fbpx

Desítky tisíc za noc. Za ty dostanete v luxusním hotelu špičkový nábytek i servis. V některých pražských Airbnb jen stěží alespoň standard s normální koupelnou

Zveřejněno: 19. 11. 2019

Nutno říct, že původní myšlenka Airbnb byla jistě idealistická a chvályhodná. Totiž nabídnout cizincům i návštěvníkům z jiných měst nevyužitý prostor ve vlastním bytě za přijatelnou cenu. Zní to pěkně, že? Bohužel, při projíždění současné nabídky pražských bytů rychle člověku dojde, že tenhle web už dávno není tím, čím býval. Místo toho se proměnil v solidní výběr dosti nesolidních majitelů bytů, kteří se domnívají, že jim turisté neznalí místních cen skočí na lep a klidně se ubytují za sto tisíc za noc v kutlochu, který je jen o trochu lepší než vysokoškolské koleje kdesi na Jižním Městě.

Že přeháním? Možná trochu. V případě některých nabídek však nemůže být o nějaké férové či přiměřené ceně vůbec řeč, jak se přesvědčíte na třech příkladech níže. Zatím uvedeme pro představu, že noc v luxusním apartmánu ve špičkovém pražském hotelu Four Seasons (který je zároveň považován za nejdražší v Čechách) vás bude podle portálu Booking.com stát necelých 46 tisíc korun. Přitom za prezidentské apartmány nejvyšší kategorie vybavené starožitným zařízením v hodnotách stovek tisíc zaplatíte kolem 140 tisíc.

Při ceně 128 561 korun za noc by člověk čekal pozlacené kohoutky, perské koberce, majordoma, soukromou helikoptéru a vybavení exotickým nábytkem.

Jestli se vám to zdá přemrštěné, pak se podívejte na nabídku Airbnb, kde můžete zaplatit i o desítky tisíc korun víc. Kvalita je však někde zcela jinde, vše navíc samozřejmě bez snídaně a dalších služeb, které luxusní hotely běžně poskytují…

Airbnb v ruském stylu

Při ceně 128 561 korun za noc by člověk čekal pozlacené kohoutky, perské koberce, majordoma, soukromou helikoptéru a vybavení exotickým nábytkem. Místo toho mu uživatel „Vladimir“, očividně ruského původu, nabízí trochu ošuntělý dvoupokojový byt se sedmi lůžky, na kterém jsou exotické možná tak dvě palmy v rohu pokoje a také popisek představující tento „velkolepý“ apartmán.

airbnb1

Z textu se potom za pomoci Googlu Translatoru člověk neznalý ruštiny dozví, že byt je vhodný pro osm až deset osob a vybavený wi-fi, kabelovou televizí, a dokonce i sušičkou. Jinými slovy – nic nadstandardního. Co se týká koupelny, troufám si tvrdit, že lepší má kdejaký panelákový byt. „Vladimir“, který kromě uvedeného apartmá vlastní ještě další čtyři, o sobě v popisku tvrdí, že rád cestuje a právě si staví dům svých snů. Už alespoň víme, kde na něj bere.

Ač opravdu není jisté, co znamená počet koupelen 1,5 (slovy jedna a půl), každému důvtipnějšímu turistovi dojde, že pro čtrnáct lidí to rozhodně stačit nebude.

Vladimir však není zdaleka jediný, kdo na Airbnb v Praze nabízí takto „lukrativní“ ubytování. Další hvězdou je například „zcela nový“ byt nedaleko od Muzea, jehož majitelé Alex a Tanya hned v úvodu nepřehlédnutelně upozorňují na „skvělou“ 25procentní slevu na pobyt z důvodu rekonstrukce domu. Přesto v tomto apartmánu očividně vybaveném nábytkem z Ikey zaplatíte za noc necelých 43 tisíc. Do tamních čtyř ložnic se podle majitele vejde až 14 hostů, kteří se mohou na napálenou cenu složit.

airbnb2

Při pohledu na fotky je však člověku jasné, že příjemný pobyt v takto hojném počtu to rozhodně nebude. Kvůli nedostatku skříní si budou muset chudáci hosté oblečení asi položit na podlahu, nebo pověsit z okna. A ač opravdu není jisté, co znamená počet koupelen 1,5 (slovy jedna a půl), každému důvtipnějšímu turistovi dojde, že pro čtrnáct lidí to rozhodně stačit nebude.

Mikrodoupě za 50 tisíc

Zatím nepřekonatelný je však uživatel Francisco se svým „mikrodoupětem“. Jeho krásy budou naživo určitě k nezaplacení, fotky už však ledacos odhalují předem. Například „mikrokoupelna“ spojená s „mikrotoaletou“ je velmi praktická. Během vykonávání potřeby si zároveň můžete třeba čistit zuby a mýt nohy ve sprchovém koutě, který je jako vystřižený z ubytovny nižší kategorie.

Některé z těchto nabídek mají dokonce i dobré recenze od návštěvníků (nevíme ovšem, zda nejde o příbuzné pronajímajících).

Vlastně celý byt ji tak trochu připomíná, a to třeba i tím, že místo klasické postele disponuje jakousi palandou. Proč palandou? Nejen kvůli ušetření místa. Majitel se totiž v popisku netají tím, že v bytě, který má bohužel jen jeden pokoj, bude bydlet s vámi. (Pokud přijdete dva, možná bude s vámi spát i v posteli). Toto spolubydlení nevalné kvality přitom nabízí za „pouhých“ 51 000 korun za noc.

airbnb3

Asi se není čemu divit, že i přes takto „lákavou“ nabídku má zatím Francisco všechny termíny ode dneška na x let dopředu volné. I ostatní výše uvedené  „případy“ (a další jim podobné) na tom s obsazeností nejsou o moc lépe. Přesto zde však občas na zamluvený pobyt, zejména kolem Vánoc, narazíte. Některé z těchto nabídek mají dokonce i dobré recenze od návštěvníků (nevíme ovšem, zda nejde o příbuzné pronajímajících).

Vzhledem k tomu, že majitele jednotlivých bytů je možné kontaktovat až poté, co si ubytování rezervujete, zůstává otázka, proč ceny tak šíleně nadsazují, nezodpovězená. Pravděpodobnost, že jako cizinci málo rozumí české měně či jde jednoduše o omyl, je však poměrně malá. Airbnb tak dokazuje, že každá dobře míněná myšlenka se dá zneužít, a nezbývá než věřit, že tato platforma bude už brzy výrazně omezena. A to nejen v Praze, ale i v ostatních evropských městech, kde rovněž neplatí za dvakrát férovou službu.

Související…

Města nemají na regulaci Airbnb ty správné páky. O pomoc žádají EU
Milada Kadeřábková

foto: Airbnb, zdroj: Airbnb

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...