fbpx

Kalendárium: Jedna věta může zachránit život. Povězte dnes druhým něco hezkého 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Slova mají na naše životy a vztahy mnohem větší dopad, než se nám možná zdá. Dnešek je skvělou příležitostí, jak někomu vylepšit den a udělat svět hezčím místem

Zveřejněno: 1. 6. 2023

Jedno přísloví říká, že lidé si pravděpodobně nebudou pamatovat, co jste udělali, ale určitě si budou pamatovat, jak se díky vám cítili. Pokud chcete svoje skóre na příčce oblíbenosti vylepšit a možná také proměnit některé vztahy s okolím, dnes k tomu máte jedinečnou příležitost. Kromě Mezinárodního dne dětí totiž slavíme Den řekni něco hezkého.

Podstata tohoto svátku je velmi jednoduchá – povzbuďte své kolegy, členy rodiny, známé a možná dokonce i lidi, které dvakrát nemusíte, upřímnými laskavými slovy. Možná vás překvapí, jak velkou změnu to odstartuje.

Síla slov

I když si to mnoho z nás neuvědomuje, slova mají obrovskou moc. Zejména v dnešní době, která je řízena technologiemi, může jediná špatně vyřčená věta způsobit, že vás bude spousta lidí nenávidět. Dobře pronesený projev může zase vyhrát volby i tomu nejnepravděpodobnějšímu kandidátovi, proto je namístě slova pečlivě volit.

Chcete si sílu slov vyzkoušet na vlastní kůži? Využijte dnešek jako malý experiment. Ať už jste doma nebo venku, proč neříct něco hezkého? Proč někomu neprojevit kompliment?

Pravda je prostá. Ostrá slova v lidech rezonují a některé mohou dohnat k zoufalým činům. Platí to však i naopak. Jedna jediná povzbudivá věta pronesená v pravý okamžik na pravém místě může zabránit neštěstí. 

Možná zjistíte, že když jde o to být milý, je to nakažlivé. Laskavost má často dominový efekt, a čím více lidem něco milého povíte, tím dále se dobrý pocit rozšíří. Nejkrásnější na tomto dni totiž je, že pokud se ho zúčastní dostatečný počet lidí, zjistíme, že svět je šťastnějším místem. Pokud dny, jako je tento, skutečně získají potřebný náboj, skutečně pomohou světu jít kupředu.

Slavnostní dny, jako je tento, mají ještě jeden velký bonus. Mohou doslova zachraňovat životy. I když víme, že existuje problém s online trollingem a šikanou, nedostatečně si uvědomujeme jejich důsledky. Pravda je prostá. Ostrá slova v lidech rezonují a některé mohou dohnat k zoufalým činům. Platí to však i naopak. Jedna jediná povzbudivá věta pronesená v pravý okamžik na pravém místě může zabránit neštěstí. 

Upřímnost nade vše

Jistě, co se týká vašich nejmilejších, nebude asi nic těžkého na tom, říct jim něco pěkného. U ostatních lidí, které neznáme, nebo je vyloženě nemáme rádi, už to však vyžaduje alespoň trochu snahy. V některých případech totiž můžete mít pocit, že to všechno negativní, co si o daném jedinci myslíte, má pravdivý základ. V takové chvíli opravdu nemusí být jednoduché odložit na chvíli tato přesvědčení stranou – bez ohledu na to, jak oprávněná se vám zdají být – a najít něco, čeho si na daném člověku opravdu vážíte.

Když povzbudíte ostatní, nejenže pak budete mít lepší pocit, ale větší laskavost k druhým se dost možná promítne i na vašem vztahu k sobě samému.

Ano, správně jste pochopili, že tu nejde o žádné falešné medové komplimenty. Ne, zkuste se opravdu zamyslet nad tím, co můžete na tom druhém opravdu ocenit. Ať už to bude dobrý vkus, odhodlanost v práci, či třeba dechberoucí upřímnost. Zkuste to a uvidíte, že s trochou snahy najdete něco pozitivního na kterémkoli člověku, na něhož narazíte. Třeba se vám zalíbí účes policisty, který vám právě napsal pokutu. Možná obdivujete styl řízení kolegy, který dostal povýšení, o které jste se připravili. A nebo popřejete krásný den staříkovi, který sedí vedle na lavičce.

Hledejte na druhých pozitiva, buďte milí (nejen dnes) a uvidíte, že se vám to vrátí desetinásobně. Když povzbudíte ostatní, nejenže pak budete mít lepší pocit, ale větší laskavost k druhým se dost možná promítne i na vašem vztahu k sobě samému.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...