fbpx

Zveřejněno: 23. 8. 2017

Diane nepůsobí jako žena, která by brala drogy. A přesto. „Nepiju kafe, dávám si kyselinu,“ přiznává se. „Kyselina“ je slangové označení pro LSD, syntetickou drogu s halucinogenními účinky. Pomáhá jí už více než půl roku.

Devětadvacetiletá zakladatelka start-upu začala s mikrodávkami LSD v lednu. Pouhá desetina obvyklého množství nemá halucinogenní účinky. Pokud vás normální dávka vezme na výlet do magického světa plného růžových slonů, mikrodávka pouze posílí vaši produktivitu, kreativitu a koncentraci.

Díky LSD se Diane zvládá perfektně soustředit na tvorbu firemní strategie, uživatelský design nebo získávání nových kontaktů. „Když si dám mikrodávku na společenském setkání, všechno jde dobře. Rozhovory jsou smysluplnější, jsem více soustředěná na to, co lidi říkají. LSD posiluje vazbu na druhé a schopnost empatie,“ vysvětluje Diane.

Diane patří k nové generaci uživatelů LSD, kteří drogu považují za užitečný a neškodný nástroj, jako je káva nebo meditace. Pečlivě plánují dávky, berou 10 až 20 mikrogramů každé tři dny. Protože existuje jenom málo výzkumů o mikrodávkách, pečlivě sledují, jak na ně jejich tělo a mysl reaguje. Své poznatky pak předkládají výzkumníkům a diskutují efekty s téměř 18 tisíci uživateli na diskusní sociální síti Reddit.

shutterstock 257553766

Lidé v Silicon Valley věří, že by mikrodávky LSD mohly být brzy legální

Léto lásky

V roce 1967 se na 100 tisíc hippies sešlo v San Francisku a plnými hrstmi si užívali jak volné lásky, tak různých drog, mimo jiné LSD. Událost vešla do dějin jako Léto lásky. Uživatelé mikrodávek se na toto období a na další „hazardéry“ s LSD dívají skepticky. Věří, že kvůli nim zabrzdila věda o těchto drogách, protože od té doby byly zkoumány jenom minimálně.

Přesto se padesát let poté hnutí mikrodávkařů znovu koncentruje v San Francisku. Uživatelé mikrodávek ze Silicon Valley chtějí změnit starý pohled na drogy a využívají technologické talenty k tomu, aby změnili globální vztah k psychedelickým drogám jako k něčemu obdobně akceptovatelnému, jako je třeba káva. Řadu IT specialistů inspiroval slavný Steven Jobs, spoluzakladatel společnosti Apple, který prohlásil, že LSD bylo jednou ze „dvou nebo tří nejdůležitějších věcí“, které v životě zkusil.

Géniové na tripu

Tim Ferriss, technologický investor a autor knihy Čtyřhodinový pracovní týden, řekl, že téměř všichni milionáři, které zná, berou pravidelně halucinogeny. Deník Financial Times mluvil s několika mikrouživateli – všechno to jsou vysoce motivovaní profesionálové, kteří často vedou svůj vlastní start-up. LSD vnímají jako nástroj, který jim umožňuje zvýšit produktivitu pod tlakem, neustále nabízet vodopády myšlenek, které jsou od nich vyžadovány, a lépe se soustředit v pracovním prostředí plném rozptylujících prvků

„Pozice ředitele společnosti je neuvěřitelně náročná, v podstatě musíte být superčlověk,“ říká Gail, jednatřicetiletá zakladatelka dalšího ze start-upů v Silicon Valley. LSD jí pomáhá udržet se v klidu. „Jako podnikatel jste neustále odmítáni různými investory. Věci vždycky nefungují tak, jak byste chtěli,“ dodává.

Chantelle, pětatřicetiletá podnikatelka v potravinovém průmyslu, se zdráhala obrátit na tradiční antidepresiva. LSD jí pomohlo. „Skoro jako bych byla sama sobě terapeutkou,“ říká. I když nebrala mikrodávky po celé týdny, její nálady zůstaly „extrémně stabilní“. „Když jsem se složila, do pěti minut mi bylo zase dobře. Předtím by to znamenalo dva až tři dny v posteli.“

Houbičky i liány

LSD není jediná droga, která se vrací do módy. Vědci zkoumají, zda se psilobycin (účinná látka v houbičkách) dá využít k ulehčení úzkostí způsobených blížící se smrti a jestli MDMA (extáze) může být využita k úlevě od posttraumatické stresové poruchy. Někteří techničtí pracovníci putují do Jižní Ameriky, kde užívají ayahuascu – psychoaktivní přírodní látku připravovanou z lián – aby dosáhli hlubšího sebepoznání.

Doktorka Molly Maloof, která má spoustu pacientů právě mezi šéfy ze Silicon Valley, věří, že psychedelika by mohla být legální během 5 až 10 let. Generace posedlá stoprocentní produktivitou tak povznesla užívání drog na svoji misi. „Je to znamení doby,“ říká Diane. „LSD je velmi flexibilní látka. Zesiluje vše, co se děje ve vašem mozku. A ten zesiluje všechno, co se děje v naší společnosti. Všichni jsme dnes posedlí produktivitou, proto ho užíváme.“

foto: Shutterstock, zdroj: FinancialTimes

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...