fbpx

Zveřejněno: 19. 11. 2017

Na to, abychom objevili nový vesmír, nemusíme stavět rakety a létat do kosmu. Úplně stačí, když se na práci, rodinu i přátele podíváme z trochu jiného úhlu pohledu a svoji energii zaměříme na svoje myšlenky, na slova, která z nás vycházejí. Will Bowen ve své knize Svět bez stížností napsal skutečně praktický návod, jak proměnit sebe sama i vše kolem.

Will Bowen vymyslel účinný způsob, jak skoncovat se stížnostmi a žít šťastnějším, bohatším, úspěšnějším a naplněnějším životem. K jeho jedenadvacetidenní nestěžovací výzvě se dosud připojilo deset miliónů lidí ve sto šesti zemích. Nyní kniha vychází i v češtině.

S proměnou začal u sebe

Will Bowen pochází z finančně dobře situované, ale citově chudé rodiny. Svůj pocit nedostatečnosti a osamění řešil v dospívání přejídáním a stal se až „morbidně obézním“. Rozhodl se však pro změnu. Zhubl, vystudoval vysokou školu, stal se úspěšným podnikatelem, pastorem a lektorem.

svet fb

Na jednom ze svých seminářů začal používat fialový náramek jako pomůcku při nácviku překonávání návyku stěžování. Jeho myšlenka se rozletěla po celém světě. Mnoho lidí mu píše, jak se jim díky jeho výzvě změnil život.

Slova tvoří svět

Při stěžování se zaměřujeme na problém, místo abychom hledali řešení. Svými slovy potvrzujeme daný jev, dodáváme mu větší sílu a důležitost. Když někomu vytknete: „Ty stále necháváš ponožky válet po zemi!“ bude je dál nechávat na podlaze. Váš komentář ukládá druhému člověku do paměti, že je právě tím, kdo něco takového dělá. Upevňujeme v něm tedy právě takové chování.

Naše slova jsou jako nakažlivá melodie, kterou si broukáme. Ostatní lidé ji vnímají a ladí se na její frekvenci. Pozitivní i negativní vyjádření se šíří úplně stejně.  Můžeme se rozhodnout, jestli budeme svět zamořovat negativitou, nebo lavinu stížností zastavíme.

Co chceme od života?

Zeptejme se sami sebe, zda chceme vidět v životě spoustu nových příležitostí. Stát se zajímavými a přitažlivými pro své okolí. Svým dětem můžeme ukázat svět jako místo strachu, nudy a chudoby, nebo je naučit vidět jeho barevnost a krásu. To, jací jsme, ovlivňuje svět v blízkém i vzdálenějším okolí.

Jak tedy změnit sebe i svět kolem nás? Překročme společně stíny návyku, který nás nutí lamentovat, hořekovat, kvílet, naříkat a žalovat. Abychom něco takového dokázali, potřebujeme informace, podporu a správný impulz. V knize Svět bez stížností najdeme množství praktických rad, návodů i příběhů.

Jedenadvacetidenní výzva je šancí ke změně. Navlečte si tedy svůj fialový náramek a pojďte společně objevit nový vesmír. Jen málokterá kniha má potenciál změnit svět, ale tahle by ho pro vás změnit mohla.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...