti školícího zaměstnance – zprvu trvá déle, ale po několika opakování se její délka ustálí na 8–12 minut.

Jak má vypadat ideální školení?

Na příkladu Clashingu si shrňme parametry ideálního tréninku v oblasti informační a kybernetické bezpečnosti:

  • Rozdělení do modulů, které je možné plánovat a průběžně vyhodnocovat
  • Stručnost, rychlost a srozumitelnost jednotlivých školení
  • Splnění požadavku na cíle školení
  • Zahrnutí jazykových mutací
  • Soutěživý charakter
  • Pokrytí veškerých oblastí ICT
  • Praktické ilustrativní ukázky a zkouška situace „na vlastní kůži“
  • Individuální firemní adaptace v závislosti na potřebách dané organizace

Ačkoliv gamifikace přináší spoustu výhod, můžete se ve svých řadách setkat například s odpůrci her nebo s odmítnutím principu soupeření, který vás nenaučí úplně vše. Clashing však i těmto lidem nabízí řešení – pro ty, kteří hrám nefandí, umožňuje hra proklikat si všechny karty v režimu proti počítači, tedy bez stresu.

Ve vzdělávání je obecně hlavní přínos herních přístupů v tom, co je přínosem her pro evoluci všech pokročilých živočichů: herní prostředí, které je bezpečné, nám totiž dovolí dělat chyby a učit se z nich. Navíc, co je strašně důležité specificky pro pochopení kybernetické bezpečnosti, je možnost se v rámci hry dostat do role útočníka a díky tomu výrazně efektivněji pochopit provázanost a logiku útočných a obranných aktivit i v reálném životě – ať v tom fyzickém, nebo digitálním. A v tom je Clashing naprosto unikátní.

Článek připravili odborníci ze společnosti ANECT.

Související…

ANECT: Bezpečnostní předpovědi pro rok 2021
Komerční článek

foto: Shutterstock a Clashing.com, zdroj: Clashing.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...