fbpx

Zveřejněno: 31. 5. 2017

Dávat masáž je pro naši psychiku stejně prospěšné, jako se nechat masírovat. Na to přišli vědci z Northumbria University při svém výzkumu zaměřeném na masáže v partnerských vztazích.

Není důležité jen brát, ale také dávat. To je známá věc, ale málokdo by tušil, že to platí i u masáže. Podle nejnovějších poznatků je totiž tato aktivita v partnerském vztahu prospěšná pro oba – jak pro maséra, tak pro masírovaného. Vyzkoušejte to na vlastní kůži. Tenhle průzkum opravdu stojí za to otestovat.

masaz shutterstock 499198636

Zbavte se stresu a udělejte něco pro sebe i pro partnera.

Promasírujte se ke spokojenému životu

Výzkumníci z Northumbria University sledovali 19 párů, které se účastnily třítýdenního kurzu masírování. Na začátku lekcí, na konci a pak opět za 3 týdny se účastníků ptali, jak jsou spokojeni se svým vztahem, jak se jim psychicky i fyzicky daří a jaký zažívají stres. I když v partnerském soužití nepřinesl kurz žádné extra přínosy, ve všech ostatních oblastech byly masáže prospěšné. Nejenže snižují stres, ale zároveň výrazně zvyšují pohodu jak po psychické, tak po fyzické stránce. Výjimečné na celém výzkumu však bylo to, že ke zlepšení došlo nejen u toho, kdo byl masírován, ale také u těch osob, které masáž poskytovaly! Když se badatelé účastníků ptali, zda by kurz doporučili ostatním lidem, 91 % procent z nich uvedlo, že ano.

Několik čísel k porovnání

Podle šetření vedeného v USA chodí 50 % osob na masáže ze zdravotních důvodů – ať již kvůli bolestem zad či jiným problémům. Pouze 28 % populace navštěvuje maséry z důvodu psychických, jako je ku příkladu relaxace. Nejčastěji (v 62 % případů) podstoupí lidé tuto bohulibou aktivitu ve wellness, v salonu, u fyzioterapeuta či v podobném zařízení. Výše popsaný výzkum však ukazuje, že pokud vaše potíže nejsou zdravotní, není nutné vyhledat odborníka – ba naopak! Někdy je lepší domluvit se s partnerem a prospěch z toho budou mít oba.

masaz shutterstock 605405342

Pokud vaše potíže nejsou zdravotní, není nutné vyhledat odborníka – ba naopak! Někdy je lepší domluvit se s partnerem a prospěch z toho budou mít oba.

Jaké jsou následky stresu

Přesný důvod, proč masáž pomáhá oběma zúčastněným, zatím nevíme. Můžeme se domýšlet, že z jejího poskytování máme dobrý pocit, protože pomáháme svému partnerovi. Bylo totiž vyzkoumáno, že když vykonáme něco pro ostatní, snižujeme tím sami sobě stress. Nebo to může být tím, že klid a pohoda přispívá k uklidnění samotného maséra. Kdo ví. Pravdou je, že určitá míra stresu není škodlivá, ale dlouhodobé napětí či jeho vysoká míra způsobuje našemu tělu nemalé problémy. Při soustavné zátěži se objevují poruchy paměti, přibírání na váze (tělo si dělá zásoby na horší časy), zvyšuje se krevní tlak, snižuje se imunita a řídnou kosti. Tím, že věnujeme čas chvíli sami sobě a svému partnerovi, prospíváme oběma. Ideální by bylo zavést pravidelně alespoň krátkou masáž do svého diáře. 

 

Čtěte také:

Toužíte po novém vztahu? Zkuste smyslnou masáž

Co o vás „napráší“ nohy? Chodidla prozradí i to, jak moc se máte rádi

Čtyřtýdenní anticelulitidní cvičební program: týden 1

foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...