fbpx

Filmový festival Zlatý Voči je zpět a bude to bizar 1 fotografie
Zdroj: Zlatyvoci.cz

Mezinárodní filmový festival studentů teorie audiovize Zlatý Voči je zpět. Tématem 28. ročníku bude bizar, který se objevuje nejen v prapodivných patvarech na hlavním vizuálu, ale i v celém festivalovém programu.

Zveřejněno: 30. 8. 2023

Letošní ročník festivalu Zlatý Voči se uskuteční 15. a 16. září 2023. Nabitý dvoudenní program se bude odehrávat v multifunkčních prostorách vršovického komplexu Petrohradská kolektiv na adrese Petrohradská 438/13. Stejně jako v předchozích letech, i 28. ročník nabídne pestrý filmový program plný nejnovějších projektů českých i zahraničních audiovizuálních teoretiků a bohatý doprovodný program, složený z několika debat profesionálů tuzemského filmového průmyslu a z unikátních hudebních vystoupení.

Filmový program

Letošní festivalový ročník nabídne pět filmových sekcí, které přinášejí naprosto aktuální témata a novátorské filmové žánry, typické pro studenty audiovizuální teorie. V návaznosti na ústřední téma letošního ročníku si programové sekce do svého podnázvu půjčují bizarní české popkulturní reference, které i přes své stáří stále kolují ve veřejném prostoru.

Filmy bude hodnotit odborná porota, složená z profesionálů českého filmového průmyslu, která bude rozdávat pět výherních cen. Jako každý rok se objeví sekce, věnující se domácím tvůrcům s názvem HOMIES aneb z vesnice do vesnice, a taktéž výběr té nejlepší videografické kritiky z posledního roku, kurátorovaný již tradičně teoretikem Jiřím Angerem – tato sekce bude uvedena pod názvem AUDIOVIZUÁLNÍ ESEJE aneb jsem lepší než Dziga Vertov.

Kromě těchto bloků se představí pásmo filmů, zaměřujících se na umělou inteligenci, s názvem AI aneb já bych ty internety zakázala – tyto filmy budou promítány po doprovodné přednášce Ondřeje Hrácha, jednoho z předních českých odborníků na umělou inteligenci. V bloku GENIUS LOCI aneb hodně budeš někde se představí snímky citlivě reflektující tíživá a společensky opomíjená témat. Festival zakončí nesoutěžní sekce s názvem BIZAR aneb jak pejsek s kočičkou vařili dort, sestavená z toho nejšílenějšího a nejrozporuplnějšího, co se nám v selekci za poslední rok sešlo.

Debaty filmových profesionálů

Každý festivalový den bude doplněn jednou debatou českých filmových profesionálů. Během prvního dne proběhne debata DEVADESÁTKY. Ta se bude zabývat novými kinematografickými možnostmi a trendy, které přinesl konec komunistického režimu. Náhlé uvrhnutí do nových podmínek produkce mělo za následek roztříštění směrů, kterými se mohli tvůrci vydávat – již se sice netočily bolševické výstřednosti a agitky, ale filmoví tvůrci začínali pociťovat zmatenost a nejasnost nové doby.

Mimo jiné je součástí programu pásmo filmů zaměřujících se na umělou inteligenci s názvem AI aneb já bych ty internety zakázala – tyto filmy budou promítány po doprovodné přednášce Ondřeje Hrácha, jednoho z předních českých odborníků na umělou inteligenci.

 

Hosté festivalu, jako například Eugen Liška, se budou pod vedením moderátora Jana Bergla společně bavit o tom, jak některé bizarní filmy mohly v novém systému vzniknout, jak se k nim chovala tehdejší kritika, proč nebyly kasovními trháky a co nám mohou o své době povědět. Tato debata bude doplněna i online doprovodným programem, zaštítěným platformou DaFilms, na níž se po dobu několika týdnů objeví kolekce filmů z devadesátých let a o devadesátých letech, kurátorovaná právě Eugenem Liškou.

Debata druhého dne s názvem SLEPÉ SKVRNY odkazuje na místo na sítnici, kde nejsou fotoreceptorické buňky – tedy místo, kde oko není schopné vidět. Může mít své slepé skvrny i kinematografie? Existují v zorném poli českého filmu místa, která nejsou (nebo je nechceme) vidět? Jak je na tom český film v zobrazování sexu, násilí, genderu, nebo třeba etnicity a klimatické krize? Dokáží současní tvůrci slepé skvrny nacházet a zviditelňovat je? A jak náročné je takové filmy pak zafinancovat? Právě o tom bude moderátorka debaty Táňa Zabloudilová hovořit s novinářkou a dokumentaristkou Apolenou Rychlíkovou, režisérkou Kateřinou Kořínkovou a režisérem Tomaszem Winskim.

Doprovodný hudební program

Po oba festivalové dny nebude chybět ani pestrý hudební program, který se bude odehrávat vždy ve večerních hodinách po skončení filmových sekcí. Hned první den se mohou návštěvníci těšit na čtyřčlennou post-prog kapelu Neue Welt, která bude následována DJ setem všestranného umělce Skuliaka Maniaka. Druhý den vystoupí kapela Purplefox Village a celý festival pak svým vystoupením již tradičně zakončí DJ Deleuze.

Festival Zlatý Voči je organizovaný studenty Katedry filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a veškerý program je otevřený široké veřejnosti – vstupné je totiž dobrovolné. Podrobný harmonogram filmového a doprovodného programu je postupně odhalován na našich sociálních sítích – Instagramu (@zlaty_voci), Facebooku (@zlatyvoci) a webu (zlatyvoci.cz).

Související…

Pět tipů, jak si užít třídenní festival naplno
Komerční článek

foto: Zlatyvoci.cz, zdroj: Zlatyvoci.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...