fbpx

Volba dodavatele energií by pro vás měla být vždy jednoduchá a přehledná. Klíčové je sledovat ceníky s jasně uvedenou cenou za MWh a nenaletět na lákavá hesla či názvy produktů

Zveřejněno: 21. 12. 2020

Na českém trhu s energiemi je teď celkem živo. Do hry se v posledních letech vložila celá řada menších společností, které alespoň trochu otřásly postavením těch velkých a zavedených, jež v minulosti nemusely o naši přízeň nijak zvlášť bojovat. V prostředí energií je teď mnohem větší konkurence, což se může pozitivně projevit třeba na vašem vyúčtování.

Fakt, že dodavatelé energií spolu musí soupeřit o každého zákazníka, s sebou nese i spoustu negativních jevů a nekalých praktik. Posvítili jsme si tedy na ty nejrozšířenější z nich. Víte jistě, že na vás některé z nich nezkouší i váš dodavatel energií?

1. Nenechte se spoutat

Pokud vám váš poskytovatel nabízí fixaci ceny, zní to celkem fér. Kdo by nechtěl být chráněný před rostoucími cenami? Co už vám ale dodavatel většinou neřekne, je to, že ceny energií mohou i klesat. S fixací se vývoj cen na vašem vyúčtování neprojeví a to je velká škoda.

2. Méně ceníků je více

Dejte si pozor na dodavatele s velkým množstvím ceníků. Je to nepřehledné a netransparentní. Dodavatelé tak často třeba nabízejí novým zákazníkům lepší ceny na úkor těch stávajících. Ideální je jeden fér a transparentní ceník pro všechny zákazníky. Takový má třeba Gazela.

3. Sleva může přijít draho

Pokud nechcete za energie platit víc, než musíte, může vás nabídka slevy přivést do slepé uličky. Většina ceníků velkých společností je totiž drahá i po slevě.

Dodávka energií by měla fungovat co nejvíce bezstarostně a tak, abyste se při změně nemuseli trápit zbytečnou byrokracií.

Tím se opět dostáváme k otázce fixací. Až slevové období odezní, budete jako řadový zákazník platit za to, že firma poskytuje netransparentní slevy dalším novým zákazníkům.

4. Pokuta za změnu

Dodávka energií by měla fungovat co nejvíce bezstarostně a tak, abyste se při změně nemuseli trápit zbytečnou byrokracií. Řada dodavatelů přitom drží své zákazníky pod pohrůžkou pokut v případě ukončení smluvního partnerství, na to si dávejte při podpisu smlouvy pozor.

Volba dodavatele energií by pro vás měla být vždy jednoduchá a přehledná. Klíčové je sledovat ceníky s jasně uvedenou cenou za MWh a nenaletět na lákavá hesla či názvy produktů. Také by vám dodavatel neměl komplikovat změnu. Vše jde totiž už dnes vyřešit online.

U Gazely neplatíte za obchodníky nebo pobočkovou síť ani nedotujete slevy pro nové zákazníky. Proto vám tam mohou nabídnout skvělou cenu, to potvrdil i časopis dTest. Všechno je jednoduché, férové i online. Vyúčtování i všechna odběrová místa spravujete prostřednictvím aplikace. Vše máte na pár kliknutí a pod kontrolou.

foto: Gazela, zdroj: Gazela

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...