fbpx

Zatímco průzkumům se často vyčítá, že se jejich výsledky liší podle toho, kdo si je zrovna zadával a platil, bookmakeři sázkových kanceláří mají velkou motivaci odhadnout situaci co nejpřesněji. Pokud ve svých kurzech udělají chybu, stojí to sázkovou kancelář peníze

Zveřejněno: 24. 10. 2020

Sázení na výsledky nejrůznějších voleb doma i ve světě patří mezi nejoblíbenější příležitosti v nabídce sázkových kanceláří. Vypsané kurzy někteří lidé využívají nejen k sázení, ale také jako jedno z vodítek, jak nadcházející volby dopadnou. Jak moc nám ale mohou vypsané kurzy a jejich pohyby pomoct odhadnout skutečné výsledky voleb?

Rozhodně jde vedle průzkumů předvolebních preferencí o jeden z velmi relevantních zdrojů. V jednom ohledu může být i spolehlivější. Zatímco průzkumům se často vyčítá, že se jejich výsledky liší podle toho, kdo si je zrovna zadával a platil, bookmakeři sázkových kanceláří mají velkou motivaci odhadnout situaci co nejpřesněji. Pokud ve svých kurzech udělají chybu, stojí to sázkovou kancelář peníze. Jednoduše řečeno, sázková kancelář si na rozdíl od společnosti, která provádí veřejné průzkumy, nemůže dovolit chybovat tak často.

Jak se hýbou kurzy

Právě motivace sázkových kanceláří na sázce co nejvíc vydělat může být ale také největší slabinou predikce podle kurzů. Bookmakeři totiž v průběhu času neberou v úvahu jen reálné šance kandidujících osobností nebo stran, ale také to, jaké jsou tendence sázejících. Pokud se například na jednoho z kandidátů sází mnohem více peněz než na druhého, sázková kancelář začne kurz snižovat, protože se jí to vyplatí bez ohledu na to, že tím naopak nabízí výhodnější kurz na druhou stranu. Stejně to ostatně funguje i u sportovních sázek. Kurz na vítězství české hokejové reprezentace bude v Česku často „podstřelený“, protože se na takový výsledek bude sázet mnohem více.

Hlavní důvod tak velkého rozdílu mezi předpověďmi a hodnotou kurzu najdeme, když porovnáme objem podaných sázek na oba kandidáty.

Když se Jiří Drahoš stal na jaře 2017 podle sázkových kanceláří jedním z favoritů prezidentských voleb, spekulovalo se o tom, že mu kurzy mohly povyskočit „uměle“, tedy že stačilo, aby si na jeho vítězství někdo v jednu chvíli vsadil větší množství peněz. Jde sice jen o spekulace, teoreticky by ale takový „trik“ skutečně fungoval.

Poučení z Clintonové

Dalším příkladem mohou být současné prezidentské volby v USA. Podle všech relevantních predikcí se šance Joea Bidena na vítězství pohybují mezi 80 až 95 procenty. Pokud zůstaneme u střízlivějších 80 procent, odpovídá to sázkovému kurzu 1,25. Ve stejné době (dva týdny před volbami) se kurzy sázkových kanceláří pohybují nad 1,6.

Někdo namítne, že při minulých prezidentských volbách se predikce také mýlily, když podobně jako Bidena favorizovaly Hillary Clintonovou. To, že nakonec vyhrál Trump, ale nemusí automaticky znamenat, že předpověď, podle které měl jen třicetiprocentní šance na vítězství, neměla pravdu. Tu by neměla, kdyby mu dávala nulové šance. Sociologové a analytici se navíc z chyb, které udělali u předpovědí výsledků minulých voleb, pořádně poučili.

Hlavní důvod tak velkého rozdílu mezi předpověďmi a hodnotou kurzu najdeme, když porovnáme objem podaných sázek na oba kandidáty. U sázkové kanceláře Tipsport si sázející na vítězství Donalda Trumpa vsadili asi 32 milionů korun, na vítězství Joea Bidena jen necelých 13 milionů korun. Z pohledu sázkové kanceláře se v tu chvíli vyplatí snížit kurz na Trumpa, i když tím zároveň nabídne vyšší kurz na Bidena. Proč ne, když na Bidena lidé stejně nesázejí...

Případ Strakonice

Další případ, kde je nutné brát kurzy na volební výsledky s velkou rezervou, jsou různé regionální volby, mezi které můžeme počítat i volby do českého Senátu. K takovým volbám nemají bookmakeři k dispozici relevantní průzkumy, neznají tak dobře místní poměry a rozhodovat může jen malé množství hlasů. Rozhodnout je doslova může několik angažovaných rodin.

Bookmakeři ale zřejmě podcenili skutečnost, že dlouholetý komunální politik dokáže těžit ze sítě známostí, kterou si při své práci vytvořil.

Příklad si vypůjčíme z posledních senátních voleb: V obvodu Strakonice byl podle sázkových kanceláří obrovským favoritem ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala. Jeho soupeř starosta Radomyšle Luboš Peterka neměl mít při kurzu 8,61 v podstatě žádnou šanci. Podle počtu hlasů v prvním kole to tak vypadalo, bookmakeři ale zřejmě podcenili skutečnost, že dlouholetý komunální politik dokáže těžit ze sítě známostí, kterou si při své práci vytvořil, a že značka KDU-ČSL, za kterou kandidoval, má ve venkovském regionu stále poměrně dobrý zvuk. Peterka ve druhém kole skutečně prohrál, ale s 8 193 hlasy ho od senátorského křesla dělilo jen 45 hlasů.

Z uvedených příkladů je zřejmé, že i když jsou kurzy sázkových kanceláří a jejich pohyby velmi relevantním vodítkem při odhadu konečných výsledků, v některých případech je nutné je brát s rezervou.

18+ | Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Související…

První rozhovor s Kazmou po jeho slavném 1/10 videu
Klára Ponczová

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...